sobota 26. května 2018

o berušce a zvláštním obraze




Pár momentek, co mě zaujalo.
Nějak nestíhám.
Takže trochu rozmazaná beruška na naší hrušce, ke které mě zavolal můj muž. 
Tento týden jsem vedla zajímavý rozhovor s erudovanou lektorkou trénování paměti a rozhovor jsme zakončili tím, že člověk má žít přítomností, páč nikdo z nás neví, jestli se budoucnosti dožije a vracet se do minulosti, která už se nedá napravit, je nesmyslné (jako bych to řekla já 😃), být všímavý a vnímavý, protože to posiluje mozek a dlouhodobou paměť, protože mozek je sval a musí se trénovat, jinak zakrní, a já jsem si tento týden několikrát doma uvědomila, že přesně tohle my děláme i bez nápovědi. Nicméně rozhovor byl hodně zajímavý.
Po dlouhé době jsme byli opět na rehabilitaci v Roudnici, už jsem o ní psala. Snažíme se jezdit dvakrát do měsíce, i když si to už platíme, ale tentokrát jsme nebyli víc než měsíc.
Poprvé jsem byla v místnosti, kde jsem ještě nebyla a tam jsem objevila zajímavý obraz. Zaujal mě, přestože velkou uměleckou hodnotu mít nebude a snažila jsem se o něm zjistit víc. 
Moc se mi toho nepovedlo, ale něco přece jen.
Jméno Ludmila Mojžíšová asi zná téměř každý byť jen tak z doslechu stejně jako já. Metody Mojžíšové, tedy její cviky dodnes pomáhají lidem, i když sama již nežije. A právě tento obraz věnovala známá terapeutka majitelce právě tohoto rehabilitačního zařízení, která je sama velmi erudovaná terapeutka. Měli tam plno, takže víc jsem se nedozvěděla, majitelka rovněž prováděla masáže na jiném konci zařízení, ale požádala jsem, zda si jej mohu vyfotit. S manželem se většinou rehabilitujeme v jedné místnosti, a tak jsme měli oba možnost zkoumat materiál obrazu. 
No, nevyzkoumali jsme zhola nic. Dřevo to není.



A na závěr opět Říp. Pokaždé, když se vracíme z rehabilitace a zastavíme u benzinky proti Řípu, téměř pokaždé musím fotit. Ale myslím, že pokaždé je trochu jiný. 
Tentokrát zalitý sluncem a ne moc kvalitní fotka.

P.S. Ještě připomínám, dnes ještě hrajeme a zítra budu losovat. Tedy můj muž. Pěkný den všem.


7 komentářů:

  1. Obraz velice zajímavý, jednu dobu byla tato metoda hojně používána a leckdy jediné možné řešení a s dobrým výsledkem.
    Krásný slunečný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, i mně se zdál zajímavý a hlavně s příběhem. To miluju. Metoda se používá pořád a nejen pro ženy a neřeší jen neplodnost. Mojžíšová se zabývala odstraňováním poruch pohybového systému a z toho se vyvinula metoda, která posléze ukázala, že pomáhá v mnoha oblastech. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  2. Metoda paní Mojžíšové určitě stále pomáhá. Obraz je památkou na ni.
    Příští týden jdu také na rehabilitaci, konečně jsem se objednala, protože moje záda už to moc potřebují. Také si to budu platit, ale pan doktor je moc šikovný, tak proč ne.
    Měj hezký víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, nám ta rehabilitace ani mě ani mému muži nepomáhá k nějakému viditelnému zlepšení, ale udržuje nás to aspoň ve stejném nezhoršujícím se stavu. A navíc to tam milujeme, jsme tam už jako doma. Jako když navštívíš dobré přátele a to nám samozřejmě bez debat také pomáhá. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Metodu paní Ludmily Mojžíšové zná mnoho žen... A ten obraz je pěkný. Už jsem se tolikrát setkala s tim, že se k obrazu váže tolik zajímavý příběh. Někdy jsou to bohužel i smutné příběhy. Možná je to tím, že obraz je věc na mnoha desetiletí, staletí. A hodně "toho pamatuje".
    Marti, měj prima víkend!
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, už jsem psala výše, že metoda nevznikla primárně pro ženy, to byla jen posléze přidaná hodnota, ale lidé si pamatují nejvíc tu léčbu neplodnosti. Ano, přesně proto jsem si obraz musela zvěčnit, pro ten příběh a ani mi nevadí, že se možná nikdy nedozvím, kdo je autor. I tobě krásný slunečný víkend.

      Vymazat
  4. Tak to je opravdu moc krásná památka na ženu, která pomohla mnoha ženám!
    Martinko, přeji pokud možno hezké pondělí!
    Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.