čtvrtek 10. února 2022

aktuálně to nepotřebuju

Někdy se při psaní zabývám tématy, které se netýkají jen našeho regionu, není to pozvánka na kulturní akci či reportáž z regionu. Téma se týká aktuálně něčeho, co v dané chvíli já možná vědět nepotřebuju, ale přesto si myslím, že ani pro mě není nová informace na škodu. Třeba to v budoucnu budu potřebovat sama, nehledě na to, že se s tím mohu setkat ve svém okolí. Zatím mě moje ucho zajímá jen z hlediska ozdobení náušnicemi, proto ta stará úvodní fotka z nějakého blogového příspěvku, ani nevím, jestli tyhle krásné náušnice ještě mám.
Než jsem se setkala s touto informací a napsala na toto téma článek, vůbec jsem netušila, že je nějaký velký rozdíl mezi sluchadlem a naslouchátkem. Ale vzhledem k tomu, že dnes na internetu najdete spoustu nabídek na cokoliv, je dobré vědět, že vše není takové, jak se zdá či jak je prezentováno. 
Tak dneska trochu osvěty. Článek teprve vyjde, takže dnes je generálka. Pokud vás dnešní téma nezajímá, berte to, že jsem si to na blog odložila pro sebe. Odložením si to snáz zapamatuju.
Aktuálně od včera nefunguje odkaz tedy webové stránky na Svaz neslyšících, takže jej sem ani nedávám.
A mám jediné přání, ať nemusím ani v budoucnu tento problém řešit
Mějte pohodový den.


Sluchadla jsou zdravotní pomůcka na předpis lékaře aneb sluchadlo není naslouchátko
Marta Dušková

Středočeský kraj zveřejnil na svých webových stránkách varování Svazu neslyšících před naslouchátky z internetu.

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. varuje před naslouchátky, která jsou často zaměňována se sluchadly (zdravotní kompenzační pomůckou).
Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob upozorňuje, že v poslední době jsou často inzerována naslouchátka s příslibem lepšího slyšení. Svaz důrazně varuje před nákupem těchto pomůcek. Naslouchátka nepomáhají k lepšímu slyšení (a porozumění), dokonce mohou lidem trvale poškodit sluch.

Skutečné kompenzační pomůcky, sluchadla, jsou zdravotnické prostředky, které lékař v ordinaci nastavuje pacientům individuálně, přesně dle potřeb uživatele. Může je tedy předepsat pouze lékař.

Pokud zaznamenáte u vás či vašeho blízkého zhoršení sluchu, určitě navštivte foniatrickou ambulanci, kde vám po důkladném vyšetření lékař předepíše kvalitní sluchadlo. Máte nárok na příspěvek pojišťovny, který je od letoška navýšen: od ledna 2022 má nově většina lidí nárok na dvě sluchadla s příspěvkem 7 000 korun na každé. Dosud to bylo 5100 korun na jedno sluchadlo. Více podrobností o nároku na sluchadla naleznete ZDE: https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-zvlastni-pomucku.

Jaký je rozdíl mezi sluchadly a naslouchátky, vysvětluje přiložená tisková zpráva.

8 komentářů:

  1. Marti to je zajímavé. Také jsem si myslela že je to jedna
    pomůcka pro zesílení zvuku pro nedoslýchavé. Osvěta nikdy není na škodu. Děkuji a přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za zajímavé informace. Zatím takovou pomůcku nepotřebujeme, ale jeden nikdy neví.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Žádná taková informace není na škodu.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za info. Se zájmem jsem si přečetla. Také jsem o rozdílu nevěděla. Týká se to i mého otčíma ( 93 roků), který sluchadla používá. Ta informace o navýšení příspěvku zdravotní pojišťovny ho určitě potěší. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, díky za zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajímavé informace. Může se hodit... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Aha! tak to jsem tedy netušila! Děkuji za osvětu a přeji hezký den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti,
    zajímavý článek. Já jsem si k tomuto tématu vyhledávala docela dost informací, protože mám letos žáka, který má problém se sluchem. Je to hodně specifické, výuka s ním probíhá na první pohled stejně, ale na druhý je hned znát, že ho musím speciálně hlídat.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.