středa 24. května 2023

nelakovat věci na zeleno...

ilustrační foto

Člověk se pořád učí novým a novým věcem, získává nové informace. Například co je greenwashing. Jistě většina z nás ví, či si myslí, že spoustu obchodníků vydává své zboží za ekologické bez nějakých důkazů a je to většinou marketingový tah a takových obchodníků přibývá geometrickou řadou a nakupující nemá možnost si tvrzení ověřit. A někdy fakt potřebujete vědět pravdu, třeba když má člověk atopický ekzém, potřebuje vědět, zda tvrzení, že triko je z eko či bio bavlny je pravda apod. 
Přiznám se, že já moc eko zboží nesleduji ani nevyhledávám, ale někdo prostě musí a zatím nemá šanci se dopátrat pravdy. To se nyní má změnit novou směrnicí a obchodníci budou muset svá tvrzení dokazovat, což je jen správné viz informace v mém článku níže.
Mějte pohodový den.

Obchodníci vydávají často neoprávněně zboží za ekologické
Marta Dušková

Někteří obchodníci vydávají „zelená tvrzení“ a prezentují své zboží jako ekologické různými výroky jako například triko vyrobené z recyklovaných plastových lahví, zásilka s kompenzovanou uhlíkovou stopou, obal vyrobený z 30 % recyklovaného plastu či opalovací krém šetrný k oceánům.

Většinou se jedná o marketingový tah, prázdná reklamní hesla a zákazník se ztrácí v záplavě zelených tvrzení, která nejsou ověřena a ani podložena vědeckými důkazy. Této praxi se říká greenwashing, anglický termín, který je složen z termínů green, přeneseně ekologický a whitewashing, což je zastírání či ospravedlňování nepříznivých faktů za účelem zlepšení veřejného mínění.

Zákazník nemá žádnou možnost si tato tvrzení obchodníků ověřit a měla by být založena na prokazatelných informacích a datech.

To by se mělo změnit s novou směrnicí o environmentálních tvrzeních, která stanoví jasná pravidla pro jejich používání. Zelená tvrzení obchodníků budou muset být nezávisle ověřena a prokázána vědeckými důkazy.

V Česku jsou spolehlivým průvodcem po skutečně ekologických výrobcích a službách ekoznačky EU Ecolabel a Ekologicky šetrný výrobek, které jsou garantovány Ministerstvem životního prostředí. Ty splňují i podmínky nového návrhu Evropské komise.

Více informací na webu Ministerstva životního prostředí Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

3 komentáře:

  1. Moc hezký článek, velmi se mi líbí takové sdílení věcí a poselství, které článek má. Sama v poslední době dost často nakupuji na VINTED, ne vše je tedy dokonalé, ale už to, že se oblečení nevyhazuje a dále využívá je snad posun. :)

    Jinak máš moc hezký blog, takže dávám odběr a těším se na další článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, sice nejsem velkým příznivcem množství zákonných úprav, ale tady asi kvůli ochraně spotřebitele, který je slabší stranou, nic jiného nezbývá.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, právě probíhá eko-masáž a skutečná ekologie jde opět žebrotou.
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.