sobota 27. března 2021

poselství...

Světový den divadla, který je právě dnes, jsem nemohla opomenout a přiznávám, že jsem o něm ani předem nevěděla.
Tak to byla zajímavá osvěta i pro mě. Divadlo miluju a myslím si, že má důležitou roli v životě lidstva od nepaměti. 
Článek sem dávám trochu s předstihem, vyjde teprve dnes dopoledne. 
A proč název příspěvku poselství, jak souvisí se Světovým dnem divadla? A kdo jej letos přináší? To se dozvíte v článku.
Mějte klidnou sobotu.

P.S. Ráno jsem se zkoušela sečíst a brzy jsem skončila. A to jsem si myslela, že už jsem o sčítání, které začíná dnes, psala tolikrát, že to bude brnkačka. U otázky na plochu našeho domu jsem skončila. To si nepamatuju, musím počkat, až se můj muž vzbudí a udělat to s ním. Už jsem si tuto povinnost chtěla odškrtnout. No, uložila jsem si rozdělaný formulář, ale protože jsem heslo vymýšlela několikrát, a furt to nebylo v pořádku, nevím teď vlastně, jaké heslo jsem tam dala... To bude ještě zajímavé. Možná začnu zase znovu.

„Prkna, která znamenají svět…“
Marta Dušková

Na dnešní den připadá Světový den divadla a poprvé byl slaven v roce 1962. Byl zaveden v roce 1961 Mezinárodním divadelním institutem. Světovému dni divadla předchází mnohem mladší Světový den divadla pro děti a mládež, který se slaví 20. března a Světový den loutkářství 21. března.

Tento den má připomenout důležitost divadla jako umělecké formy a je příležitostí zamyslet se nad jeho rolí. Divadlo svoji důležitost v lidském životě prokázalo v historii už mnohokrát.

Letošní rok stejně jako rok 2020 je ovlivněn světovou pandemií a oslavy v divadlech se tedy neuskuteční vzhledem k tomu, že řada divadelních budov a kulturních center je uzavřena.

Součástí Světového dne divadla je vždy Poselství, které každý rok vydává k tomu dni některý významný divadelník a poselství se čte před večerními představeními po celém světě, v rozhlase i v televizi. Už v roce 2020 a stejně letos vzhledem k virové pandemii je nutné se obejít bez živého divadla, a tedy i bez čtení poselství, ale tato situace nemění nic na důležitosti tohoto prvku.

Autorem prvního poselství ke Světovému dni divadla byl v roce 1962 Jean Cocteau a v roce 1994 zvolila mezinárodní divadelní komunita jako autora poselství Václava Havla. V letošním roce je autorkou poselství divadelní, filmová a televizní herečka z Velké Británie Helen Mirren.

foto helen-mirren.org


Helen Mirren je jednou z nejznámějších a nejuznávanějších hereček, kterou můžeme znát z divadelních, filmových i televizních produkcí z celého světa. Za své skvělé a všestranné herecké výkony získala mnoho cen, mezi nimiž nechybí Oscar z roku 2007 za film Královna.

Helen Mirren: Poselství ke Světovému dni divadla 2021

„Tato doba je pro živá vystoupení velice nepříznivá a řada umělců, techniků a mužů i žen za scénou i na scéně musí bojovat o přežití v oboru, který je již tak plný nejistoty. Snad jim ona neustálá nejistota dodala také důvtip a odvahu, díky nimž pandemii překonají. I v těchto nových podmínkách našli díky své představivosti nápadité, zábavné i dojemné způsoby, jak komunikovat – z velké části samozřejmě přes internet. Už od počátku své existence se lidé vyprávějí příběhy. Překrásná kultura divadla nezanikne, dokud budeme naživu. Potřeba tvořit, kterou pociťují scénáristky a scénáristé, designérky a designéři, tanečnice a tanečníci, zpěvačky a zpěváci, herečky a herci, hudebnice a hudebníci, režisérky a režiséři, nikdy nevyhasne. Už velice brzy se opět plně rozvine a projeví se s novou energií a v nových pohledech na svět, který všichni společně obýváme. Už se nemohu dočkat“.

Podrobné informace ke Světovému dni divadla 2021 jsou zveřejněny na stránkách Mezinárodního divadelního ústavu https://iti.idu.cz/mezinarodni-den-divadla/ .

8 komentářů:

  1. Marti, děkuji za dnešní příspěvek. Divadlo mi skutečně nesmírně chybí. Helen Mirren mám moc ráda a její poselství se mi moc líbí!
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluji divadlo a kultura mi nesmírně chybí, přijdu si jalová.
    Ale malička jinak. Shlédla jsem velice zajímavý rozhovor s Dagmar Peckovou.
    Žije trvale v Německu a do Čech se vrací za prací. Zmínila se o faktu, jak je německá kultura v současné době podporovaná a nikdo neposílá umělce na pole makat.
    Jak moc bych si přála, abych i já mohla říct, naše kultura je podporovaná, je politickými představiteli a prezidentem podporovaná, bohužel, nemohu.
    A to mne skutečně bolí, pálí a od malých po veliká divadla bych přála, jeden obrovský nádech kultuře, moc nám chybí !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Loni 18.března jsme měli jít s kamarády na představení Můj báječný rozvod. Od té doby se stále těšíme - už na čtvrtý termín. 😢 J.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tak o tom, že je světový den divadla jsem nic netušila. Díky za osvětu a hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Další světový den o kterém jsem neměla tušení. Líbí se mi poselství Helen Mirren.
    My jsme se zatím nesčítali, dopoledne jim to dokonce spadlo.
    Přeji pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já se o dnešním Světovém dni divadla dozvěděla od své kamarádky. Jsou oba s partnerem herci. Jen jsem si posteskla, že mi divadlo chybí. Co chybí? Já mám přímo absťák. Byli jsme zvyklí chodit minimálně dvakrát do měsíce do divadla, naposledy jsme byli loni 6. března na Donutilovi. Zažili jsme i kulturu pod širým nebem, kdy jsme 1. července shlédli na hradě Hněvín Noc na Karlštejně. Ale byli jsme oblečeni v civilu a po přestávce jsme si zakrývali záda starou dekou a občas zvedli oči k obloze, po které se klikatily blesky. Stihli jsme to všichni, jak protagonisté, tak i diváci. Pršet začalo až když jsme projížděli Mostem.
    Poselství Helen Mirren je moc pěkné. 👍👍
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. To je další světový den, o kterém jsem také nevěděla. Ono je asi každý den něco...V divadle jsem už nebyla hodně dlouho, a vlastně už ani nemám oblečení na takovou významnou chvíli. Hezký článek Marti, měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, díky. Divadlo mi také chybí moc a vůbec celá kultura. Těším se na další články u Tebe. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.