úterý 2. května 2023

tam, kde se pomáhá...


Tohle téma jsem si fakt užila. Ráda píšu reportáže, které představují ty, kteří pomáhají ostatním lidem. A taková je i tato sociální dílna. Článek sem dávám celý. Na fotky z dílny se můžete podívat i článku, který včera vyšel Mělnická sociální Dílna u Krejčíků pomáhá lidem, kteří pomoc potřebují (kanalem.com).
Přeji všem pohodové a klidné dny.


Mělnická sociální Dílna u Krejčíků pomáhá lidem, kteří pomoc potřebují
Marta Dušková

Sociální podnikání lze charakterizovat jako veřejně prospěšné podnikání. Někdy je zaměňováno za pojem chráněné dílna, tento pojem přestal právně existovat v roce 2011 novelizací zákona. Sociální podnikání se zaměřuje na podporu konkrétních skupin osob například se zdravotním postižením, matky samoživitelky apod. Cílem sociálních firem je zaměstnávat lidi, kteří mají ze zdravotních či sociálních důvodů problém najít či udržet si práci.

Sociální firmou, jejímž posláním je pomáhat, je na Mělníku Dílna u Krejčíků na náměstí Karla IV., která spadá pod společnost Fokus Praha. Dílna u Krejčíků vznikla v roce 2013 přeměnou chráněné dílny na sociální firmu, která dnes podniká na běžném trhu.

Firmu představí Lenka Nováková, vedoucí Dílny u Krejčíků:
Jsme samostatný sociální podnik, ale naší matkou je společnost Fokus. Je to již forma podnikání. Všichni, kdo tady pracují, jsou zaměstnanci a každý má na něco invalidní důchod. Dřív byl Fokus jen pro lidi s duševním onemocněním, a to bylo prioritou. Postupně došlo ke změně a jsou zaměstnáváni lidé, kteří mají i jiný handicap. Nejsou tady všichni s jedním trápením. My se snažíme respektovat specifické potřeby zaměstnanců, a i přes jejich zdravotní handicap poskytujeme služby na profesionální úrovni.

Tedy pomáháte lidem, kteří by se třeba na trhu práce jinak neuplatnili.
Pomáháme lidem, kteří by práci třeba jinak ani nenašli. Sice nyní bojujeme o přežití, protože zakázek není tolik, jako bylo před covidem, ale snažíme se udržet. Museli jsme pustit dílnu v Husově ulici, protože především po zdražení energií a snížení zakázek už jsme ji nemohli utáhnout. Člověk, který sem přijde pracovat, má vlastně práci zajištěnu až do důchodu. Nejsme tedy omezeni časem, jako jsou třeba tréninkové pracoviště, to my nejsme. Lidé pracují na zkrácený úvazek od 4 hodiny do 6. Snažíme se každému vyjít vstříc, tak jak každý potřebuje.

Kolik máte zaměstnanců?
Momentálně máme 9 zaměstnanců a před covidem a krizí jsme měli 22 zaměstnanců. Doufám, že se vše vrátí a zákazníci si k nám zase cestu najdou a my zase bude moci zaměstnat více lidí a pomoci dalším.

Jaká je náplň práce dílny či jaké služby nabízíte?

Nabízíme šití na zakázku, opravy oděvů, veškeré krejčovské práce, pracujeme pro Českou síťovku, takže jedeme tady staré dobré síťovky, tento produkt zpracováváme od začátku do konce, šijeme pro firmu s dětským oblečením, spolupracujeme s firmou Patron, šijeme popruhy do kočárků a pak nabízíme různé kompletace. Děláme například i balíčky do porodnic apod. Necháváme se najímat na práci, nemáme tedy vlastní produkt, protože toto je pro nás nejjednodušší a nejrychlejší cesta.

Může sem přijít i zákazník normálně z ulice?

Může ano, může přijít kdokoliv a my se rádi podřídíme jeho potřebám a uděláme vše, co je v našich silách. Spolupracujeme také s tiskárnou a kompletujeme třeba cedulky na boty apod. Většinou si nás najímají na kompletaci výrobku.

Co převažuje u vás v nabídce, jestli se to tedy dá říct?

Nejvíc jsme mívali šití české síťovky, to byl náš hlavní partner. Ale teď se to v současné době změnilo, takže nejvíc máme šití a pak kompletaci.

Toto společnosti prospěšné podnikání není určitě moc rozšířené, protože to není rozhodně zlatý důl.

My tady máme zlaté srdce! Naším posláním je pomáhat. A sociální podnikání je založeno na tom, že téměř veškerý zisk se vrací zpátky do firmy.

Na závěr pokládám přítomným zaměstnancům otázku, jak se jim v dílně líbí. Jejich odpověď dílnu přesně charakterizuje: „Hlavně máme práci…“ A o tom je sociální podnikání.

Sociální podnikání nabízí možnost zapojení do společnosti osobám, na které jako by se zapomnělo a dává jim možnost si vydělat vlastními silami. Sociální podnikání v ČR stále čeká na legislativní ukotvení, což však neznamená, že kolem nás neexistují podniky, které staví sociální prospěch společnosti nad finanční.

Více o historii firmy a kontakty jsou zveřejněny na webových stránkách Úvod (sf-ukrejciku.cz).

Slovo redaktorky

V dílně je velmi příjemná atmosféra, usměvavá paní vedoucí, ochota a vstřícnost. A plno humoru, už dlouho jsem se tak nezasmála. I při povídání se pořád pracovalo a byla tady všude cítit především radost z práce, což dnes není úplně samozřejmé. Člověk měl chuť se přidat.

4 komentáře:

  1. Takové články se čtou moc pěkně.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu jen s úctou smeknout a zatleskat.
    Marti, děkuji za info a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti, v jedné takové dílně pracuje moje známá a je moc spokojená. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, pěkný článek. Držím všem podobným podnikům palce, aby jim se jim dařilo.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.