pátek 14. dubna 2023

naše závislost na zdrojích...







Nepochybně velká. Dnes mám pro vás reportáž z výstavy Energie a civilizace, která je opět venkovní. Už když jsem psala pozvánku na tuhle výstavu, mně tehdy přišla hodně zajímavá. 
A taky jsem to hned hlásila mému muži, když se ptal, co je to za výstavu. No, moc se na ni netvářil, tak říkám, tak buď v autě, já to nafotím rychle. No, rychle jsem to rozhodně neměla, protože je to hodně panelů a hodně zajímavého čtení. Nakonec zaujala výstava i mého muže a kolemjdoucí. 
Ano, exteriérové výstavy mi dávají čím dál větší smysl. Zastaví se u nich i lidé, kteří třeba jinak na výstavy ani nechodí.
Dnes sem dávám celou reportáž a i hodně fotografií. Na závěr, pokud chcete kouknout, i komentovanou prohlídku už z roku 2021. Výstava je putovní a k nám dorazila nyní.
Tak snad vás zaujme stejně jako nás.
Mějte pohodový pátek.








Jak velká je naše závislost na zdrojích?
Marta Dušková

Unikátní putovní výstava s názvem Energie a civilizace je umístěna na náměstí Míru v Mělníku a ukazuje závislost blahobytu a míru bezpečnosti na zdrojích energie. Velkoformátové panely s fotografiemi a texty se zabývají čtyřmi desítkami témat, která zahrnují způsoby využívání energie v historických, politických a technických souvislostech.

Výstava nastiňuje i možné dopady na současnou i budoucí generace. Dokumentuje cestu člověka časem a jeho vzestupy a pády v závislosti na technologických inovacích a poznání.

Výstava Energie a civilizace volně navazuje na předchozí expozici Voda a civilizace a nutí každého diváka se zamyslet nad využíváním energie a jak mohou postoje a chování člověka ovlivnit budoucnost.

Na panelech výstavy jsou ukázány typy energií na přehledných schématech a fotografiích, která zahrnují využití ohně přes století pár, průmyslovou revoluci, vynález elektřiny, počátky ropy až po využití všech druhů elektráren až po solární elektrárnu a atomové jádro.

„Naše civilizace je vůbec první, která nedokáže většinu z toho, co vyrobí, recyklovat nebo znovu použít ve výrobním procesu“.

Tuto velmi zajímavou výstavu je možné shlédnout do neděle 23. dubna a za shlédnutí rozhodně stojí a hlavní téma je udržitelná budoucnost.

Na výstavu je možné nahlédnout prostřednictvím fotografií v galerii u článku. Pod článkem je možno shlédnout i komentovanou virtuální prohlídku, kde výstavou provedou čtyři její hlavní autoři: prorektor Univerzity Karlovy, archeolog a egyptolog Miroslav Bárta, vědecký ředitel CIIRC ČVUT Vladimír Mařík, generální ředitel Povodí Vltavy, s.p., Petr Kubala a Marek Novák, ředitel společnosti Newman & Friends.


























4 komentáře:

  1. Marti, máš pravdu, že u venkovních výstav se zastaví k kolemjdoucí, co by do někam do výstavní síně nešli. Asi bych si neprohlédla výstavu celou (technika mne moc nebere), ale určitě bych ji obhlédla a něco by mne zaujalo.
    Hezký den (teda hezký... - u nás od rána leje)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je opravdu téma k zamyšlení a velice zajímavá výstava. Děkuji za její představení. Přeji Ti krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, putovní výstavy mám moc ráda. Člověk se dostane k informacím, o které původně ani nestál. Je dobře, že je jich čím dál víc. U školy, kam chodí náš vnouček, byla výstava o historii Ukrainy. Jen jsem zírala, bylo tam tolik informací, které jsem vůbec neznala.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono není špatné občas nějaký problém shrnout na jednou místě.
    Tyhle výstavy na náměstích, v parcích jsou lidem asi úplně nejblíž...
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.