čtvrtek 27. dubna 2023

vstup na vlastní nebezpečí

ilustrační foto

Nevím, jestli se k vám tohle varování dostalo a či bude pro vás důležité. Ale vím, že bývalý vojenský areál v Milovicích láká k "výletům". Já jsem psala článek před pár dny a vyšel v úterý. Zapomněla jsem na něj a přijde mi natolik důležitý, že tady jej máte.
Všem pohodový den a pozor na azbest.

P.S. Hledala jsem na internetu nějakou fotku k názvu příspěvku a po zadání názvu se mezi fotkami objevila ta, která je v úvodu. Nevím, jak s tím slovním spojením souvisí, nicméně se mi líbila, tak je tam. Je to obraz z Pixabay a je u toho napsáno kokosový ořech, kokosová palma.



Azbest v milovickém areálu – vstup pouze na vlastní nebezpečí
Marta Dušková

V lokalitě bývalého vojenského a výcvikového prostoru Milovice, okres Nymburk provádí Česká inspekce životního prostředí šetření o výskytu azbestu.

Na základě dílčích zjištění odborného znalce lze konstatovat, že rozsah kontaminace azbestem v lokalitě Milovice je značná. V celé lokalitě bývalého vojenského a výcvikového prostoru nelze vyloučit uvolňování respirabilních azbestových vláken a z tohoto důvodu je vstup do prostoru výhradně na vlastní nebezpečí.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webu České inspekce životního prostředí Azbest u Milovic | ČIŽP (cizp.cz).

Středočeský kraj v milovickém areálu v návaznosti na vyjádření České inspekce životního prostředí umístit informační značení o vstupu na pozemky pouze na vlastní nebezpečí. Kraj tak učinil výhradně z důvodu předběžné opatrnosti do doby, než budou známy výsledky šetření a doporučení příslušných institucí.

„Předpokládáme, že pokud by výsledky, kterými disponuje při vyšetřování Policie ČR či jiné orgány, prokazovaly zdravotně ohrožující data, mají tato místa povinnost informovat majitele dotčeného pozemku, aby zde přijal příslušná opatření, což se dosud nestalo. Česká inspekce ve svém vyjádření navíc uvádí, že jí nebyly sděleny ani bližší informace o konkrétních lokalitách či pozemcích, kde se případná kontaminace azbestem nachází, proto nemáme informace ani o tom, na které území se v rámci tohoto rozsáhlého areálu zaměřit,“ uvádí radní Libor Lesák s tímže kraj aktuálně pracuje na tom, aby území prověřil vlastními specialisty a mohl tak na základě oficiálních dat ubezpečit veřejnost o tom, že běžný pohyb na území není nebezpečný.

Další informace k uvedené problematice jsou zveřejněny na webu Středočeského kraje v článku „Při běžném pohybu by zdravotní riziko v milovickém areálu hrozit nemělo. Do potvrzení však doporučujeme vstup na pozemky zvážit“.

 Aktuality - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz)

Úvodní foto Milovice, zchátralý kulturní dům u bývalého letiště, autor Filip Jandourek

4 komentáře:

  1. Nejsou to je Milovice...plno staveb dříve bylo postaveno s pobito nehořlavými deskami obsahující azbest, dokonce se pak ty budovy musely předělávat. Jen že v té době nikdo netušil, jak nebezpečné to je.
    Možná, že některé starší paneláky takové části ještě dnes obsahují, například bytová jádra, kde to lidé ani netuší, co v bytě mají.jevto podobně jako u nás ne městě se mnoha budovách naměřily vysoké hodnoty radonu a proto musí být provedeno odizolování, což je finančně velice náročné. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za chyby. Na mobilu mi to psaní moc nejde.

      Vymazat
  2. Marti, díky za osvětu, ale v Čechách je někdy k ničemu.U nás v práci - kdysi, ještě před r.89, měly pracovníci za práci s azbestem příplatky a mohla jsi jim říkat cokoli, jak je to nebezpečné, stejně to dělali a byla to marnost nad marnost.
    Kdyby jen Milovice...kdyby jen azbest...
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Souzním s poslední větou Jiřinky... My máme kousek Semtín...
    Marti, přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.