neděle 17. července 2022

mělnické kameny zmizelých



Před časem jsem psala pozvánku na usazování kamenů zmizelých v Mělníku a ve čtvrtek už to byla skutečnost, u které jsem byla přítomna. 
Dávám sem článek a pár fotek, ostatní ze slavnostního čtvrtka najdete u článku První kameny zmizelých v Mělníku položil německý umělec Gunter Demnig (kanalem.com)
A první kameny si vždy pokládá autor projektu sám. Byla jsem překvapená, když si vytahoval svoje nářadí z auta. Zdokumentovala jsem pokládání kamenů, které rovněž přivezl v autě sám.
Mějte pohodovou neděli.









První kameny zmizelých v Mělníku položil německý umělec Gunter Demnig
Marta Dušková

Město Mělník se ve čtvrtek 14. července 2022 zařadilo mezi města, kde jsou instalovány kameny zmizelých – Stolpersteine, doslova kameny, o které je třeba klopýtnout či zavadit pohledem.

Slavnostního položení kamenů zmizelých v Mělníku se zúčastnil sám autor projektu německý umělec Gunter Demnig, který první kameny v daném městě, kde jsou pokládány poprvé, pokládá vždy sám za pomoci nářadí, které si vozí s sebou. Po celé Evropě vlastnoručně položil již devadesát tisíc kamenů zmizelých.

První tři dlažební kostky s mosazným povrchem velké 10x10 cm, na kterých jsou vyryty iniciály zmizelých, jsou vsazeny před domem čp. 4 na náměstí Míru a připomínají Hynka, Gustavu a Rudolfa Flussovi. Další kameny byly ve čtvrtek umístěny před domem čp. 183 na náměstí Karla IV a připomínají rodinu Freundovu, dále na chodníku před čp. 179 Seifertova ulice, kde bydlela rodina Radnicova. Čtvrtým místem, kde byly kameny zmizelých vloženy, je chodník před domem čp. 332 na ulici Pražská a připomíná památku rodiny Metzgerových.

V historickém centu města bylo rozmístěno na čtyřech místech celkem 13 pamětních kamenů za účasti německého umělce Guntera Demniga, senátora Petra Holečka, předsedy Židovské obce v Praze Františka Bányai a dalších hostů. Slavnostní položení kamenů zahájil místostarosta města Mělník Petr Wolf.

Německý umělec Gunter Demnig stojí za zrodem tohoto projektu, který má vést ke krátkému zastavení a zamyšlení, a první kámen položil 16. prosince 1992 před radnici v Kolíně nad Rýnem a sám je dosud pokládá po celé Evropě. Od roku 2008 jsou pokládány i na chodnících v českých městech. Stolpersteine se zpravidla nacházejí před posledním místem pobytu obětí a ve velké většině případů se jednalo o osoby židovského původu.

Záměr Demnigova projektu je skutečnost, že každá oběť má svůj vlastní Stolpersteine, protože ve vyhlazovacích táborech Němci vězňům jejich jména sebrali a nahradili je čísly bez identity, minulosti a vzpomínek.

A prostřednictvím kamenů vsazených do chodníku se každému umučenému člověku vrací vlastní jméno a důstojnost.

7 komentářů:

  1. Marti, už z minulého článku o těchto kamenech vím a budu si jich určitě všímat,. Hezky jsi vše nafotila a zdokumentovala. Jsi moc šikovná. Přeji Ti krásnou a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, také jsem už několik těchto kamenů našla v našem městě. Přeji klidnou neděli. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek. A přeju hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. U nás ve městě jsou také a v mnoha tuzemských i zahraničních městech jsem je fotila. Marti, konečně i Mělník!
    Dík za každý tvůj článek.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Před každou takovou kostičkou se pomyslně ukláním...
    Marti, děkuji za reportáž. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, u nás je taky máme a je to výborný nápad hlavně pro mladé.
    Měj pěkný týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, zdravím. To je krásný projekt. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.