čtvrtek 17. února 2022

jak to máte vy?

Dnes opět trochu osvěty. Snad vám to něco dá jako mně. 
Než jsem se setkala s touto informací, nebo spíše s varováním, myslela jsem si, že minimálně do internetového bankovnictví mám heslo dobře zabezpečené. Skládá se s číslic, velkých a malých písmen. 
Pak jsem narazila na tabulku, kde je přesně zanalyzováno, jak dlouho trvá hackerovi dostat se přes takové heslo a fakt mě to nepotěšilo. Začala jsem se tedy tímto problémem zabývat. 
Článek ještě nevyšel, ale dávám pro vás na blog i se zmíněnou tabulkou. 
A jak to mám s hesly já, se dočtete v mém článku. Ještě informace na závěr, kde je historický doklad o tom, jak dlouho je u nás internet.
Mějte pohodový den a tulipány na úvodní fotce sice nesouvisí s tématem, ale snad trochu potěší.

P.S. Snad se dnes konečně dostanu ke čtení vašich blogů, mám toho teď hodně a nestíhám a chybí mi to.



Jak bezpečné je vaše heslo?
Marta Dušková

Jak dlouho potrvá hackerovi prolomit vaše heslo? Jak důležité je mít bezpečné heslo na svých účtech, je skloňováno ve všech pádech, přesto se s tím ne každý člověk zabývá.

Bezpečné heslo by mělo obsahovat nejméně deset znaků a složeno z čísel, velkých i malých písmen a případně nějakého symbolu. Heslo by nemělo být stejné, jiné heslo do internetového bankovnictví, jiné heslo na sociální sítě, jiné do emailu atd.

Důležité je i mít zapnuto dvoufázové zabezpečení na svých sociálních sítích, což znamená aspoň mít zadán telefon a v případě, že dojde k přihlášení na sociální síť z jiného počítače než obvykle, přijde na telefon uživatele ověřovací kód, který je nutné pro přístup třeba na facebook zadat, jinak bude přístup odepřen.

Rovněž není bezpečné ukládat si hesla v počítači v excelové tabulce, ale více zabezpečit uložením do nějakého trezoru. Lepší zabezpečení zabrání komukoliv k vytvoření třeba fejkového profilu či odcizení účtu na IG.

V příloze viz níže je přiložena tabulka, která byla zveřejněna v rámci projektu Digiskills na facebooku Digiskills | Facebook.

Tři věci, které je možné udělat hned pro bezpečnější pohyb na internetu:
1) Nastavení silnějšího hesla
2) Zapnutí dvoufázového zabezpečení na sociálních sítí
3) Ukládání hesel do trezoru ne do počítače

Jak na to a co dál, je zveřejněno třeba v Digitálním safari Digitální Safari #14: Jak pracuje expert na bezpečnost | Digiskills.cz, kde je možné najít pomoc a radu.

Podle zprávy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Česká republika slaví v těchto dnech 30 let připojení k internetu.
V tehdejším Československu byla 13. 2. 1992 oficiálně připojena k internetové síti učebna 256 Fakulty elektrotechnické ČVUT. Primárně měl internet sloužit pro přenos informací mezi vědeckými pracovišti a vysokými školami, a to nejen ten český.
Během třiceti let se jeho použití rozšířilo i do běžného života a dnes má internetové připojení podle Českého statistického úřadu 83 % domácností a Česká republika se ve světě řadí na 28. místo v kvalitě digitálního prostředí.

Dnes už si jen málokdo umí představit život bez internetu, je součástí našeho života, ale tím samozřejmě roste i hrozba internetového nebezpečí.

Slovo redaktorky
A jak jsem na tom já? Posledních pár let obstojně, předtím raději nemluvit. Mám celkem složité heslo do internetového bankovnictví, na facebooku mám dvojí zabezpečení atd. Stejná hesla, někdy i uložená trvale mám na e-shopech, kde nakupuju pravidelně např. Tesco, tam mi to nepřijde důležité, pokud někdo chce nakoupit a nákup mi poslat, tak do toho. Platební kartu nemám uloženu vůbec nikde, jaké bývalý bankovní úředník (tedy už je to dávno) nebezpečí znám. Hesla sice nemám uložena v počítači, ale nemám je uložena vlastně nikde. Jsou v mé hlavě, takže při ztrátě paměti jsem víte kde… Ta velmi důležitá hesla si pamatuju. Ostatní a někdy toho využívám ta nedůležitá, získám znovu, pokud jsem je zapomněla.

7 komentářů:

  1. Marti, to je zajímavý článek. Také používám složená hesla z velkých i malých písmen a na různých přihlášeních jiná. Hesla v počítači uložená nemám a také je čas od času měním. Na důležitých místech používám dvoufázové přihlášení už dlouho. Myslím, že je lepší přihlašovat se složitěji, než si nechat vyluxovat účet v bance. Přeji Ti krásné dny. U nás strašlivě fouká...

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za článek. Mám to podobně jako ty a hesla měním pravidelně.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zajímavý článek. Koukám, že mám heslo celkem dobře, ale ne úplně nejlíp, zabezpečené. Asi zapracuji na malém vylepšení.
    Měj krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zase jeden výživný článek.
    Tulipány miluje moje dcera. Pac Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Na tyhle věci se u nás hodně dbá, tak jsem myslím v pohodě, ale opatrnosti nikdy není dost.
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, snažím se mít tyhle věci zabezpečené. Zajímavý článek ! Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já už mám tolik přístupů, že na hesla mi dávno došla paměť. A nemluvím o tom, že řada systémů vyžaduje jejich pravidelné změny. Zrovna nedávno jsem absolvovala výživný hovor s bankéřkou při obnově přístupu do jejich bankovnictví. Přišla jsem si jak idiot...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.