pátek 21. dubna 2023

krása podzemí

zdroj Koněpruské jeskyně

Před třemi dny mi vyšel článek, o kterém si myslím, že by mohl zajímat i vás, ty kteří cestují a mají rádi jeskyně. Pár jsem jich navštívila, ale teď už to po úraze nedávám. Dnes článek spíše informativní.
Mějte pohodový pátek.

Krása podzemí aneb čtrnáct jeskyní zahájilo sezónu

Již od začátku dubna po zimní pauze, kdy byly některé jeskyně zavřeny kvůli ochraně hibernujících netopýrů, je už plně a pravidelně otevřeno všech čtrnáct zpřístupněných jeskyní v České republice.

Nově je i v dubnu pravidelně otevřena bez nutností objednání jeskyně na Turoldu v Mikulově pod Pálavou, a to každý den od 9 do 16 hodin. V některých jeskyních připravují pro letošní sezonu v prohlídkách novinky.

Seznam všech zpřístupněných jeskyní:

Bozkovské dolomit. j.:  fb.com/bozkovskejeskyne
Koněpruské j.:  
fb.com/konepruskejeskyne
Chýnovská j.:   
fb.com/chynovskajeskyne
Javoříčské j.:  
fb.com/javoricskejeskyne
Mladečské j.:   
fb.com/mladecskejeskyne
J. Na Pomezí:   
fb.com/jeskynenapomezi
J. Na Špičáku:   
fb.com/jeskynenaspicaku
Zbrašovské aragonit. j.:   
fb.com/zbrasovskejeskyne
J. Na Turoldu:   
fb.com/jeskynenaturoldu
J. Balcarka:   
fb.com/jeskynebalcarka
Kateřinská j.:   
fb.com/katerinskajeskyne
Punkevní j.:   
fb.com/punkevnijeskyne
Sloupsko-šošůvské j.:  
fb.com/ssjeskyne
J. Výpustek:   
fb.com/jeskynevypustek

Správa 14 tuzemských jeskyní se letos také více chce zaměřit na školáky a školní výpravy. „Pro každou z jeskyní vznikly pracovní listy, kde si mohou školáci za asistence svých učitelů odzkoušet své znalosti z přírodovědy, geologie a historie. Po domluvě je možný pro školy i rozšířený výklad,“ zve ředitel správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

S nabídkami a otevíracími dobami jednotlivých jeskyní je možné se podrobněji se seznámit na webu Oficiální stránky: Správa jeskyní ČR (caves.cz).

Tisková zpráva Ministerstva životního prostředí informuje o zahájení sezóny 14 zpřístupněných jeskyní Čtrnáct zpřístupněných jeskyní zahájilo sezónu, zve na klasické i zážitkové prohlídky - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz). V tiskové zprávě jsou zveřejněny i některé pozvánky na akce či zážitkové prohlídky.


6 komentářů:

  1. Jeskyně já vidím nejraději takto na fotkách nebo ve filmu. Je tam co k obdivování, ale já se tam cítím nějak stísněně. I když dlouho jsem už v některé nebyla, tak nevím, zda bych opět takový pocit měla.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. V Koněpruských jeskyních jsem byla myslím dvakrát - jednou jako holka na školním výletě a jednou pak na výletě se synem, když mu bylo asi 8, takže oboje už je spoustu let. Nejnověji jsem byla v jeskyních Na Pomezí a Na Špičáku - loni na podzim (mám o nich i článek na blogu). A pak jsem byla ještě v Chýnovských jeskyních (taky jednou jako dítě a jednou jako rodič :D), ale to je tak stejně dlouho jako v těch Koněpruských.
    Jinak do klasicky zpřístupněných jeskyní nebo dolů mi problém lézt nedělá, asi by mi vadily hoodně úzké prostory, takže jeskyňář bych být nemohla, ale prohlídkové trasy dávám bez problémů.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za info, hodně jsme jeskyně navštěvovali, ale už tam nechodím.Ani v cizině, ani tady. Hůř vidím a nohy otékají, nerada bych se někde rozplácla. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti to je hezké připomenutí. Mně osobně se nejvíce líbily Javoříčské jeskyně. Ty jsou hodně bohaté na krápníky, také jsme byli v Moravském krasu a navštívili jsme i Koněpruské jeskyně a u nás jsme nahlídli do ledové jeskyně na Suchém vrchu, Dřív se do ní mohlo, teď už ne. Je to hnízdiště netopýrů a tak tam lze jen nahlédnout před železné mříže. I v létě jsou tam ledové rampouchy a dříve se tam odtud vozil led do pivovaru ve Cvikově. Děkuji za přípomínku jeskyní a přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, pročetla jsem si seznam jeskyní a dopočítala jsem se k číslu osm. Ještě šest jeskyní mi do seznamu navštívených chybí. Chodím do nich ráda, jsem astmatik a prostředí v nich mi dělá dobře. Vzpomínám si, že ve Sloupsko-šošůvských jeskyních byla léčebna v jedné ze síní. Prý se tam chodívalo na noc přespat.
    Měj hezké jarní dny. 🍀🌞

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, vidím podle toho seznamu, že jsme navštívili většinu, ale musím se přiznat, že do podzemí se mi dvakrát nechce. Snad jen jejich krása trochu přemůže mou stísněnost. V Koněprusích jsme byli s malou Terkou, to už je fakt dávno...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.