středa 3. května 2023

vzpomínáte si?


Na 1. máje jsme se vypravili na recesistický 1. máj s prvomájovým průvodem. Jen nebyl povinný. Vzpomínáte si na povinné prvomájové průvody, kde kontrovali zaměstnavatelé zaměstnance a učitelé žáky? Kousek od nás pořádali už 13. ročník této recese a vzpomínka na minulost byla se vším všudy. Alegorický vůz, mávátka, transparenty, provolávání "ať žije první máj", na úvod Internacionála a budovatelské písně. A všichni se při recesi bavili. 
Na fotky a článek se můžete podívat zde na odkazu Prvomájový průvod v Tuhani – jako návrat do minulosti (kanalem.com), protože lidi na blog dávát nemohu. Dávám sem pár fotografií, které jsem pořídila hlavně při čekání na průvod.
Mějte hezký den.








5 komentářů:

  1. Marti i u nás ve městě byl "retro" 1. máj i s výstavou veteránů, alegorickými vozy a průvod od nádraží. Samozřejmě, že si na to pamatuji. Na doby, kde jsme si dokonce v práci museli odpíchnout příchod, protože to bylo podmínkou účasti a vycházelo se z podniku k nádraží ČSD, kde se řadil průvod. Pamatuji si to i jako dítě, už jako "jiskřička" v první třídě. Odpoledne bývala ještě i veselice u sokolovny, kde bývaly kolotoče a stánky s dobrotami a v letním kině, probíhaly koncerty, ovšem pokud nepršelo. Když pršelo, tak se koncerty přesouvaly do kina Revoluce, kde je teď obchodní dům Ratio. Tak jsem si hezky zavzpomínala. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, i já vzpomínám. Jako dítě jsem se na 1. máj těšila, jak píše Jaruška, Rumburk ožil. Nejvíc jsem se vždycky těšila na zmrzlinu, ta k tomu patřila.
    A pak vzpomínám, že jsem už byla zaměstnaná a tehdy nás vybral mně a kolegyni šéf, že poneseme prapor. Neúčast omlouvala jen smrt. S kolegyní jsme byly v práci o hodinu dříve, hlavně abychom nemusely nést ruskou vlajku. To ještě býval průvod na Václaváku.
    Holt už jsem pamětník.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Taky pamatuju první máje, které nebyly recesí, ale otravnou povinností, které se každý snažil vyhnout ...

    OdpovědětVymazat
  4. A bývaly tancovačky, na které jsme chodili a šli tam mezi prvními a poslední domů. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, i u nás jsme zavzpomínali :o)
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.