pátek 23. července 2021

(ne)bezpečí

Původně jsem tenhle příspěvek, který jsem psala pro Kanál eM, ani sdílet nechtěla, protože tady v našem blogovém společenství asi nikdo z nás nepropadá různým rizikům, které číhají v online prostoru. 
Minulý týden dorazila mému muži sms, kde bylo upozorněno pojišťovnou, že bylo změněno číslo účtu a ať tedy posílá peníze tam.
Divné na tom bylo, že přestože jsou smlouvy pojištění na mého muže, kontaktní osobou jsem v komunikaci já a to přes email, tudíž pojišťovna kontaktuje jen mě a to nehledě na to, že smskou by to rozhodně nebylo. 
A kdyby náhodou, nebudu reagovat. Můj muž okamžitě sms smazal samozřejmě bez nějaké reakce a já jsem si později uvědomila, že jsem ji měla vyfotit a poslat naší pojišťovně jako upozornění, protože takových koumáků, kteří chtějí zneužít naivity lidí ke svému obohacení, se bohužel rodí každý den mraky.
A tak jsem se rozhodla dát článek na blog. 
Já sama jsem se nesetkala s vyděračským emailem, o kterém bude řeč, a emaily, které vypadají jako odchozí z mojí emailové schránky, mi padají do spamu. Tam občas zabrousím, proto to vím, protože občas tam skončí emaily, které potřebuji či na ně čekám. Občasná kontrola je tedy nutná.
Použité fotografie jsem si půjčila z webu, který je zmíněn na úvodní fotografii.
Mějte klidný a bezpečný pátek.




Jaké nebezpečí nám hrozí v online prostoru?
Marta Dušková

Právě tímto tématem se zabývá celorepublikový certifikovaný projekt s názvem Projekt E-Bezpečí, který je zaměřen na prevenci, vzdělávání, výzkum a osvětu spojenou s rizikovým chováním na internetu.

Projekt E-Bezpečí se specializuje zejména na:
a) kyberšikanu a sexting (různé formy vydírání, vyhrožování, poškozování obětí s pomocí informačních a komunikačních technologií),
b) kybergrooming (komunikace s neznámými uživateli internetu vedoucí k osobní schůzce),
c) kyberstalking a stalking (nebezpečné pronásledování s použitím ICT),
d) rizika sociálních sítí (zejména sítě Facebook),
e) hoax, spam a fake news,
f) online závislosti (netolismus, nomofobie),
g) fenomén youtubering,
f) zneužití osobních údajů v prostředí elektronických médií.

Nebezpečí se netýká jen dětí, ale i dospělých. A jedním z nich je například fake e-mail, o němž najdete informace na www.e-bezpeci.cz/fakeemail:
"Obdrželi jste vyděračský e-mail, který na první pohled vypadá, jako by byl odeslán z vaší e-mailové schránky? Obáváte se, že někdo skutečně pronikl do vaší www schránky, infikoval vám počítač a třeba vás nahrál pomocí webkamery? A chcete zaplatit požadovanou částku, třeba v bitcoinech? Zastavte a zpomalte!
Někdo se vás pravděpodobně pokusil napálit, vystrašit a vydírat vás. Vytvořit vyděračský e-mail, který se tváří, že byl odeslán z vaší adresy, je totiž snadné! Chcete si to vyzkoušet? Zadejte své jméno a e-mail a nechte si z našeho webu odeslat ukázku toho, jak vyděračský e-mail vypadá. Nechali byste se takto nachytat?"

Vyjádření odborníků k tomuto novému fenoménu:

E-Bezpečí:
Vyděračské e-maily tohoto typu (tzv. sextortion) využívají především silných emocí, které u příjemců vyvolají - šoku, zděšení, strachu z toho, že by se veřejnost dostala k intimním materiálům. Emoce jsou pak zesíleny tím, že e-maily formálně vypadají, jako by byly odeslány z naší vlastní e-mailové schránky, což má být znakem toho, že pachatel skutečně pronikl do našeho účtu a může s ním nakládat. Jde však o iluzi, jejímž cílem je přinutit příjemce platit! Ve skutečnosti k napadení našeho počítače nedošlo. Na druhou stranu je nutné dodržovat základy online bezpečnosti - pravidelně aktualizovat, používat antivirový program a nikdy s nikým v online prostředí nesdílet intimní a citlivé materiály!
Kamil Kopecký
Univerzita Palackého Olomouc

Policie ČR:
Policie ČR pravidelně eviduje podobné případy. Je potřeba být stále na pozoru, neboť existuje několik mutací výhružných e-mailů, jak jazykových, tak obsahových. Nikdo data nezískává ani nezískal, těží ze strachu ztráty citlivých údajů. Primárně jde útočníkům o zisk. Rozhodně nic neplatit, neotvírat žádné přílohy, neklikat na odkazy. Podvrhnutí e-mailové adresy je velmi jednoduché a ani v tomto případě se nejedná o žádné „hackery“, ale pouhé podvodníky. Je vhodné správně nastavit spamový koš v e-mailové schránce, nebo prostě podobné e-maily mazat a ignorovat. Došlo-li k platbě - vše zálohovat a neprodleně podat oznámení na Policii ČR.
kpt. Pavel Schweiner
oddělení kyberkriminality,
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje

Podrobné informace ke všem druhům internetového nebezpečí jsou k dispozici na www.e-bezpeci.cz.

5 komentářů:

  1. Tak ten email mi nedávno přišel. Jinak běžné chodí nevěrohodné emaily z různých bankovních společností, s kterými nemám žádné vazby 😉 tak snad se to těm podfukářům nepovede 😉

    OdpovědětVymazat
  2. V této době musíme být ve virtuálním světě hodně obezřetní.

    OdpovědětVymazat
  3. Občas mě také něco přijde :o(

    OdpovědětVymazat
  4. Teď je skutečně doba, kdy musíme dávat opravdu pozor.
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tady platí, že opakování je matka moudrosti (my se v e-bezpečnosti povinně školili v práci) a že opatrnosti není nikdy dost. Dost se dá odfiltrovat jen tím, že člověk prvně myslí a pak kliká :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.