úterý 17. dubna 2018

nechci být třešňová královna!



Dnešní ranní bílá na naší zahradě a sníh to není.




Opět se na zahradě šíří něco, co nevím, co je. 
A ani to nechci vlastně vědět, páč je to furt dokola, no prostě perly sviním. 
Názvy květin si zkrátka nepamatuji a myslím, že je to proto, že je můžu obdivovat i bezejmenné.


Tak takhle jsem nafotila třešeň v sobotu. Jen pár rozkvetlých větví, ale už i tak se mi z toho udělalo trochu mdlo vzhledem k loňským zkušenostem s obrovskou úrodou. 
 Kdo si vzpomíná na loňský třešňový maraton, tak mě pochopí. Jako Jaruška, která mi hezky tuto fotografii okomentovala na facebooku:

Marti, nikdy na Tvou úrodu nezapomenu- na Tvé příspěvky, které byly umocněny ještě tím, že my jsme třešně neměli- jen hrstičku, protože loni květy pomrzly...moc jsem se u nich bavila- tak hezky jsi o tom psala, že jsem se i nasmála...promiň😀😀, ale bylo to moc fajn!!! 

No uvidíme, jak vtipná budu letos ...


A v neděli vypadala už třešeň takto naprosto děsivě. Já vím, mělo by mě to těšit...
A Jaruška mě na facebooku pasovala na třešňovou královnu.
A moje odpověď?
Jaruško, měla bych ti asi poděkovat, ale já fakt nevím, jestli mě to korunování těší, ježíši 😁


A už rozkvétají první tulipány. Dlouho očekávaná radost je tady.
Jaro na zahradě.


31 komentářů:

  1. Marti, tvoji loňskou úrodu jsem neviděla, ale ta letošní bude zřejmě opět stát za to. Stromy kvetou v tom správném čase, nic nepomrzne....V našem okolí nebyla loni ani pecka. Nic, Naprosto nic. No bude letos marmeláda/kompot-story? :)
    Měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, já jsem sem nedala odkazy na loňský třešňový seriál, protože toho bylo hodně, pokud se chceš pobavit, najdeš příspěvky v loňském červnu. No nevím, jestli letos už budu tak vtipná. Odpeckovač vlastní výroby se pravděpodobně použije letos, pakliže budou z jednoho stromu metráky jako vloni a zopakuji mošt, džem, pečený čaj, třešňovou omáčku s chilli a dřeně pro děti do mrazáku a třešňové knedlíky atd. a spoustu toho doufám rozdám jako vloni... Ježíš, jak jsem to teď vypsala, tak bych nablila vanu :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Martinko, hned jak jsem viděla tu první nakvetlou fotku, byly mi jasné tvé pocity po loňské úrodě. Hele, máš ještě jednu možnost. Dát na plot ceduli - TŘEŠNĚ ZDARMA ZA OČESÁNÍ. Myslím, že by to fungovalo :o))))).
    U nás zatím kvetou jenom narcisky, čemeřice, hyacinty, krokusy. Tulipány zdaleka ne.
    Měj se hezky i s tvými květinami beze jména, vždyť komu to vadí, že? :o))
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji ti za soucit :-) Už jsem o tom česání zdarma uvažovala vloni. Můj muž, když ráno viděl třešeň, řekl, že se na červen odstěhuje hahahaha. Kdybych na to byla úplně sama, nedám kožešinu na strom a nechám to špačkům :-). Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, přečetla jsem si loňský seriál o třešních a tak se Ti nedivím, že Tě při pohledu na třešeň obalenou květy jímá hrůza. Třeba se letos špačci osmělí a s úrodou vám pomůžou.
    Když byli kluci malí, tak jsem také dělávala třešňový kompot a marmeládu z třešní. Byla moc dobrá.
    Ty modré kytičky jsou modřence. Přeji krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já dávám každý rok na strom kožešinu, která funguje. První rok, když jsme odjeli, tak špačci obrali celý strom a nechali tam je pecky. Už vloni jsem ke konci kožešinu sundala, ale oni už vědí a nelétají. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  4. marti, tvou loňskou úrodu si pamatuju - našla jsem tvůj blog a začala ho číst právě nějak v době, kdy jsi s ní bojovala (a já stejně jako Jaruška neměla ani třešinku, protože nám pomrzly a ty asi 4, co mráz přežili stihli sklidit špačci dřív než jsme dorazili na chalupu).
    Tulipány skoro tak pěkné jako tvoje jsem si dnes přinesla z Lidlu. To víš - my holky z paneláku :-D...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ty to ke mně nemáš daleko, tak přijeď na třešně, tedy pokud bude zase velká úroda. Můžeš si natrhat. Hele já si tulipány taky pořád nosím z Lidlu, nechce se mi je venku brát, když jsou konečně na zahradě barvy. Měj krásné dny.

