středa 2. února 2022

náhodný návrat


Včera jsem psala článek o přípravě na vyhlášení nového národního parku. 
Pátým u nás bude Národní park Křivoklátsko. Dávám sem koncept článku s informacemi, ale já jsem si hlavně včera na Křivoklát vzpomněla. Před pár lety jsme trávili s mužem v těchto místech wellness pobyt a udělali jsme si výlet na Křivoklát. Byla jsem tam vlastně podruhé, poprvé jako studentka, ale to už se snad ani nepočítá.
Národní park samozřejmě není o něm, ale já si na něj vzpomněla, dokonce jsem psala tři články, které se váží k tomuto regionu. Kdo máte chuť se podívat, kde jsme trávili wellness pobyt, můžete v článku děláte tady i turka?. I mě zpětně překvapilo to krásné místo, dávno jsem zapomněla.  
Dnes jsem ale vybrala fotografie z výletu na Křivoklát, na všechny se můžete podívat v článku Křivoklát.
Ráda jsem si toto místo připomněla. Ke Křivoklátu se váže i tento příspěvek z galerie na křivo, která je na nádvoří hradu, tak pokud chcete, nakoukněte. 
A teď už Křivoklát a níže informace o chystaném novém národním parku.
Mějte pohodový den.






Nejcennější část Křivoklátska bude Národním parkem
Marta Dušková

Ministerstvo životního prostředí informovalo o zahájení vyhlašování Národního parku Křivoklátsko ve středních Čechách. Proces vyhlašování by měl začít v nejbližší době.

Je důležité chránit přírodní bohatství pro budoucí generace, a proto se stalo vedení Středočeského kraje iniciátorem diskuzí s cílem vyhlásit v České republice pátý Národní park Křivoklátsko. Nový národní park má chránit zdejší rozmanité lesy, skály, stepi, nepropustná údolí, kaňon řeky Berounky, prostředí, které je domovem desítek ohrožených rostlin a živočichů.

V současné době má Česká republika 4 národní parky:
Národní park Šumava (nejrozlehlejší, vyhlášen 1991)
Národní park Podyjí
Národní park České Švýcarsko

Krkonošský národní park (nejstarší, vyhlášen 1963). Tyto parky pokrývají 1,5 % rozlohy území našeho státu.

Národní parky jsou v České republice vyhlašovány zákonem a legislativní proces je náročný, může trvat více než rok.

Statut národního parku by získalo 16 % stávající chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Hranice je, pokud to lze, vedena tak, aby nebyla do parku zahrnuta zastavěná území sídel či větší zemědělsky obhospodařované plochy. V Národním parku Křivoklátsko by ležela jen jedna obec – Karlova Ves.

Podrobné informace k procesu vyhlašování jsou zveřejněny na Středočeský kraj chce svou aktivitou pomoci v procesu přípravy vyhlášení Národního parku Křivoklátsko - Úvodní strana | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).







9 komentářů:

  1. Marti, je určitě dobře, že vznikne další chráněné území. Díky Tvému článku jsem si vzpomněla na naši dovolenou v Sýkořicích, to byli kluci ještě malí. Byli jsme se na Křivoklátu podívat, ale přiznám se, že si z toho moc nepamatuji. Spíš mi v paměti zůstala návštěva Karlštejna.
    U nás chumelí. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Křivoklátě jsem nikdy nebyla :-(.
    Tak si všechny Tvoje odkazy v článku prohlédnu.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,moc krásné fotky i Tve povídání. Já byla na Křivokláte kdysi dávno se školou. Ráda bych si to někdy zopakovala. Měj se krásně, Sabca

    OdpovědětVymazat
  4. Marti na Křivoklátě jsme se zastavili loni v srpnu, cestou z dovolené. Zrovna tam probíhala disco akce , která se tam vůbec nehodila. Chtěli jsme jít původně na prohlídku i když jsem na ni před léty už byla, ale kvůli přecpanému nádvoří lidmi a hlučnému programu, jsme to vzdali a šli jen na blízkou vyhlídku a jeli domů...Je to krásný hrad, ale disco program na uzavřeném nádvoří bych tam asi nepovolovala. Myslím, že to odradilo od prohlídky více lidí, kteří stejně jako my, otraveně odcházeli. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zdravím tě, krásné fotky a ty z výšky, paráda. To jsem si tu dnes u tebe užila! Křivoklát jsme navštívili vícekrát.Kraj Oty Pavla je nádherný. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, Křivoklát se mi líbí, ale nebyla už jsem tam spoustu let. Vlastně ani okolní lesy nemáme prochozené - přitom to není od Prahy tak daleko.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, moc hezké fotky z Křivoklátska. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem a jsem ráda.
    Marti, přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné fotky z Křivoklátska. O novém parku tu čtu prvně, díky za info.
    Marti, měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.