středa 27. července 2022

včerejší změny nejen plánů

Nebudu tady o psát o obrovském požáru v Hřensku, protože o tom ví každý z nás už od neděle. Já si tady chci zapsat včerejší den. Nikdy by mě nenapadlo, že požár, který je tak daleko, ovlivní na chvíli i náš život.
Včera brzo ráno vyjdu na zahradu, ještě je tma. Okamžitě ucítím zápach ohně a začnu se rozhlížet, kde proboha hoří a zmateně koukám i na naši střechu. Zápach je velmi intenzivní a nejde jej zaměnit s ničím podobným. Nikde nic nevidím. Otevřu dveře do domu dokořán jako každé ráno.
Jdu začít svoje ranní rituály. Udělám si kafe a jdu psát.
Postupně na mě vyskakují informace o požáru. Později je mezi nimi i aktuálně, že kouř z požáru je už cítit v Kralupech a v Libiši a vidím i na fotce z Kralup, že je i valící se kouř vidět. Hasiči vyzývají, aby všichni nevolali na tísňovou linku, pokud neuvidí stoupat kouř z určitého místa. Doporučují nevětrat.
Po chvíli mi začne docházet, že to, co cítím na zahradě, je známka toho, že pach z kouře dorazil i k nám.
Mám už asi dvě hodiny otevřeny dveře do domu.
Pořád je to ještě v klidu, a protože je zataženo, říkám si, že bychom nemuseli jít do muzea na výstavy, ale když nebude parno, můžeme jet do Historyparku. 
Asi kolem půl deváté další zprávy a už je tam doporučení omezit pohyb venku a nevětrat jako při smogu. Vidím fotky okolních vesnic, které jsou jako v mlze a mně dochází, že zataženo asi nebude a všechno souvisí s požárem, který se mi zdál tak daleko.
Můj muž vstává a hned mi hlásí změnu plánu na dnešní den: jedeme na výlet do Historyparku. Já ho hned informuju, že tam rozhodně jet nemůžeme a vyprávím, co se děje. V parku bychom byli venku 4-5 hodin jako minule a mohli bychom se nadýchat a vyprávím, jak je všude cítit kouř a zataženo není, je to z toho kouře.
Nakonec to tedy vysvětluji všechno dětem, ukazuji jim ten požár a vysvětluju, proč jdeme do muzea, když je zataženo. 
No, jo babi, k muzeu jen dojedeme a nebudeme dlouho venku, viď?
Během odpoledne se zdá, že už se situace trochu uklidňuje, svítí slunce, nebe je modré a děti jsou v bazénu.
Večer ležíme a čtu pohádky, když přijde za námi můj muž a říká, ať si hned zavřeme okno. Zápach se opět šíří a ještě s větší intenzitou. 
Včera ráno o tom píši dceři a ona mi hlásí, že to samé je v Praze. V noci kontrolovala zahradu a sousedy, jestli někde nehoří. Až ráno pochopila, co se děje, stejně jako já na základě aktuálních informací.
Dnes ráno nic necítím, i když se samozřejmě hasí pořád.
Možná je to pravda, ale po včerejší situaci se mi po ránu článek nechce číst. A už včera mi o článku říkal můj muž.
Tak takový byl náš včerejší den. Reportáž z obou výstav dám někdy i na blog.
Tak snad dnes bude čistý den a ten přeju i vám. 
Úvodní foto je moje z akce s umělým požárem a hašením.

6 komentářů:

  1. Marti, mě včera probudil kouř ve 4 ráno, zahrada a město jako v mlze. Dost mě to vyděsilo, oběhla jsem dům a až za víc než hodinu jsem se dočetla, že kouř z Hřenska došel až k nám. Neuvěřitelné...
    Přeji klidný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. U nás jsem tedy nic necítila. Ráno to vypadalo na déšť a v poledne už nebe bylo modré, svítilo slunce a bylo dusno. V Hřensku jsme byli na svatební cestě- hotel Mezní louka (dávno tomu).
    Pěkný den u vás, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, u nás to bylo přesně jako u Helenky. Bydlíme od sebe 10 km. Prohlédla jsem dům a okolí. Všude byl kouř. Celý den jsme větrali. Když jsem si potom přečetla, že je to až od Hřenska, nemohla jsem uvěřit. Přeji klidné dny a mírný a trvalý déšť. Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, my už jsme to měli z první ruky v neděli odpoledne, kdy se hustý kouř hnal k nám. To jsme ještě nevěděli přesně, co se děje, až jsem to objevila na FB. Je mi z toho do pláče. Bouřka tu nebyla žádná, tak že blesk je jednoznačně vyloučen. Tady je vidět, co způsobí "člověk bez mozku", který asi přespával v Malinovém dole, který není součástí turistických tras a buď si tam udělal oheň a špatně uhasil nebo neuhasil vůbec a odešel, nebo zahodil nedopalek cigarety či láhev se zbytkem vody. Teď zaměstnává stovky hasičů z celé republiky i ze zahraničí a zničil většinu přírody nádherného parku a ještě připravil lidi o domovy na Mezné. Je mi do pláče. ..

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, u nás to samé, můj muž pozavíral okna hned, při prvních známkách kouře, neb má jemnější čich.Já, coby rodačka z Děčínska, to prožívám asi jako Jára z Rbk., mám zlost na nezodpovědné lidi, ty lesy se budou vzpamatovávat léta.Dva vnuci z Mikulášovic tam byli coby hasiči a máme zprávy z první ruky. Je to katastrofa.
    Včera jsem byla v Praze a i tam to bylo silně cítit. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, i u nás na jižním kraji Prahy byl kouř cítit - taky jsem si říkala, kde to hoří... A synova přítelkyně, která pracuje v internetové televizi, byla v pondělí v Hřensku a okolí dělat reportáž a prý tam byl oheň hodně blízko obytných domů a všeobecně to působilo hrozně.
    Pokud jde o tu obnovu lesa, tak fakt to funguje - my jsme byli asi před 3 nebo 4 lety na dovolené kousek od Jetřichovic, kde v oblasti Havraní skály shořel velký kus lesa tuším v r. 2006 a tam bylo vidět, jak se les za těch deset let a něco obnovil.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.