sobota 2. června 2018

zahradní pelmel


Letošní jaro podobné létu zdá se mi poněkud podivným... 
Růže kvetou, jak nikdy nekvetly. 
Tolik růží jsme snad na zahradě ještě neměly a rozkvétají další keře.


Tohle nejsou žádné efekty. Je to chyba fotografa. Dostalo se mi do objektivu ranní slunce. Jsem líná čekat a fotit znovu. Tenhle keř měl vloni tak pět růží. Ten světle růžový před ním dvě mrňavé. 



Třešňový maraton se letos nekoná. Nejen proto, že je třešní normálně, ale uzrály tak rychle, že jsme je nestačili vůbec sklidit a padají na zem. Špačci nemusí na strom, cupkají po zemi bez velké námahy a zobkají si. Už se mě vůbec nebojí. Když tlesknu, podívá se mým směrem výmluvným pohledem: 
co je jako? proč tleskáš? nejsem přece na stromě. 
Takže mám pár džemů, asi čtyři pečené čaje, dnes vezeme bedýnku třešní vnoučatům, a pokud mi to špačci nesežerou, posbírám si ještě snad pár třešní a něco málo vyrobím. Je pravda, že jsem jich hodně odjedla, ale letos bylo uzrávání takový fofr, že bychom to nestihli, i kdybychom nebyli vytíženi. Musím přiznat, že jsem vlastně ráda. Být to šílenství jako vloni, bylo by mi líto, že nic nestíhám. Ostatně vloni jsme nestíhali taky, protože třešní z jednoho stromu, jak spočítal můj muž, bylo víc než metrák. 
Hezkou sobotu všem. 
My dnes jedeme na malou vernisáž, reportáž snad přinesu zítra.


14 komentářů:

  1. Marti, Vaše růžičky nádherně kvetou a určitě i nádherně voní, je to radost. Letošní jaro je hodně neobvyklé, já ta vedra, co jsou poslední dny, špatně snáším, a proto se víc držím doma.
    Špačci Ti asi tím pohledem říkají, že bys třešně ze země stejně nesbírala.;-)
    Mějte všichni krásnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, víš, že vůbec nevím, jestli voní? Nestíhám ani přivonět. Musím to zítra napravit. Děkujeme a měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, také mám obsypané pnoucí růže, jen je mi líto, že mi v létě asi skoro nic nepokvete :o)).
    A třešně bych si dala, jen široko daleko je nikdo ze známých nemá :o(.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, my si taky říkáme, co nám tady proboha zbude na léto. Škoda, že nemůžu třešně poslat, poslala bych ti. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Jste, Martinko, šikulína.
    Dala bych si silný krajíc dobrého, čerstvého chleba, na to výborné máslo a navrch pořádnou porci vašeho džemu a čaj nebo kávičku. Balada.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, no šikulka jsem byla vloni i s mým mužem. Letos to právě není nic moc. Nebudu mít žádné dárky :-) Hezkou neděli.

      Vymazat
  4. Opravdu krása! Já mám růže moc ráda, asi jim to počasí vyhovuje. A Marti, nestíhá nikdo, každý je v klusu. Takže si z toho nic nedělej. Hezkou neděli a užij si vernisáž!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, díky moc. Já vím, že každý nestíhá, ale nám se trošku život zamotal, a dělám s pomocí mého muže pečovatelku celý den, ale to už jsem psala. Proto ten povzdech. Vernisáž nádhera, akorát se probírám fotkama. Hezkou neděli.

      Vymazat
  5. A já se už připravovala na nový sortiment ve výloze !
    Občas je fajn, když něco vyjde mimo naše očekávání a tak přeji krásnou neděli ..

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, taky si říkám, co bude kvést v létě, levandule v plném květu, juky před rozpukem. Višně máme téměř zralé, rybíz už taky skoro je, jahody jsem dotrhala...
    Měj krásnou neděli! Helena

    OdpovědětVymazat
  7. čerstvé třešně jsou stejně nejlepší :-). A úroda tak akorát, aby si člověk udělal pár džemů pro radost (kdy si ještě nepřipadá jak fabrika;-)) taky.
    Růžové růžičky jsou krásné.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.