      Vymazat
  5. Marti vzpomínám na lonské příspěvky o třešních a tiše se směji:)Tak uvidíme letos jaká bude úroda,je to u vás samý květ!:)Krásné dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, no uvidíme, jak nám letos bude do smíchu :-) Měj se moc krásně.

      Vymazat
  6. Na jednu stranu úrodu závidím, ale ten třešňový maraton roku loňského byl fakt nekonečný. My nemáme a tobě přeji a se vše povede přiměřeně, přiměřeně 🍒
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ano přiměřeně přiměřeně, to je to správné slovo. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  7. Marti,
    už jsi jednou pasovaná-takže třešňovou královnou jsi...
    A myslím, že se budoucí úrody chopíš s vtipem a bez mdlob :o)
    (už se těším :o))))
    Ta MODRÁ kytička (jak už píše Růženka nahoře) je MODRÁ, takže je to MODŘEnec-
    to příští rok dáš!!!! :o)
    Marti, měj se krásně (pod tou záplavou květů), už se zase směju..
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, čekala jsem, kdy se ozveš :-) No omdlívat asi nebudu, ale můj muž už vyhrožuje při pohledu na strom, že se na červen odstěhuje hahaha. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  8. No krááásně Ti třešnička kvete :-) Tak Ti nevím, vypadá to, že budeš zavařovat a zavařovat ...... Jsi prostě třešňová královna.
    Klidný podvečer, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Je to krása jak to letos pěkně kvete. My loni neměli ani jednu třešni, tak doufám, že letos bude úroda.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, je to nádhera a třeba se všechny květy neudrží. :O) Na loňskou úrodu si vzpomínám, my nic a tys nevěděla, jak už třešně zpracovat.
    Nám také začíná nakvétat, tak hlavně aby nepřišly mrazíky a nemuseli jsme Ti zase jen závidět. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ano třeba všechny nevydrží a taky ještě záleží na včelkách, vloni jich byla na stromě hejna. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  11. Milá Martino, vůbec nezáleží, co nechceme, protože příroda je daleko silnější než my a já se těším, že nás odměníš fotografiemi bublanin, koláčů, kompotů, džemíků a možná...už to mám, národu přibude nová mistryně ve výrobě domácích marmeládiček .
    / ty mě zabiješ ..chacha /

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíši, Blondýnko, s takovým komentářem jdi do prčic! hahahahaha :-) Pozvu tě na brigádu. Ale zasmála jsem se po ránu. Díky.

      Vymazat
    2. Přesně proto jsem to napsala !
      Včera jsem na večer jela kolem Řípu a věř mi nebo né, já jsem si na tebe vzpomněla, mám tě s tímto místem zafixovanou.
      Já ti slibuju, že u nás na masně tvé džemíky budeme prodávat a ty za mnou pak přijedeš udělat reportáž !

      Vymazat
    3. No džemíky asi zvládnu jako vloni, všechny jsem rozdala jako dárky a máme ve špajzu dva malé :-) A reportáž bych ti udělala i bez džemíků :-)

      Vymazat
    4. Jo a potěšilo mě, že sis na mě vzpomněla.

      Vymazat
  12. Jar na záhrade ... to milujem ... každé ráno obdivovať čosi nové čo rozkvitá ... S čerešňou sme na tom rovnako ... naša tiež kvitne ako divá ... Je to krása sedieť pod ňou a vdychovať jej omamnú vôňu ... Ja sa so spracovaním netrápim ... Už pár rokov kompót nerobím, nikto to nechce jesť, akurát si namrazím na koláče ... a čerstvé v miske ... to v sezóne musí byť na stole ... Ano ... skoro všetky plody vyjdu nanivoč, netrápim sa tým. Marti, maj sa fajn ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, to já právě nedokážu. Já prostě ten strom musím zpracovat, přijde mi to líto :-) No dobře mi tak! Jo a kompoty taky nedělám, nikdo je nejí. Měj se krásně.

      Vymazat
    2. Obdivujem ťa ...ale dobre robíš ... tá čerešňa si to zaslúži ... :) a možno aj ja skúsim niečo z tvojich čerešňových minuloročných príspevkov ... papa

      Vymazat
  13. Marti, ono to pro nás zní jako hrozný humor, ale ráda věřím, že pokud byla úroda opravdu velká, asi se ti o třešních i zdálo...
    Ten strom ale vypadá úžasně, já mám teď takovou višeň - kvete každý rok, ale loni po květnových mrazech nebyla ani višnička.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ona je ta úroda rok od roku větší a vloni to už bylo neúnosné. Všude samé třešně a pecky :-) Měj pěkný večer.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.