pátek 15. června 2018

konečně!



Už jsem si začínala myslet, že to bude snad moje celoživotní dílo. 
Mozaiku jsem dělala mnohokrát, naposledy vloni ty koule. 
Ale na obrubu studny jsem ji vyráběla víc než dva měsíce. Původně jsem si myslela, že je to práce tak na týden. Ale pracovala jsem po chvilkách každý den večer a nedalo se k tomu sednout, takže jsem u toho ani nevydržela dlouho a měla jsem pokaždé velké bolesti po úraze. 
Musela jsem si vždy na pět minut odpočinout, abych mohla pokračovat.
Musím přiznat, že se mi po tak dlouhé době nějak vytratila radost z hotového díla, navíc není místy vůbec dokonalé, původní majitelé vytvořili divný atypický tvar, navíc jsme vůbec nepochopili, proč to vůbec bylo nutné vytvářet nějakou obrubu a schovávat studnu. 
No nic, prostě nám to vadilo a vloni jsem vymyslela ty koule a řekla jsem si, že budu pokračovat tou studní. Vlastně se studní to bylo jako s koupí nových bot. Už jsem to tady někde psala. Jdete si koupit nové boty a před krámem máte na nohách krásnou apartní obuv, která zdaleka není k vyhození. Ale jen do té doby, než je v krámu konfrontujete s novými voňavými botami v regálech. To samé bylo se studní. Jo byla hrozná, ale příšernou se stala až v loňském roce při střetu s novým krásným chodníkem z kamínkového koberce.


Když jsem řekla o svém plánu dceři, která se zrovna s rodinou vrátila z Barcelony, kde mají mozaiku snad i ve znaku, začala mě přesvědčovat, že mám mozaikou ozdobit celou studnu kromě poklopu.
No to teda určitě!!!
Už se mi navaluje i ze slova mozaika a vlastně to ještě nemám dokončeno, protože došla spárovačka, takže z druhé strany není asi čtvrtina hotová. 
Obávám se, aby to tak už nezůstalo. 
Ale já nemám ráda nahoře huj a vevnitř fuj, a teď to tak v podstatě je.
Občas mi pomáhala i Justýna nejen můj muž. 
Byla kouzelná, když měla pod hlavičkou místo polštáře velkou dlaždici.

P.S. Pokud máte pocit, že jsem studnu ladila k těm koulím, je to omyl. Prostě jiné dlaždice, tedy zbytky než po předchozích majitelích jsem neměla. A musím říct, že bylo uvolňující je rozbíjet. Odbourávala jsem stres.

21 komentářů:

  1. Marti, máte teď fakt originální studnu, dobrá práce. Taky nechápu ten lem předchozích majitelů, zřejmě lidová tvořivost? Ale vypadá teď o 100% lépe :)
    Měj se prima, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, děkuji a ano asi lidová tvořivost, ale nechápu proč, páč krásné vypadá jinak. Měj pohodový víkend.

      Vymazat
  2. Studna dostala krásný, moazikový lem a moc jí to sluší. V letošním nedostatku dešťové vody "závidím" každému studnu s vlastní vodou a možností zalévat zahradu z ní. Marti, nevadí, že práce trvala déle než sis myslela, vždyť není kam spěchat :o). A ten relax při rozbíjení starých dlaždice, ten v tvém případě naprosto chápu. A co si vymyslíš nyní?
    Měj se hezky, co nejvíce to půjde.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no není kam spěchat, ale já chci mít vše šup šup, když se pro něco rozhodnu. Když to trvá moc dlouho, tak už mě to přestává bavit. Nevím, co vymyslím teď. Nejdřív musí natřít venkovní dřevěné sezení a zatím nic v plánu nemám. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Originální ! Hezké !
    Prima den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Martinko,
    máš svatou trpělivost !
    Moc chválím studna prokoukla, i když asi na její funkci, to nebude mít vliv ;-)
    Mozaika by jí určitě slušela po celém obvodu ;-)
    Měj pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, nepruď hahahaha :-) Víš, co by to bylo za práci, když je to do kulata? Jen při pomyšlení na tu práci momentálně bych nablila vanu :-) Měj se krásně a děkuji.

      Vymazat
  5. Marti, mas moj obrovsky obdiv... Krasna praca... vysledok tvojej namahy urcite stoji za to... Pekny den prajem... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, myslím, že si obdiv moc nezasloužím, není to dokonalé, ale je to samozřejmě podstatně lepší a neřve to vedle toho chodníku. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  6. Marti, studna vypadá nádherně!! Já se už 3 roky chystám na mozaiku na krbu..ale ještě jsem nenašla odvahu..u tebe mám ale inspiraci..jsi šikulka!! Krásné dny Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, moc děkuji, ale snad si tolik chvály ani nezasloužím. Mě normálně mozaika baví, i když teď bych to po dvou měsících trochu přehodnotila :-) Je to celkem námaha i na mozek, protože hledat kousky, které padnou, je trochu matematika a tento druh inteligence já fakt nemám. Měj krásný víkend.

      Vymazat
  7. Marti, studna v novém kabátku neskutečně prokoukla. Koule krásně ladí. A s Justýnkou jako pomocnicí byla určitě radost pracovat. Přeji krásný víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, děkuji, ale jak jsem psala, koule ladí jen náhodou. Jiný materiál nebyl :-) Měj pohodový víkend.

      Vymazat
  8. Teda Marti, do čeho ses to pustila? Jsi fakt dobrá, studna tvým přičiněním získala v zahradě úplně jiný rozměr.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, můžu tě ujistit, že dlouho nemám nic takového v plánu :-) Teprve teď z toho začínám mít po dvou měsících radost. Děkuji a měj pěknou neděli.

      Vymazat
  9. Marti, z vaší zahrady na mě dýchla jižní pohoda, milovaná Barcelona a Gaudi! Jsi skvělá! Tleskám!
    A přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Tak toto teda obdivuji. Do mozaiky bych se asi v životě nepustila. Klobouk dolů. Jsi šikovná a dílo vypadá fantasticky.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.