pondělí 25. července 2022

Čapkův robot

Jistě většina z nás ví, že slovo robot je českého původu a používá jej celý svět. Vymyslel jej Josef Čapek a poprvé je použil Karel Čapek ve své hře R.U.R. Karel Čapek chtěl původně použít slovo laboři (pravděpodobně od slova laboratoř), to se mu nelíbilo, tak se obrátil na bratra, který vymyslel slovo robot od slova robota. 
Ale o tom jsem psát nechtěla. 
To je jen na úvod.
Teď je naše slovo Robot hlavním tématem výstavy v Bruselu, která se jmenuje ROBOT: Born in Czechia, known all over the world. 
A jelikož mi tato informace přišla docela zajímavá a asi bychom o ní měli vědět, než se třeba výstava objeví i u nás, to je ale jen moje domněnka, napsala jsem o výstavě krátký článek. 
Použité foto je z archivu kraje. Mějte pohodový nový týden.


Robot narozen v Čechách, ale zná jej celý svět
Marta Dušková

Středočeský kraj se zapojil do doprovodného kulturního programu českého předsednictví v Radě EU výstavou o českém slovu Robot, která je prezentována v Bruselu. Výstavu připravil Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Slovo Robot, které vymyslel Josef Čapek a poprvé použil Karel Čapek ve své hře R.U.R., před 100 lety dobylo svět.

Venkovní i interiérová výstava ROBOT: Born in Czechia, known all over the world připomíná nejen světový ohlas Čapkovy hry R.U.R, kdy poprvé při premiéře v roce 1921 bylo slovo robot použito, ale připomíná i současné úspěchy české robotiky.

„Mám velikou radost, že náš Památník Karla Čapka je součástí programu českého předsednictví. Význační hosté se přesvědčili, že vlastně aniž to dosud tušili, všichni umějí nejméně jedno slovo česky. Slovo robot se totiž používá ve všech 24 oficiálních jazycích EU, byť někdy v mírně odlišné podobě,“ říká ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek. 

Informace o památníku a virtuální prohlídka expozic jsou na Památník Karla Čapka: Titulní stránka (capek-karel-pamatnik.cz). 

Podrobné informace k výstavě ROBOT je možné najít na ROBOT z Čapkovy Strže si podmanil Brusel - Úvodní strana | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).

5 komentářů:

  1. Marti, je fajn, že jsi tento článek napsala. O té prezentaci bratří Čapků a jejich slova Robot v Bruselu, jsem nevěděla. Díky za zajímavou informaci a přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Každá taková informac není na škodu.
    Hezké už pondělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, informuješ nás skvěle.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ahoj. mám vždycky radost z každé takové zprávy ! Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.