středa 26. dubna 2023

nevhodná místa









aneb malý příběh tulipánů.
Tulipány se nám objevují po celé zahradě i tam, kde nikdy nebyly. Někdy na naprosto nevhodných místech, a kdyby neměly výraznou barvu, ani si jich nevšimnete.
V našem domě žijeme deset let a hned po přestěhování jsme měli představu, že přesadíme tulipány, aby byly víc pohromadě a ne sem tam. Moje představa byla vytvořit záhon tulipánů, který by působil víc celistvě.
Tahle snaha se minula cílem v okamžiku, kdy můj muž zjistil, že cibule tulipánů jsou v zemi více než metr a vyndat je je takřka nemožné nehledě na zahradu plnou děr. Zřejmě byla na původní pozemek doveze ještě navážka, aby se možná srovnal trochu terén, který je z kopce a jsme hodně pod úrovní silnice a zbývajících pozemků na jedné straně, naopak na druhou stranu terénu jsme nejvýš.
My terén vůbec nesrovnáváme, máme rádi vše přirozené a ne umělé. Vzpomínám si v našem minulém bydlišti na jednu zahradu, kde byl trávník tak srovnaný, že jej snad v noci stříhali nůžkami na nehty. 
Tak to přesně nesnášíme a už jsme si zvykli i na ty naprosto neuspořádané tulipány, které rostou kolem krbu a i pod krbem, vylézají v zarostlých keřích apod. naprosto svobodomyslně a každý rok je to překvapení.
Tak dnes malá přehlídka tulipánů. Některé jsme zasadili my, ale už na správná místa, snad nebo aspoň tam, kde jsme je chtěli a radost mám i z poupat tulipánů, která jsme dostali od dcery a vloni zasadili. Měli by mít originálnější barvu, než zatím na zahradě máme.
Po tulipánech přidávám kvetoucí hrušeň, která vystřídala odkvétající třešeň. 
Dnes tedy pokračuje tulipánový seriál a nějaký díl tady asi ještě bude, páč konečně se mohu kochat.
Mějte pohodový den.








Na závěr rozkvetlá hrušeň.








7 komentářů:

  1. Aby mi tohle tulipány nedělaly tak je sázím do výsadbových košů. Z nich se moc ven nedostanou a nezahrabou do hloubky a nedostanou se do nich ani myši a jiné potvory které se jimi krmí....

    OdpovědětVymazat
  2. Mně zatím tulipány sedí na jednom místě, ale pamatuji se, že u rodičů se narcisy a tulipány (byť to mamka nechtěla) dostaly tam, kde je nikdo nevysadil :-). Příroda konala své.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, stejně jako Vendy mám tulipány v koších. Mívala jsem je také různě na krajích trávníku, ale aby kvetly, mají se nechat zatáhnout. Což některé druhy činí až koncem června. Tím, že trávník sekáme, zůstal mi v trávníku pouze jeden trs, kterému se při sekání vyhýbáme.
    Měj hezké jarní dny. 🌷🌞

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je povedené, jak se vaše tulipány rozbíhají a okupují zahradu.
    Jsou krásné! Jiřina z .

    OdpovědětVymazat
  5. Máš spoustu krásný tulipánů. My na chalupě ty naše opečováváme na zahradě a letos to vypadá, že se na nás vykašlou a nepokvete ani jeden. Vystrčili jen listy, ale do květu nejdou.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti tulipány Ti hezky kvetou, já mám jen červené a ty jsou na své značce. Maličké skalkové mě letos v pískovcových korytem vůbec nevykvetly. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, hned Vendy ti odpověděla :o) Ty staré máme taky tahle rozhozené, při novém sázení jsem už přece jen trochu chytřejší...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.