středa 13. června 2018

vystřihovánky


Do mého dětství jaksi patřily, i když jsem na ně nebyla nikdy moc šikovná nebo trpělivá. To slepování někdy malých částí mě rozčilovalo.
Dnes jsem dostala dárek. Normálně při dělání rozhovorů dárky nedostávám. Dnes jsem dostala vystřihovánku. Je jednoduchá. Možná ji složím i já. Vystřihovánku věže Pražská brána.
Povídala jsem si se sběratelem historických pohledů Mělnicka, kronikářem a spisovatelem, který je spoluautor tří knih o Mělnicku s dobovými fotografiemi a pohledy. Někde jsou v knihách i pohledy z druhé strany, a tam se dozvíte, jak probíhá válka, že v Mělníku prší, kdo má koho rád... 
Bylo to moc zajímavé povídání a já doufám, že z toho napíšu zajímavý rozhovor. Dozvěděla jsem se, jak se píše kronika, že je povinností pro každou obec a město ze zákona psát kroniku, jakou má mít formu, jakou vazbu, byla jsem překvapená, že i na psaní kronik existuje zákon, který je nutné dodržovat. 
A jak se vyrobí ty úžasné vystřihovánky pamětihodností, které už třeba ani neexistují? 
Například model kaple na fotografii, ta stávala uprostřed hlavního náměstí, kde stojí radnice. Dnes už je jen na pohledech či fotografiích. To se vezme fotografie z doby existence, přemaluje se v nějakém poměrném měřítku rukou na obyčejný bílý papír a pak se v nějakém grafickém programu na počítači kreslí až dva měsíce. Když je předloha skončena, pošle se do tiskárny a po té se slepí a je tu model třeba Pražské věže, kterou mám moc ráda a kterou jsem dostala. Vystřihovánky pamětihodností jsou zatím tři a v přípravě jsou další dvě. Jsou ke koupi v infocentru.


Ještě jsem od této všestranné osoby, která vystřihovánky vytvořila, dostala takovou skládačku sedmi historických pohledů pocházejí z doby od roku 1900 do roku 1923. Jednotlivé pohledy se dají odtrhnout, z druhé strany je předtisk na adresu a místo na známku a dají se normálně poslat poštou.
Nevím, jestli to dokážu. Asi si je nechám, tak jak jsou.


12 komentářů:

  1. Vystřihovánky - Abíčko - ano, i k mému děstství patřily... A taky mi slepování moc nešlo. Ale papírové modely se mi líbí - předloni jsem manžela dovlekla do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují :-). A ta skládačkam by se mi určitě líbíla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, přesně, taky jsem si vzpomněla na Abíčko :-) No mě ty skládačky taky uchvátily. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Já jsem na lepení vystřihovánek nikdy moc nebyla, zato můj muž ano. Dlouho jsme domě měli model Staroměstské radnice, teď marně přemýšlím, kde skončil. Skládačka je moc pěkná, já jich mám malou sbírku, vozím si je z návštěv hradů a zámků. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, koukám, že jsme na tom všichni stejně. Tohle moje hobby nebylo a nebude, ale je to krásné.

      Vymazat
  3. Taky jsem jako malá sem tam nějakou vystřihovánku slepila, ale mojí vášní se to nestalo. Ale když vidím, jak si s tím někdo dokáže vyhrát, tak to obdivuji.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsme na tom všechny stejně :-) Já obdivuju, kdo to dokáže vytvořit. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Vystřihovánky jsem jako malá měla ráda. Tedy hlavně tu oblékací panu. Pamatuješ? Holčička a k ní se daly vystřihnout různé kousky oblečení. To jsem si je dokonce i dokreslovala, těch kupovaných mi bylo málo :)
    Marti, a ty pohledy, to je krása! Škoda, že už se dneska tak málo posílají. Je jiná doba, stačí sms, email, mms. Často je to jen za zlomek ceny za poštovné klasické. Ale pohlednice nebo-li karta, jak říkala má babička, to má své kouzlo :)
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, oblékací pannu jsem měla taky a taky jsem si na ni vyráběla oblečení a mám pocit, že i naše holky je snad měly. No v naší rodině, ale to už jsem někde nedávno psala, se celkem tradice posílání pohledů drží. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Ja som v detstve nevystrihovala, ale môj syn to áno ... ten vystrihoval a zlepoval všetko ... stavby, modely áut, lodí ... robil to rád ... kupovala som mu časopis abc - viem že to bolo o vede a technike pre mládež a tym bolo vždy veľa modelov na vystrihovanie ... Ale predsa si spomínam, ja som mala na vystrihovanie bábiky, ktorej sa dali vystrihnúť aj rôzne šaty a takými pidi záložkami sa na bábiku upevňovali. Určite si to mala aj ty ... Predávali sa celé aršíky - postava v prádle a šaty ... :) Marti, krásny deň ti prajem ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, abc si pamatuju i já a i ty panenky, měla jsem je a mám pocit, že i naše dcery je snad ještě chvíli měly. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. I k mému dětství vystřihovánky patřily. I když trochu jednodušší, většinou panenky...
    Se zájmem jsem si přečetla, jak vlastně taková papírová stavba vzniká! za vším je prostě hromada práce.
    Ty pohledy jsou kouzelné!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já se při každém rozhovoru dozvím, něco co nevím, takže mě to obohacuje a jsem ráda, že i tebe to zaujalo. Měj se pohodově.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.