pondělí 23. května 2022

Žofi Z-4515


To je název komiksu o holocaustu Romů. 
Je to první komiks na toto téma, který vyšel v češtině právě teď v květnu. 
O tom, jak komiks vznikl, si můžete přečíst v článku, který vyšel včera na Kanálu eM. 
Považuji to za natolik zajímavou informaci, že ji dávám na blog i pro vás.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.

P.S. Pro ty, kdo třeba přehlédli, hrajeme o knihy až do neděle, bližší info tady tak trochu vyzobaná slunečnice: posílám do dalšího kola (vyzobanaslunecnice.blogspot.com)


Pod názvem Žofi Z-4515 vyšel v ČR první komiks o holocaustu Romů
Marta Dušková

Černobílý komiks Žofi Z-4515 vznikl ze vzpomínek polské Romky Sofie Taikonové na to, co prožila za druhé světové války, a především v Osvětimi. Vychází v romském nakladatelství Kher v oboustranném česko-romském vydání a je prvním komiksem o holokaustu Romů a Sintů v Čechách.

Stala jsem se číslem
Pobyt v Osvětimi popsala Žofi, jak říkali Sofii, jako neustálou těžkou práci, zimu a hlad a zmínila také sexuální násilí vojáků a pokusy na lidech, které v táboře prováděl doktor Mengele: „Jednou si při nástupu museli všichni práceschopní stoupnout do fronty k takovému stolku. Od té doby už jsem nebyla dvanáctiletá Žofi Brzeziňská. Stalo se ze mě pouhé číslo, 4515tý zaregistrovaný cikánský vězeň v táboře.“

Přežila jsem
Žofi a ostatní vězenkyně z tábora zachránil švédský Červený kříž a v této zemi již hrdinka komiksu zůstala. Svým vnoučatům pak odvyprávěla svůj životní příběh.
Žofi říkávala: „Svět bohužel není spravedlivý ani dobrý, ale existují dobří a spravedliví lidé. Takoví, kteří odmítají ubližovat ostatním, dokonce i když jim samým hrozí nebezpečí. Možná že nemají žádnou moc, ale stejně jsou odvážní. Díky takovým lidem jsem naživu.“

Oceňovaný komiks
Komiks Žofi Z-4515 poprvé vyšel ve švédsko-kalderašském vydání v roce 2005 a získal cenu Artists against Nazism. Vyprávění Sofie Taikonové doprovázené černobílými ilustracemi Amandy Eriksson zabírá jen několik desítek stran. Ve skutečnosti však trvalo tři roky. Zaznamenala ho spisovatelka Gunill Lundgren.

Kniha vyšla v českém překladu letos v květnu u příležitosti výročí konce druhé světové války. Sofie Taikonová se vydání knihy nedožila, zemřela v roce 2005, několik měsíců před vydáním knihy.

V článku „Zabili je, protože to byli Romové.“ Vyšel první komiks o holokaustu Romů v češtině | HATEFREE CULTURE je možné najít podrobné informace o knize i odkaz na nakladatelství, kde je možné knihu objednat.

Použité fotografie HateFree Culture

3 komentáře:

  1. Já osobně už takové věci nečtu, ani neprohlížím, protože z toho pak mám deprese. Vím toho hodně z vyprávění rodičů, jaké hrůzy prožívali a tak se tomuto tématu raději vyhýbám. Návštěva Terezína ve mně zanechala nepříjemnou smutnou stopu. Také už bych tam nikdy nejela i když procházka podél Ohře do Litoměřic je nádherná. Přeji Ti krásné a klidné dny Marti

    OdpovědětVymazat
  2. Martino, já se o tohle téma zajímám dlouho a docela hodně jsem toho načetla.Jeden se diví, co si lidé navzájem mohou všechno udělat a není to nic hezkého, a proč vlastně? Někdy se divím, jakým zhovadilostem lidi věří a co jsou pak schopni díky tomu provádět.
    Díky za info. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle se prostě nesmí zapomenout a je nutné to novým generacím stále připomínat.
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.