neděle 29. dubna 2018

zaplňujeme prázdná místa


No ono jich na naší zahradě moc není, ale milujeme kolem sebe hodně barev a květin. Plot je zaplněn osázenými plecháčky, máme jich snad deset a už visí i závěsné květináče pod stříškou u vchodu domu. Tentokrát jsme nejeli na nájezd do zahradnictví oba, někdo z nás musí být doma vzhledem k našemu novému obyvateli domu. 
Vlastně si uvědomuji, že tím pádem to nebyl nájezd. Nebyla jsem tam já. Můj muž nakoupil přesně, na čem jsme se dohodli. Já bych zahradnictví plenila. Budeme mít tedy letos osazení trochu jednotvárné, převažují surfinie či petunie, protože ty můj muž v zahradnictví pozná a já nechtěla, aby tam zešedivěl. Záměrně píšu surfinie/petunie, protože to je snad jediné zahradnictví, kde tyto dva druhy vůbec nerozlišují a zahradníci je nepoznají, už jsem to s nimi řešila vloni, pro ně je to jedno a totéž. Jinak zahradnictví miluju, ale tohle mi vadí. Ráda bych koupila dražší surfinie, kterým není nutné pořád otrhávat květy jako u petunií. Když to u petunií neudělám, přestávají kvést a postupně odcházejí. A při tom množství je to otrava. Já je ale taky nerozeznám, přestože mě to taťka kdysi učil, takže už vloni jsme je měli namíchané a já to poznala až podle uschlých květů, které u petunií neodpadají sami.
Do závěsných květináčů můj muž koupil millionbells, které taky pozná. Jsou dost vysoko a tam tedy nechci lézt, abych je čistila od uschlých květů. 
Takže letos trochu jednotvárně, ale nevadí. Od včerejška se kochám.
Fotím jen zblízka, protože zatím jsou to miminka, která by zdálky nebyla ani vidět. Vyfotím víc, až budou plnoleté.


24 komentářů:

  1. Marti, osázené plecháčky vypadají nádherně, kytičky v nich hezky vyniknou. To bílé kolem nich je krajka, nebo jsou malované?
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ty plecháčky jsme nakoupili asi předloni v Jysk, moc se nám líbily. Vzor mají vytlačovaný a malovaný. I tobě příjemnou a slunečnou neděli. U nás je skoro léto. Je vedro.

      Vymazat
  2. Martí, plecháčky se líbí i mě. Taky budu muset dnírat odkvetlé kvítka petunií, ale mám jich míň než ty.
    Hezlkou neděli. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo být sbírat....

      Vymazat
    2. Jani, už jsem psala výše, že jsou z Jysku, ale už je na jejich eshopu nevidím. Teď jsme to projížděla, že bych ti poslala odkaz. No je to dva roky. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Hezkou neděli přeji, Marti já jsem letos místo petunii vybrala mini millionbells.Prý snáší déšť a nemusí se čistit uschlá kvítka, sama opadávají.Ták jsem zvědavá. Já mám taky pár prázdných plecháčků.Máte to krásné.Mě ty kytičky každý rok stojí docela dost, ale já když do toho zahradnictví vejdu, tak jsem tak blažená z tý krásy.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né prázdných, ale osázených.Píšu z mobilu a blbne to.Martina

      Vymazat
    2. Martino, já mám milionbells každý rok. Teď teda v těch velkých závěsných květináčích. Ano, snáší déšť, ale chtějí hnojit, jinak nevypadají hezky. My každý roku utratíme v zahradnictví tolik, že to ani nepočítáme. Někdy něco odejde, takže pokaždé něco během léta měníme. Ale je to pro radost, ne? Měj hezký zbytek neděle.

      Vymazat
  4. Krásně máte osázené plecháčky na plotě i závěsné květináče. Mne květinářství čeká příští týden (ono u nás na Vysočině je to trochu zpožděné, navíc jsme tam tento víkend nebyli). Naštěstí se mnou pojede jako nákupčí máma - já poznám akorát macešky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já na tom nejsem o moc líp, i když jsem měla od taťky školení, moc toho ve mně nezůstalo. Každý rok je zkouška a co přežije, je tu příští rok. Tak hezky s mámou nakupte.

      Vymazat
  5. Marti, osázené plecháčky se mi také moc líbí. Přeji Ti klidný večer. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já je miluju. Už je máme dva roky a jsem ráda, že jsem je na plot koupili. Oživí ho a i zahradu.

      Vymazat
  6. Marti, ať ti všechno krásně kvete! Už se těším na pokračování.
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, děkuji. Já se taky těším, až se to rozroste. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  7. Nic se nevyrovná úhledně uspořádané zahrádce bez plevele. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, my máme zahradu uspořádanou tak, že se v podstatě seká jen tráva, zastřihávají keře a růže, a plevel moc neřešíme, aspoň ne nějak extra. My vyznáváme názor, že zahrada má být na kafe a odpočinek, kochání a ne na moc dřiny :-) Tak jsme si ji tak přizpůsobili. V plecháčcích naštěstí plevel neroste :-)

      Vymazat
  8. Super plot, s těmi plecháčky!
    Krásný večer, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, ano, já ho s těmi plecháčky miluju. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  9. Marti, chválím tvého muže, nákup zvládl skvěle. Netuším, co by mi přivezl ten můj (včera držel v ruce trs orlíčků těsně před rozkvětem se slovy, že to je plevel :o))
    Ten plot vypadá skvěle!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no on nakupuje kytky občas sám několik let a z vlastního rozhodnutí, ale hlavně růže :-) Ale teď musel dostat malý seznam, páč tohle nakupování nesnáší stejně jako já nakupování potravin :-) Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  10. Mne nákup letniček teprve čeká, surfinie kupuji také raději než petunie. Já jsem loni v Jysku také koupila plechové nádoby s vytlačenými kvítky, ale jsou velké oválné.
    Marti, tak ať vše dobře roste.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji, jo ty nádoby jsem tam taky viděla a líbily se mi, ale já už bych to asi neměla kam dát. Nemůžu nakupovat vše, co se mi líbí :-), ale stojí mě to úsilí se přesvědčit. Měj krásné dny.

      Vymazat
  11. Aaaaa už viem prečo vlani moje milion bellsky vyzerali ku koncu leta úboho, kým tvoje petúnky akoby si práve kúpila ... Skutočne stačí len pravidelne odtŕhať odkvitnuté kvety ? a hnojiť raz týždenne ... Tak uvidím ... Ke´D budú tvoje kvietky v plnom kvete, to bude krása ... pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.