pátek 15. července 2022

možná se hodí

No, nejsem si jistá, jestli je dnešní téma pro někoho z vás aktuální, ale žebříček úvěrových bank a společností se mi zdá natolik zajímavý, že sem dávám i tohle téma. 
Už sice nejsme ve věku, kdy bychom uvažovali či potřebovali využít na něco půjčku, ale lednici jsme si před dvěma třemi lety vzali na splátky, protože to byla výhodná akce a lednici jsme potřebovali akutně, a tak mi přišla takhle informace důležitá. Dávám sem jen jednu tabulku, která se týká indexu odpovědného úvěrování, na další v případě zájmu se můžete podívat u článku Je čas dovolených. Půjčili byste si peníze na dovolenou? (kanalem.com).
Na otázku v článku odpovídám, že půjčit si na dovolenou považuji za nesmysl a obzvlášť v této nelehké době, kdy se každý člověk může dostat do potíží i bez půjček vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií a všeho ostatního. 
Úvodní foto jen zdánlivě nesouvisí s tématem. Ten bílý dům se zelenou věží je banka.
Mějme pohodový pátek.

P.S. Ke včerejšímu článku jsem ještě chtěla napsat včera komentář, ale Stáňa ve svém komentáři vyjádřila svůj názor a já chtěla napsat úplně to samé. Body shaming není rozhodně téma současnosti, bylo tady vždy, jen nebylo online, a proto jsem také psala, že s ním máme zkušenost všichni.


Je čas dovolených. Půjčili byste si peníze na dovolenou?
Marta Dušková

V současné době přibývá domácností, které se dostávají pod hranici příjmové chudoby nebo mají nízké příjmy a úspory maximálně na měsíc. A půjčky začínají zvažovat i lidé, kteří dříve o tom ani nepřemýšleli.

Je dobré si uvědomit, jestli peníze člověk skutečně potřebuje, a dovolená mezi tyto potřeby rozhodně nepatří, zda nepojede na dovolenou tam, kam mu jeho finance stačí a vzdá se svého snu, a v druhé řadě od koho si peníze půjčí.

Člověk v tísni představil na svých webových stránkách Index odpovědného úvěrování. Aktuálně srovnává podmínky malých nezajištěných půjček všech bankovních a nebankovních společností na českém trhu. Upozorňuje na skrytá rizika, kterých si zájemce o půjčku nemusí všimnout.

Index posuzuje 42 společností a zaměřuje se především na úvěry krátkodobé a sem patří kreditní karty, kontokorenty, internetové mikropůjčky. Za jednorázově splatnou desetitisícovou půjčku na 30 dnů je možné zaplatit u úvěrových společností poplatek od 71 Kč až do 4 450 Kč!!
Výsledný žebříček v Indexu nabízí ve svém celku nástroj pro výběr bezpečné půjčky.

Člověk v tísni: Aktuální Index posuzuje 42 společností, a to bez ohledu na jejich souhlas být hodnoceny. Třináct z nich jsou banky, ostatní nebankovní společnosti. Nabízené půjčky autoři zkoumají pomocí 15 různých parametrů, které lze rozdělit do tří oblastí. První zahrnuje náklady (kolik lidé za úvěr zaplatí, co je bude stát případné prodloužení o tři měsíce a jaké náklady budou muset hradit při neschopnosti splácet. Právě náklady mají ve výsledném hodnocení nejvyšší váhu). Ve druhé části žebříček hodnotí transparentnost (rozsah a přehlednost poskytovaných informací) a ve třetí klientskou vstřícnost a odpovědné úvěrování (tedy jak důkladně společnost posuzuje schopnost půjčku splatit). Výsledkem je žebříček společností od nejlepší po nejslabší.
Index dělí pro zjednodušení poskytovatele malých půjček do pěti skupin pomocí hvězd. „Čím víc hvězd, tím lepší služba, tedy odpovědnější poskytovatel. Ke společnostem, které v našem žebříčku nemají žádnou hvězdu, či obdrželi pouze jednu nebo dvě, bychom pro půjčku jít nedoporučovali. Tři nebo čtyři hvězdy pak ukazují na solidní standard, tedy v zásadě odpovědné poskytovatele,“ vysvětluje Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenství.

Žebříček společností od nejlepší do nejhorší a podrobné informace k půjčkám jsou k dispozici na Pozor na první půjčky zdarma. Index odpovědného úvěrování vám pomůže při výběru bezpečné půjčky - Člověk v tísni (clovekvtisni.cz).

Měsíční půjčka prostřednictvím kreditní karty nebo kontokorentu vyjde nejvýše na pár stovek, ale více než polovina mikropůjček přijde na dva tisíce i více.

Rady při problémech se splácením, hry s promlčecími lhůtami či půjčka jako poslední možnost, tím vším se zabývá na svých webových stránkách Člověk v tísni na výše uvedeném odkaze.

8 komentářů:

  1. Marti, my spíš šetříme a nepůjčujeme si, ale tyto informace se vždy hodí.
    Díka a měj pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Dá se říci, že si nepůjčuji, ale kdysi jsem si u účtu sjednala kontokorent, který jsem v malé částce využila snad jednou. Věděla jsem, že ke splacení dojde hned příští měsíc.
    Měj pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé téma jsi tu otevřela. Já jako bývalá bankovní pracovnice, dobře znám úskalí úvěrů. Mnoho lidí pravidla moc nečte, ale slíbený úrok + skryté poplatky zvyšují dost konečné zadlužení. Málokdo si uvědomuje že jakmile uzavřou smlouvu o úvěru, tak se částka zvyšuje o úrok, tak že se ze začátku vlastně splácí "úroky z úroků". Nechci tu tím nikoho zatěžovat, protože se jedná o velice složité téma. Stejně tak kreditní karta je vlastně karta úvěrová, v podstatě stejného charakteru jako kontokorent, jen se tam navíc většinou platí poplatky za účet. Klasická karta, kterou používáme k účtu, kam nám chodí peníze, je karta debetní i když ji lidé mnohokrát nazývají " kreditkou". Kupovat si dovolenou na úvěr, to raději budu sedět doma a obcházet dům. Chápu mladé lidi, kteřínemají jinou možnost a musí si pořizovat bydlení na hypotéku. Je to úvěr na dlouhé roky, mnohdy na celý život.
    Tak že raději přeji všem, aby si žádný úvěr nemuseli brát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravuji... stanovený úrok...mobil mi to přepsal. Omlouvám se.

      Vymazat
  4. Zajímavé, vidět to takhle v tabulce. Půjčování na dovolenou, na Vánoce mi přijde hodně nebezpečné... A praxe to myslím dokazuje.
    Marti, přeji hezkou sobotou. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti, na dovolenou by mě nikdy nenapadlo si půjčovat. Ale díky za osvětu. Hezké dny přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, mrkni se, jestli nemáš staženou nějakou starší tabulku (figuruje tam Sberbanka, která už nefunguje - resp. je aktuálně tuším v likvidaci)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ale tohle bylo prezentováno na facebooku jako nové upozornění, ovšem tabulka je starší a novější nemají, já je použila, tak jak píšu z Člověk v tísni. Tabulku asi nebudou upravovat po pár měsících, ale díky za upozornění.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.