středa 9. února 2022

ranní úvaha

Po lehčích tématech posledních dní dnes malá ranní úvaha. Foto převzato zdroj ČTK.
V posledních dnech proběhla médii výhrůžka společnosti Meta (dříve Facebook), že Evropě vypne facebook a instagram. EU se nelíbí, že jsou sbírána a ukládána osobní data všech uživatelů v Americe, tak na sebe reakce nenechala dlouho čekat. 
Nechci tady rozebírat žádná pro a proti. Jen mě pozitivně překvapila reakce uživatelů na toto vydírání, která jde shrnout do věty: tak ať si ho Zuckerberg nechá. Facebook pohrozil omezením služeb už několikrát, ale myslím, a je to i názor odborníků, že by tratil především on na reklamě, o kterou tady hlavně jde. Zkrátka jako nyní vždy finance se skloňují ve všech pádech.
Přemýšlela jsem, zda by mi to soukromě vadilo. No chyběla by mi rychlá komunikace s dětmi, aktuální posílání fotek právě teď a tady, kterou zajišťuje Messenger a Whatsapp, který by rovněž byl vypnut. Ztratila bych rychlý kontakt, který mi nabídne fotky či video vnoučat v aktuálním čase v divadle, ve škole při pasování na čtenáře (významný krok našeho Alana), vidím, jak právě lyžují, plavou, či jak si aktuálně užívají dovolenou a mohla bych pokračovat.
Jinak bych bez něj mohla žít. Ovšem pokud se týká našeho magazínu, tam už to tak jednoduché není. Zvyšuje rozhodně povědomí o médiu, regionálním magazínu z Mělnicka a samozřejmě zvyšuje čtenost článků. O tom žádná. A myslím, že spousta firem, která využívá internet, což jsou všechny větší firmy, by měla problém. 
Pravděpodobně k vypnutí služeb pro Evropu nedojde stejně jako v minulosti. Nehledě na to, že už není facebook takový fenomén jako dřív a navíc podle jejich finanční zprávy se akcie společnosti Meta propadly o 26% a snižuje se i počet uživatelů. Dříve většina z nás vnímala facebook jako úžasnou službu zdarma. Dnes si někteří z nás uvědomují, že to tak úplně není. Facebook rozhodně využívá své uživatele ke svému prospěchu a bez uživatelů by nemohl existovat.
Promiňte mi to dnešní zamyšlení, možná vás to ani nezajímá, ale můj milý deníčku, chtěla jsem to dnes napsat.
Kdo máte zájem získat k tématu více informací, tak můžete na idnes nebo na forum24.
Včera jsem se zabývala tématem bezpečného internetu. Tedy trochu opožděně, protože právě včera byl Den bezpečnějšího internetu, ale ani jsem nevěděla, že takový den je.
Téma úplně nesouvisí s facebookem, ne tedy jen s ním, ale Středočeský kraj spustil cyklus videí s názvem Internet pod mikroskopem, která se věnují různým tématům týkajících se rizik internetu a prevence. Bezesporu rozhodně téma dneška. Jsou určena pro širokou veřejnost zaměřená na rodiče, učitele, tak třeba se někomu z vás někdy hodí.
Mějte pěkný den.



Internet pod mikroskopem – Kraje pro bezpečný internet
Marta Dušková

Středočeský kraj představuje na svých webových stránkách projekt Kraje pro bezpečný internet s názvem Internet pod mikroskopem.

Prostřednictvím seriálu deseti videospotů se veřejnost seznámí s nejnovějšími rizikovými jevy v oblasti kyberbezpečnosti. Cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Videospoty jsou volně dostupné na www.kpbi.cz a na KPBI - Kraje pro bezpečný internet - YouTube. Věnují se tématu 5G sítí a jejich rizik, další téma je například chytrá domácnost, hlasoví asistenti, falešná recenze na internetu a další. Společně s videospoty byla vydána i brožura, která popisuje jednotlivá témata a možnosti prevence v rámci kyberbezpečnosti.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován po záštitou Asociace krajů ČR. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty připraveny také lekce pro učitele, rodiče, veřejnost, sociální pracovníky a policisty. I videospoty míří na různorodé cílové skupiny – rodiče, teenagery, seniory i širokou veřejnost.

Podrobné informace na téma Internet pod mikroskopem jsou zveřejněny na webových stránkách kraje Den bezpečnějšího internetu 2022 – projekt Kraje pro bezpečný internet - Úvodní strana | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).

4 komentáře:

  1. Marti, včera jsem také na FB zaznamenala různé diskuze, které se týkaly případného vypnutí FB a Instagramu. Jak jsem psala Věrce, dlouhé roky jsem se FB bránila až mě tam přivedl můj koníček, sbírání panenek. Proto by mi bylo líto, kdybych ztratila kontakty s virtuálními kamarády. Někteří ale mají blogy a tak bychom se mohli setkávat nadále tam.
    Co se týká bezpečnosti na internetu, je určitě dobře, že takový projekt byl vytvořen. Že by měl člověk být stále obezřetný, jsem se přesvědčila včera. I když se to týká telefonu. Náš syn byl v pondělí na vyšetření ve spánkové laboratoři. Včera jsem se vzbudila brzy a už jsem nemohla zabrat, spíš jsem jen podřimovala. A do toho zazvonil telefon. Rozespalá a bez brýlí jsem spěchala honem zvednout sluchátko a ozvalo se z dálky něco nesrozumitelného, tak jsem to položila. Teprve pak jsem se pořádně podívala co to bylo za číslo a bylo to z Francie. Byla jsem z toho rozhozená a raději jsem zavolala na T-mobile. Operátorka mě uklidnila, že se nemusím obávat zavirování telefonu a poradila mi, abych číslo zablokovala. Asi o dvě hodiny později zvonil telefon znovu a bylo to pro změnu z Německa, to už jsem hovor nevzala a číslo jsem pak zablokovala. Manžel se synem si ze mně dělali legraci, co mám za kontakty v zahraničí. Koukám, že jsem se nějak rozepsala.
    Měj pěkný a bezpečný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, velmi aktuální téma. Já Messenger a Whatsapp využívám taky. Ty zprávy jsem zaregistrovala, nijak podrobně jsem to nestudovala.
    Opatrnosti není nikdy dost.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Já se FB dlouho bránila, ale nakonec ho využívám taky, protože se tam přesunula téměř veškerá komunikace sběratelů čajových přebalů jak na české, tak i na mezinárodní úrovni. A teď tam občas nakouknu i na jiné diskuse a začala jsem využívat swapovací skupiny (kde nabízím věci, které už nevyužiju a je mi líto je vyhodit).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, je to jak píšeš. Dřív to nebylo a šlo to taky, ale už jsme zvyklí na rychlou komunikaci, zasílání fotek atd... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.