středa 23. února 2022

zažít na vlastní kůži

Už před časem jsem se zabývala zajímavým tématem, tak abych nezapomněla, dávám jej dnes i pro vás. 
Šikana tady byla pravděpodobně vždy, ale kyberšikana má bohužel daleko větší dosah a pravděpodobně může způsobit daleko větší trauma.
Šikana byla i na škole, co si pamatuju. Jen jsem se jí uměla bránit a bránit i ostatní, což ovšem znamenalo mít plnou žákovskou poznámek. Jen co si pamatuju některé zápisy: mlátí spolužáka atlasem (ale on si začal), hází po spolužákovi ohryzkem od jablka (ohryzek bohužel zasáhl učitelku), hází po třídě křídou atd. Nebyla jsem vzorné dítě a měla jsem třídní a dokonce i ředitelskou důtku (na moji obranu tu dostala polovina třídy), přesto jsem byla ve škole úspěšná a i při dalším studiu. Nicméně kyberšikaně se nedá bránit v podstatě žádným možným způsobem. Je možné jen zkusit převychovat agresory. 
O tom je dnešní článek, jak zažít kyberšikanu na vlastní kůži prostřednictvím videohry. Třeba se hodí někomu z vás do školy a třeba i na doma. Přidávám i trailer ke hře.
Úvodní foto jsem stáhla zdarma z internetu na Pixabay.
Mějte pokud možno klidný den. 




Zažít kyberšikanu na vlastní kůži je možné prostřednictvím výukové videohry
Marta Dušková

Společnost Člověk v tísni prostřednictvím svého vzdělávacího programu JSNS spustil výukovou videohru Digistories: Nela, kde si mohou především žáci vyzkoušet na chvíli pocity šikanovaného na vlastní kůži.

Prostřednictvím vlastního prožitku člověk zjistí, jak se oběť cítí, co prožívá a snadněji pochopí podobu a následky šikany.

Výuková videohra k tématu kyberšikany je k dispozici na webových stránkách DigiStories: Nela - výuková videohra k tématu kyberšikany - JSNS. Hra je interaktivní a poutavá. Není určena jako samostatný výukový materiál, je potřeba v hodině pokračovat reflexí a následnou diskuzí. Videohra je doplněna o řadu dalších materiálů, které je možné využít i během distanční výuky. Hra je určena do výuky pro žáky ve věku 11-15 let.

Termín kyberšikana označuje psychickou šikanu v digitálním prostředí, která má za následek ublížení, zesměšnění, ztrapnění nebo jiné poškození oběti. A probíhá pomocí informačních a komunikačních technologií.

Podrobné informace k tématu a výukovému videu jsou zveřejněny na stránkách vzdělávacího programu společnosti Člověk v tísni na www.jsns.cz.

2 komentáře:

  1. Marti, hned jsem odkaz přeposlala dceři. Právě dělá něco podobného do školy na pajdáku.
    Díky a měj pěkný den. Jitla

    OdpovědětVymazat
  2. I já se zeptám Adama, zda by se mu tenhle odkaz nehodil. Občas slyším příběhy, že mi to hlava nebere...
    Marti, děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.