čtvrtek 19. května 2022

vědět je důležité...

Dnešní článek jsem sepsala už před týdnem a měla jsem dojem, že tady na tohle naše fórum nepatří, protože většina z nás o prevenci nepochybuje. V důsledku zkušeností posledních dní, které můj muž zažíval u zubaře, jsem se rozhodla sem článek dát. Vždy je lepší mít informace, kdyby se člověk někdy potřeboval bránit zneužití ordinací ve smyslu neznalostí dané problematiky. Můj muž se bránil a měl pádné argumenty, takže byl úspěšný a ušetřil nám čtyři tisíce vedle dalších deseti, které už zaplatil. 
Takže dnes sem článek na téma preventivní prohlídky i s tabulkou níže a hlavně hrazení zdravotních úkonů z veřejného zdravotního pojištění dávám. Ano, vzhledem k mojí letité práci ve zdravotní pojišťovně jako tiskové mluvčí pobočky, kdy jsem musela zodpovídat různé dotazy klientů a hodně toho vědět, tak jsem přece jen lépe vybavena v případě nejasností.
Článek nepřináší odpovědi na všechny otázky, byl by moc dlouhý, nicméně obsahuje odkazy s dalšími důležitými informacemi.
Mějte pohodový den a ať se v nejbližší době nemusíte bránit a čelit nějakému zneužití neznalosti.

Preventivní prohlídky pomohou k včasnému odhalení mnoha nemocí
Marta Dušková

Důležitost pravidelných preventivních prohlídek u lékaře jistě není zapotřebí zdůrazňovat. Významně mohou přispět k odhalení mnoha nemocí a předejít celé řadě závažných komplikací. U dětí sleduje pediatr i jejich vývoj. Bezesporu je lépe nemocem předcházet než s nimi následně bojovat.

Každý dospělý má nárok ze zákona jednou za dva roky na prohlídku u praktického lékaře, dvakrát ročně u zubaře a ženy jedenkrát ročně na návštěvu gynekologa. Preventivní prohlídky jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Mezi preventivní prohlídky patří všeobecné prohlídky u dětí, všeobecné prohlídky u dospělých, gynekologické preventivní prohlídky a zubní preventivní prohlídky. Přesná specifikace těchto preventivních prohlídek je zveřejněna na Preventivní prohlídky: stručný přehled | NZIP.

V rámci preventivních prohlídek jsou prováděna vyšetření, která jsou plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
Patří mezi ně:
· elektrokardiografické (EKG) vyšetření,
· vyšetření koncentrace tuků v krvi,
· vyšetření hladiny cukru v krvi (glykemie),
· vyšetření moči diagnostickým papírkem,
· vyšetření funkce ledvin,
· screening rakoviny prsu,
· screening rakoviny děložního čípku,
· screening rakoviny tlustého střeva a konečníku

Preventivní prohlídky, jejich frekvence a rozsah se řídí ustanoveními vyhlášky 70/2012 Sb. Vyhláška o preventivních prohlídkách (zakonyprolidi.cz).

Informace o Preventivních prohlídkách podle věku, kdo má kdy nárok, na jaké vyšetření, jsou zveřejněny na webových stránkách Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) Preventivní prohlídky podle věku | NZIP.

2 komentáře:

  1. Snažím se dodržovat, ale někdy se mi to vymkne ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tady mám svědomí čisté a souhlasím, je to hodně důležité!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.