úterý 25. dubna 2023

pár informací...


Dnes opět pár informací, které už vyšly a budou se vám třeba hodit. Mně aspoň přijde důležité být v některých záležitostech v obraze, obzvlášť ve zdravotnictví. Jeden článek sem dávám celý a druhý máte jen v odkaze, v něm se jedná o mapu zdravotní přepravy pacienta Některé věci se prostě dějí naschvál… (kanalem.com)
Mějte pěkný den.


Víte, kdo smí nahlížet do vaší zdravotnické dokumentace?
Marta Dušková

Jak dlouho uchovává zdravotnickou dokumentaci nemocnice, praktický lékař, zubař či gynekolog? Jaké informace jsou obsahem zdravotní karty u lékaře? Někdy je dobré znát takové informace a orientovat se v českém zdravotním systému.

Zdravotnická dokumentace obsahuje údaje o zdravotním stavu pacienta a všechny informace o poskytovaných zdravotních službách včetně identifikace poskytovatelů služeb, identifikace a kontaktní údaje pacienta a další nezbytné údaje, které se týkají poskytování zdravotní péče včetně času ukončení péče, jejím průběhu apod.

Ve zdravotnické dokumentaci jsou mimo jiné také záznamy o případných donucovacích prostředcích vůči pacientovi, lékařské posudky, o dočasné pracovní neschopnosti a samozřejmě výsledky různých vyšetření.

Zdravotnická dokumentace se uchovává po dobu 5 let. Ovšem tato lhůta se mění podle toho, kdo zdravotnickou dokumentaci vede.

Například praktický lékař včetně pediatra dokumentaci uchovává deset let. Zubař a gynekolog i další ambulantní specialisté ovšem jen pět let. V nemocnicích se záznamy udržují 40 let, v LDN je to 20 let. Záchranáři udržují deset let záznam operátora a stejně dlouho i informace o výjezdu záchranky. 

Kdo může nahlížet do zdravotnické dokumentace a žádat o její kopii?

  • sám pacient, jeho zákonný zástupce,
  • osoba, kterou určil pacient nebo jeho zákonný zástupce či opatrovník,
  • osoba, která je pacientem uvedena na formuláři „Poučení a souhlas s hospitalizací nebo ambulantní péčí“, který se ukládá do zdravotnické dokumentace,
  • osoba zmocněná na základě plné moci,
  • opatrovník,
  • pěstoun nebo jiná osoba pečující o pacienta.

Informace rodinným příslušníkům, které pacient uvede v informovaném souhlasu, lze sdělovat i po telefonu na základě hesla, které si nemocný sám určí a sdělí jej rodině.

O nahlédnutí do dokumentace či vytvoření kopie je nutné požádat a zaplatit příslušný poplatek. Tato služba není poskytována ihned, ale dokumentace musí být vydána nejdéle v zákonné lhůtě 30 dnů.

Podrobné informace i s odkazy na příslušné zákony či vyhlášky jsou zveřejněny na webu Zdravotnická dokumentace | NZIP.

5 komentářů:

  1. Každá taková informace pro člověk dobrá !
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti s tou přepravou do nemocnice a z nemocnice jsem si to teď vyzkoušela na vlastní kůži. Na operaci mě syn ráno dovezl autem před půl sedmou. Na operaci jsem se dostala kolem deváté. Nesměla jsem od předešlého dne nic jíst a pít...Po operaci jsem si musela zajistit odvoz domů. Probrali mě z narkózy a řekli mi, že za dvě hodiny, tedy ve třináct hodin, si mám zajistit odvoz nebo doprovod domů. Operovali mě v nemocnici v Děčíně a čekala mě cesta do Rumburku. Žádnou sanitku mi nedali i když mi je nad 70 let.. Syn pro mě přijel a sestřička mě předala synovi a tím to skončilo. Vše proběhlo během jednoho dne. Naštěstí mi tentokrát po narkóze špatně nebylo, tak že jsem to zvládla a i na bolesti mi před cestou dali čípky. Nevím, jak to dělají u lidí, kteří nemají možnost si někoho z rodiny na odvoz zajistit... Jinak před operací se vyplňuje velký dotazník, kde si sama určíš, kdo z rodiny může do dokumentace nahlédnout. Přeji Ti krásné jarní dny, hlavně v pohodě ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to si pořádně nastuduji, díky za osvětu. Na tebe je spoleh. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je dobré tohle vědět. Vzpomínám si, že když jsem byla hospitalizovaná, musela jsem uvést kontaktní osobu, které můžou podávat informace. Překvapolůp mně, že nemocnice uchovávají záznamy 40 let.
    Měj hezké jarní dny 🍀🌷

    OdpovědětVymazat
  5. Dokud je člověk zdravý, tak tohle moc neřeší. Ale... no je dobré mít alespoň nějaké povědomí.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.