pátek 5. května 2023

jen na jeden den


Před časem jsem na blog dávala informace týkající se rekonstrukce Hrabalovy chaty. Narazila jsem na další informace a napsala článek. Článek sem dávám celý, pokud byste nechtěli číst, tak vyjímám informaci o možnosti navštívit chatu, která bude pro veřejnost otevřena letos jen na jeden den a to v sobotu 20. května. Příští rok již bude chata po rekonstrukci otevřena veřejnosti nastálo.
Mějte pohodový pátek.

Hrabalova chata získá svůj původní vzhled

Chata, kde pravděpodobně Bohumil Hrabal napsal některá ze svých slavných děl jako Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále nebo Něžný barbar, po rekonstrukci získá svou původní podobu jako v době, kdy zde známý spisovatel pobýval.

Letos budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost navštívit chatu při příležitosti Hrabalova Kerska v sobotu 20. května 2023. Veřejnosti bude chata otevřena po rekonstrukci na jaře v příštím roce u příležitosti 110. výročí narození slavného spisovatele.

Na tiskové konferenci Středočeského kraje ve středu 26. dubna autoři koncepce opravy architekti Václav Girsa a Martin Čtverák z Fakulty architektury ČVUT v Praze představili záměr navrátit chatě původní vzhled a jedinečnou atmosféru. Návrh počítá s plánem ubourat například nově postavenou koupelnu a odstranit nové okenní a dveřní výplně a doplněny budou zpět dva přístavky schodiště a terasa.

Hrabalova chata nebude klasickou muzejní expozicí, bude to tzv. „haus muzeum“, kde se počítá s provozem pro menší návštěvnické skupiny. Na chatu Bohumila Hrabala bude navazovat výstava, tedy muzejní expozice, kterou otevře Polabské muzeum v Nymburku.

Více informací a prezentace obnovy chaty jsou k dispozici na webu kraje Aktuality - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz).

3 komentáře:

  1. Zajímavý článek Marti. Byli jsme se kdysi v Kersku podívat a byli jsme zklamaní. Asi jsme toho očekávali moc, ale posedlí jsme na Hrabalově lavičce s kočkami. Krásný víkend ti přeji

    OdpovědětVymazat
  2. Při minulém otevření byla kamarádka a milion lidí :o)
    Ráda bych se na chatu podívala, ale snad se to povede s menším množstvím lidí...
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.