sobota 26. února 2022

aspoň perem...


Slíbila jsem včera článek k pomoci Ukrajině, ale zapomněla jsem ve víru jiných událostí, tak sem dávám odkaz dnes a i souhrn informací a událostí, které mi přijdou důležité. 
Naše Tereza včera spustila sbírku pro jejich nově zrekonstruovaný byt, který právě začali nabízet k pronájmu. Nyní bude sloužit ubytování válečných uprchlíků. Začala jsem tedy připravovat, co je potřeba, hrnky, ručníky, deky, polštáře atd. a přijet pro to měla dnes naše Linda. 
Nakonec se toho sešlo v Praze tolik, že dnes se bude svážet tam. Zvedla se taková vlna solidarity, že jsou i matrace, rozkládací pohovky atd. 
Byt není samozřejmě zařízen. 
Musím říct, že ty komentáře, které píšou lidé Tereze v reakci na její žádost, mě dohání k slzám. Když je potřeba, umíme se semknout. 
A potřeba to rozhodně je.
Tady je ten článek, který jsem psala včera Jak lze vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině (kanalem.com). Dnes už je to vše jinak, přidávají se i města k pomoci. 
Sleduji situaci a sdílím, co je potřeba. Souhrn důležitých informaci dávám i sem pro vás na blog. Třeba se k vám všechno ještě nedostalo.
Teď jsme si s Terezou vzpomněly, že jsme podobnou situaci zažily, když byla válka v Jugoslávii. Taky jsme se snažili pomáhat, zasedala naše rodinná rada, naše tři děti byly ještě malé, a nabídli jsme ubytování dětem, které přijížděli do Čech, a vlastně nám bylo líto, že na nás tenkrát nikdo nezbyl, už to nebylo potřeba...


Včera mi Tereza poslala fotku, jak Lola maluje ukrajinskou vlajku a pak ji lepí na okno. Foto vidíte v úvodu příspěvku. Je nastydlá a zůstala doma. Ptala se mámy: mami, jak můžu pomoct lidem na Ukrajině s těmi penězi, co mám našetřeno?💙💛
Zítra vám sem dám fotky z vernisáže, na které jsem byla ve čtvrtek, protože jsem to slíbila. Před týdnem jsem si i povídala s panem malířem u něj doma a myslím, že vznikl zajímavý rozhovor, který vyjde zítra. Nevím, jestli bych ho byla schopná takto napsat dnes.
Zatím tady ještě neplatí inter arma silent musae (ve válce mlčí múzy) a doufám, že ani nebude. 
Teď žiju sice v jiném módu a všechno ostatní mi přijde málo důležité, nicméně na výstavě jsem byla.
Ale o tom, co se děje, je zapotřebí mluvit. Včera jsem přijala několik telefonátů, kde jsme situaci rozebírali, někoho jsem i uklidňovala. Nejde se před tím schovat a mluvení pomáhá. 
Celý svět je tak blízko...
A ještě na závěr dvě zprávy, které jsem už sdílela, ale dávám i na blog.
Třeba někdo z vás může pomoct jako naše Tereza. Já pomáhám aspoň perem a posíláním důležitých informací dál k ostatním lidem.

🇺🇦 👉ubytovaniukrajina@suz.cz👈 🇺🇦
Tak zní e-mailová adresa zřízená Správa uprchlických zařízení MV za účelem pomoci v souvislosti se situací na Ukrajině, na kterou můžete posílat konkrétní nabídky pomoci.
Děkujeme za spontánní projevy solidarity českých občanů, měst, obcí, institucí i soukromých společností, velmi si toho vážíme. V případě eskalace situace budeme za nabídky, především ubytování hromadného typu, velmi rádi.
Děkujeme, že se zajímáte. 🙏🙏 💙 💛"
   A ještě jednu informaci posílám dál. Hodně lidí má přátele mezi Ukrajinci, 
   tak se určitě někomu hodí.

⚠️🇨🇿 Občané Ukrajiny, prosím, sledujte web Ministerstva vnitra. Budeme zde zveřejňovat důležité informace související s pobytem v ČR. Postupně i v Ukrajinštině.
_____________________________________________
⚠️🇺🇦 Громадяни України, просимо стежити за сайтом МВС. Ми тут будемо публікувати важливу інформацію, пов’язану з перебуванням у Чехії. Поступово і на українській мові.

7 komentářů:

  1. Děkuji Vám za zájem a aktivitu, zatím jste tu jediná. Nezabývat se v tomto hrozném období nesmysly a prkotinami, ale něco dělat.
    Dagmar

    OdpovědětVymazat
  2. Sledujeme už třetí den, je to strašné. Snažíme se také pomoci v rámci našich možností.
    Přeji klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taky mi v kontextu událostí na Ukrajině připadá spousta věcí nedůležitá. Dva dny jsem v podstatě stále (díky tomu, že jsem na neschopence) sledovala zpravodajství (a pak z toho blbě spala). Dneska už jsem si dala od zpráv trochu pauzu - být v tom ponořená pořád ničemu nepomáhá a trochu to ničí. Poslala jsem peníze Člověku v tísni, zprávy zkouknu až večer, co dělat jiného, mne zatím nenapadá.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Vše sledujeme a je nám z toho všeho smutno. Také u nás se zapojíme do pomocí,je tu hodně volných bytů,které jsou k dispozici rodinám lékařů i sester,kteří u nás v nemocnici pracují,ale i ostatním,kdo přijede do Havířova.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti,já jsem dnes jsem nakupovala a odvážela věci na sbírku pro Ukrajinu,zítra budu pokračovat, podle toho, co bude nejvíce potřeba, dají vědět na sítích. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. I my vyslyšeli prosby ukrajinského velvyslanectví - když si představím, že si mám zabalit tašku, vzít děti za ruku a jít a nevědět kam...
    A něco na účet Člověka v tísni.
    Pokud možno klidný večer všem. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, podpora na účet v tísni odeslána. Bohužel Covid zastavil další akce, abych podpořila alespoň nějakou materiální podporou.
    Hezký a klidný den. Iva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.