pátek 25. února 2022

proč číst komiks

Dnešní příspěvek se spíš hodí pro maminy s dětmi, my babičky nemáme co do výchovy dětí zasahovat či mluvit, naše chvíle už byla. A babiček je nás tady většina.
Přesto jej sem dávám jen pro informaci, protože se mi líbí takové krásné shrnutí, proč číst komiks.
Já jsem na komiksech vyrostla. 
Tenkrát vycházely sešity Rychlých šípů někdy koncem 60. let, kdy mi bylo deset a taťka mi všechny sešity kupoval a já je milovala.
V 80. letech, kdy se narodily naše tři děti, už to bylo s komiksem horší a já byla šťastná, když jsem něco sehnala. Pamatuju si na úžasnou knihu komiksů Staré pověsti české, které jsme s dětmi četli a nesmím zapomenout samozřejmě na Čtyřlístek, kterému je víc než 50 let, ale ze svého dětství si jej nepamatuju. Četla jsem jej s dětmi a teď jej kupuju vnoučatům.
V naší rodině má komiks čestné místo a všechny tři děti již dospělé jej čtou a já jej občas koupím i jako dárek. Doma mám také čerstvý komiks a už jsem tady o něm i psala v souvislosti s malířem a výtvarníkem Karlem Zemanem, se kterým jsem dělala rozhovor a články. A je to táta Báry, takže mám komiksy s podpisem a podpis zajišťuju i dětem. 
Přidané fotky u dnešního článku jsou právě moje. A Vlčí holku, kterou kreslila Silvie Bellis, jsem kupovala pro naši Terezu a je tam opět i podpis. Silvii znám osobně a byl tady s ní i rozhovor a článek o komiksu.
To píšu jako důkaz, že do naší rodiny komiks patří.
A co vy a komiks?
Tak mějte klidný den, jak to jen jde.

P.S. Nemám poslední dny čas na čtení blogů, snad si ho najdu, až se trochu srovnám, protože jako novinářka píšu, sdílím důležité informace, čtu a na včerejší vernisáž jsem šla jen proto, že jsem to slíbila, protože teď žiju v takovém módu, že se mi vše zdá málo důležité. A vlastně to prožívá celá naše rodina. I tento dnešní článek je tady jen proto, že už jej mám připravený a už dávno vyšel.
Dám vám sem pravděpodobně ještě jeden článek dnes, který jsem právě dopsala a zveřejníme aktuálně ještě dnes, jaké jsou možnosti pomoci Ukrajině.




Čtou vaše děti komiksy?
Marta Dušková

Důvodů, co přináší čtení komiksů dětem, je jistě vícero. Komiks prostřednictvím obrázků a textu je motivací k dalšímu čtení, které tak rychle utíká a je zábavné. Jedná se trochu o papírový film, který zpracovává známá témata, jako jsou filmoví hrdinové, postavy ze seriálů či dokonce videohry.

Komiks posouvá hranice fantazie, dítě musí poskládat příběh ve své hlavě a zároveň pracovat s obrázky. Komiks je využíván i ve výuce a dítě se může jeho prostřednictvím seznámit se složitějšími tématy, jako je třeba druhá světová válka, kyberšikana apod. Jeho prostřednictvím je možné přiblížit i povinnou četbu, která je více stravitelná a pochopitelná.

Mohlo by se zdát, že tato forma čtení nerozšiřuje slovní zásobu, ale je to spíše naopak. Komiks je plný citoslovců, grafických značek a podobně, které je nutné si v hlavě přeložit.

V neposlední řadě komiks podporuje výtvarné cítění. Je bezesporu uměleckým dílem a komiksem se zabývá spoustu známých výtvarných umělců. Z mělnického regionu je to například výtvarník a ilustrátor Karel Zeman, který namaloval několik komiksů podle knih Julese Verna či Silvia Bellis se svým komiksem pro dospělé Vlčí holka.

Ovšem nejdůležitější důvod, proč by děti měly číst komiks, je rozečtení malého čtenáře. Komiks je vhodná forma, málo textu, hodně obrázků a známá témata.

Nabídka komiksů je dnes velmi pestrá a každý dospělý i dítě určitě najde ten vhodný pro sebe.

Shrnutí důvodů, proč mají dětí číst komiksy, jsou názorně prezentovány na níže uvedených obrázcích.




8 komentářů:

  1. Vidíš, to jsem nevěděla. U nás byly Rychlé šípy, děti měly Čtyřlístek. Jinak takové ty jedno-dvoustránkové příběhy v jiných časopisech. Zkusím se podívat, co by se mohlo líbit vnoučatům. Díky za osvětu, Marto. J.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se ze svého dětství pamatuji na komiksové pokrčování o holčičce (jen to jsméno si už nepamatuji) a jejích různých zážitcích. Naši kluci vyrostli na Čtyřlístku, který měli z první ruky, neboť jsme bydleli v domě, který byl přímo v objektu tiskárny Severografia a otec tam pracoval - byl litograf. Sama jsem teď už dlouho nějaký komiks v ruce neměla.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já měla nejradši Rychlé šípy, mám je schované dodnes a občas si je i čtu... A čtyřlístek jsem taky milovala. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zase jsi vybrala zajímavé téma. Mně se Rychlé šípy nikdy do rukou nedostaly, tak že jejich příběhy jsem nečetla ani jako dítě, ani jsem je našim klukům nemohla kupovat, protože v té době byly zakázané. Do nějaké doby jsem ani neměla tušení, že takový komiks vycházel. Snad se o tom začalo mluvit až po revoluci. Klukům jsem kupovala Čtyřlístek. Měli jsme ho na předplatné a na ten se kluci vždycky těšili. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, komiksy jsem nikdy moc nečetla, ale mile mne překvapily důvody, proč komiksy číst.
    Přeji klidný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, dcera a syn v dětství hodně četli, hlavně knihy. Komiksy je míjely. Vnoučata ( 5,12,15 ) zbožňují Čtyřlístek. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky pamatuju Rychlé šípy, velkou vzácnost půjčovanou od kamarádky. Když pak vyšly po revoluci znovu, tak jsme je koupili v knize synovi :). Jinak jsem v dětství četla komiksy v časopise ABC a v tehdější Stezce, posléze Pionárské stezce vycházel komiks Modrá pětka, což byla taková replika Rychlých šípů ;-) (kreslil to Marko Čermák). Zato mne i syna v podstatě úplně minul Čtyřlístek.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, Adam svého času komiksy četl a miloval, později je dokonce kreslil a psal.
    Děkuji za poučné čtení!
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.