sobota 30. července 2022

retro pohled


Dnes vás zvu na výstavu retro hraček a výrobků, která nemá moc poetický název. Výstava představuje největší soukromou sbírku výrobků Kovozávody Semily a součástí je i soutěžní kvíz, taky jsme si s dětmi zasoutěžili a třeba vyhrajeme stavebnici Seva.
Tak pojďte malinko nahlédnout. Většina výrobků je ve vitrínách, takže fotit moc nejde. 
Mějte pohodovou sobotu a já dnes konečně stihnu jít na návštěvu po několika dnech i k vám.











Výstava retro hraček láká ke stavění v herně v muzejním sále
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník připravilo na prázdniny výstavu s názvem Kovozávody Semily hravě i zdravě. Výstava retro hraček a výrobků z této továrny představuje největší soukromou sbírku výrobků této české firmy z let 1955 až 1993.

Ve sbírce jsou zastoupeny stavebnice a skládačky SEVA, Seko, Alfa a další, plastové mozaiky, společenské a didaktické hry, magnetické mozaiky, ale také hračky do vody a další. Kovozávody Semily svého času vyráběly i domácí a kuchyňské potřeby, které jsou vystaveny ve vitrínách.

Soukromá sbírka Petra Šimra, autora konceptu Svět kostiček byla oficiálně uznána jako největší sbírka v ČR a je zapsána v databázi rekordů a kuriozit. Sbírka se pyšní 160 různými druhy výrobků, které reprezentují značku KZ Semily.

Součástí výstavy je dětská herna s kostičkami SEVA, Seko a dalších stavebnic, které lákají ke stavění. Děti se mohou na výstavě zúčastnit soutěže a vyplnit soutěžní kvíz, kde se hraje o stavebnice SEVA. Otázky v kvízu se týkají právě výstavy a odpovědi je možné nalézt po podrobném zkoumání a hledání. Menším dětem mohou pomoci rodiče.

Expozici plnou zajímavých hraček a dalších výrobků je možné shlédnout ve velkém sále Regionálního muzea Mělník až do 28. srpna.

Podrobné informace k této výstavě jsou zveřejněny na webových stránkách muzea Kovozávody Semily hravě i zdravě - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz).

Magazín Kanál eM přinese v nejbližších dnech reportáž z další výstavy v muzeu, která bude strašidelná.







7 komentářů:

  1. Určitě bych něco na výstavě našla, co bývalo i u nás doma.
    Projít si takovou výstavou je určitě zajímavé pro malé i velké.
    Pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Dětství mých dětí...Ten litinový drtič na česnek mám 50 let a je dodnes funkční a dosud nejlepší. Zdravím.

    OdpovědětVymazat
  3. Snad se nám podaří prohlédnout výstavu příští týden. Využiji několik tipů na výlety v okolí Mělníku z Tvého blogu. Zdravím Tě. Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je super výstava. Na plno věcí si pamatuji a některé by se ještě i u nás doma našly, protože mi tu zůstal koš starých hraček, která tu mám, když někdo přijede s dětmi a schovavam je pro pravnoučata. Snad se jich ještě dočkáme. Ale nikdo z nejstarších vnoučat až by na to měli věk, zatím nespěchají.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je výstava, která by se mi určtě líbila. Už proto, že některé výrobky znám z vlastní zkušenosti. Třeba tu stavebnici na první fotce podědil syn po svých sestřenicích :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. No, i já poznávám některé kousky :o)
    Marti, moc krásný prostor!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Některé stavebnice máme ještě doma. Mlýnek na kávu Tramp jsem taky měla. Těch věcí které jsme měli je víc.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.