sobota 20. května 2023

my o vlku...


Nestíhám teď vůbec nic, tak dnes opět článek, který už jsem psala a opět trochu osvětový, snad vás bude zajímat. 
Ještě doplnění a odpověď k vašim komentářům k příspěvku v létě na lyže, tedy k akci, která po 30. letech končí a co za tím je. Únava po 30 letech, jak psychická tak fyzická a končit se má v nejlepším, to říkají sami organizátoři, čtyři muži, kteří stáli u zrodu a i organizování akce celých 30 let. Je to myslím celkem pochopitelné. Vzhledem k know how této originální akce ji těžko může někdo převzít, musí si vymyslet svoji vlastní.
Dnes o vlku, ale ne přeneseně, ale opravdově.
Mějte pohodový den. Já dnes pracuji. 

Vlk se k nám vrací a do české krajiny rozhodně patří

Vlk obecný se vrací do české krajiny, kam také patří. Je důležitý pro udržení rovnováhy v přírodě, pomáhá například k regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům.

Jeho přirozený návrat může přinášet i komplikace zejména pro chovatele hospodářských zvířat. Důležité je, aby si vlci nezvykli na snadný zdroj potravy, což umožňuje nedostatečně zabezpečení stáda či vyhozené zbytky jídla.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství připravilo Pohotovostní plán pro řešení situací při výskytu jedinců s problematickým chováním.

„Vlk se v posledních letech vrací do české krajiny, kam také patří. Jako vrcholný predátor pomáhá například k regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům. Do české přírody tak navrací rovnováhu. Je ale nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko. S Ministerstvem zemědělství jsme se proto shodli na Pohotovostním plánu, který specifikuje kritéria pro posouzení chování konkrétního vlka na škále od přirozeného po problematické, a především stanovuje další postup. Vlk patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů v ČR i EU, proto jsou v Pohotovostním plánu popsány nezbytné administrativní kroky, které je třeba přijmout, aby bylo možné situace při výskytu problematických jedinců operativně řešit,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Aktuálně se na českém území nachází 18 teritorií vlčích smeček a několik dalších je obsazeno jednotlivci nebo páry. Vlci putují na velké vzdálenosti a denně jsou schopni urazit několik desítek kilometrů, tak může být jejich výskyt zaznamenán na celém území.

K narušení přirozených vzorců chování vlka dochází chybou člověka. Nedostatečně zabezpečená stáda hospodářských zvířat, živočišné odpady a zbytky pohozené v okolí sídel mají za následek, že si vlci mohou na přítomnost lidí vypěstovat návyk. Tím narůstají bezpečnostní rizika pro obyvatele.

Podrobné informace ke společnému plánu na případné zásahy pro problematickým jedincům vlka je zveřejněn v tiskové zprávě MŽP a MZe má společný plán na případné zásahy proti problematickým jedincům vlka - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz).

Více informací o výskytu vlka, o jeho chování a způsobu života je zveřejněno na webu Vlk obecný (navratvlku.cz).

5 komentářů:

  1. Zrovna včera mi kamarádka říkala, že prý kdosi vyfotil vlka v blízkém lese. Těžko říci, zda je to pravda, ale směrem ke Krkonoším, tam už jsou běžně.
    Podle jakéhosi horoskopu jsem ve znamení vlka :-)))))))).
    Měj pěknou ,,pracovní" sobotu.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. U nás vlci jsou a i když se tvrdí, že před lidmi utečou, tak se bojím už do některých částí lesa, jít i když jsem tam dřív běžné sama chodila. Jsou tu v lese k Valdeku a k Jiříkovu, kde je náhodně vyfotili lidé v lese a jsou také mnohé záznamy z fotopastí. Navíc byl vlk pozorován i brzy ráno, kdy ulovil mladou srnku a dokonce blízko jednoho domu u lesa, kde si nejdříve lidé mysleli, že se jedná o zaběhlého psa. Podle pořízené fotografie se později zjistilo, že se jednalo opravdu o vlka.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednou jsem si chtěla zkrátit cestu z Lysé hory v Beskydech kolem okraje rezervace a narazila jsem na medvědici se 2 medvíďaty. Otočila jsem se na obrtlíku a pádila zpět na turistickou značku. Pro medvědici jsem asi nebyla ani kořist, ani nepřítel. Třeba mne moc nebrala v úvahu. Je to 50 let, ale luft mám pořád. Že u nás na Starých hamrech se pohybují vlci, to vím, ale říkám si, že dospělou osobu by snad nenapadli. Možná jít s malým dítětem by to bylo jiné. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Protože do lesa chodím se psem, úplně potkat je nechci. Mám respekt.
    Marti, měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Já věřím tomu, že vlci jsou plaší :) a sami člověka nenapadnou.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.