úterý 24. května 2022

veteráni na zámku





Vzpomínková akce v neděli a s ním související výstava veteránů. Nebudu tady znovu popisovat, co to bylo na akci. To si můžete přečíst v článku. Dávám na blog fotografie, které zveřejněny nejsou a všechny fotografie si můžete prohlédnout v magazínu Víkend patřil vzpomínce na automobilového závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze (kanalem.com).
Na blogu jsou jen fotografie, které jsem fotila pro sebe a některé fotografie tady i v magazínu jsou i od mého muže, který si to fakt užil a dokonce mi pomohl s článkem, protože já jsem samozřejmě o veteránech nic nevěděla a něco zajímavého jsem v článku chtěla.
Tak dnes reportáž z nedělního nádvoří zámku Mělník.
Mějte pohodový den.




Víkend patřil vzpomínce na automobilového závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze
Marta Dušková

Pražská Veteran Rallye 2022 odstartovala o víkendu 21.-22. května Vzpomínkovou jízdu Jiřího Kristiána Lobkowicze.

Vzpomínkovou jízdu na počest automobilového závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze zahájil v sobotu start v Chvalské tvrzi, poté následovala výstava vozidel a jízda pravidelnosti. Vzpomínková jízda pokračovala v neděli a akci ukončila odpolední výstava vozidel na Zámku Mělník.

Desítky lidí obdivovali krásné a nablýskané veterány na nádvoří zámku. Mezi pravděpodobně nejdražší exponát patřila Tatra 77 z vyšší třídy luxusních vozidel. Hodná obdivu byla i krásná replika Buggatti 35 českého výrobce Petra Samohýla.

Vzpomínková jízda se uskutečnila na počest Jiřího Kristiána Lobkowicze (1907-1932), který byl známý československý automobilový závodník. Byl příslušníkem mělnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů. Poprvé startoval jako 21letý v roce 1928 v závodě do vrchu Mělník-Pšovka a od té doby se zúčastnil do roku 1932 patnácti závodů. Aby před rodiči utajil své první starty na závodech, zapisoval se do startovních listin pod krycím jménem Hýta. Při posledním závodě u Berlína v roce 1932 tragicky zahynul. Je pochován v rodinné hrobce v Hoříně u Mělníka.













8 komentářů:

  1. Martino, zdravím tě!
    Veteráni, čím jsou starší tím jsou více obdivovány;-) Červenou Aerovku jsme měli na fotky i na naší svatbě :-)
    Krásné květnové dny !

    OdpovědětVymazat
  2. Na takovýchto akcích je vždy co obdivovat a to nemusí být člověk přímo nadšenec.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to musela být krásná akce a ta autíčka, wau, ta jsou nádherná.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, veteráni jsou krásní, ráda jsem se koukla. A zámecké arkády taky.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle bývají velmi povedené akce.
    Marti, děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Ač ženská v létech, stará auta se mi líbí čím dál víc. Zřejmě svůj k svému. Aerovka je nádherná. Přeji hezký den, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezká akce. To by bavilo mého muže. Také taková auta občas fotím a mám i vzpomínky, když jsme Škodou Popularem v sedm desátých letech jeli až na Zemplínskou Šíravu a všichni to tam obdivovali, protože už tehdy to byl veterán...Měj se Marti moc pěkně

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti, stará auta se mi moc líbí. A červená ještě víc... Pěkná akce ! Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.