sobota 29. srpna 2020

vstupte se mnou...


Před časem jsem vás na blogu zavedla do veřejnosti nepřístupných zámků, kam se mi povedlo přiblížit aspoň v rámci Dnů evropského dědictví. 
Dnes jsem pro vás vybrala kostely, které jsem měla možnost navštívit. 
Ani do kostelů, kromě tedy Chrámu sv. Petra a Pavla, ten si nechám na samostatný příspěvek, se jen tak nedostanete. Jsou přístupné pouze v období bohoslužeb, ale to samozřejmě není stejné jako prohlídka. 
Kostely, které vám představím, jsou většinou přístupné při Noci kostelů anebo opět při Dnech evropského dědictví. 
Kromě kostela u nás v Cítově, tam jsem se poprvé dostala soukromě, protože jsem o to požádala. Jinak v tomto kostele jsou často koncerty, ale ty už jsem tady prezentovala. A jeden dokonce nedávno.
Snad vás můj dnešní výběr zaujme.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele se nachází v Dolních Beřkovicích v části obce Vliněves. Je to novorománský kostel z 19. století. V rámců Dnů evropského dědictví jsme jej navštívili a poslechli si krásný koncert.






Kostel Povýšení sv. Kříže - Hořín, část Vrbno. Původně románský kostel ze 12. století.






Nevisí tady žádné obrazy. Na stěnách jsou však vzácné malby, které byly odhaleny pod původní malbou. Měli jsme průvodce, jinak se tam ani nesmí. Součástí je i kaple, kterou vidíte na jedné koláži za mřížemi. 
Jinak přístupná není.



Kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Mělníku je společně s muzeem, kde byl kapucínský klášter, chráněnou památkou. Je přístupný jen v době bohoslužeb. Vloni byl veřejnosti otevřen na jeden den. 
Byl vybudován v 18. století právě řádem kapucínů.





A náš Kostel sv. Linharta v Cítově. Pochází ze začátku 13. století a prošel mnohou proměnou. 
Dnes je to barokní komplex spolu se hřbitovem, kde už se nepochovává, který je památkově chráněnou sakrální stavbou. 
Většinu fotografií jsem musela dát do koláží, páč by to byl hrozně dlouhý příspěvek. Snad to neubralo na kráse prostor, které jsem vám chtěla představit. 
Koláže jde rozkliknout a zobrazí se ve větší velikosti.
A tímto se s vámi dnes loučím. Mějte pěknou sobotu.





11 komentářů:

  1. Krásné klidné koukání.Děkuji.
    Přeji hezký víkend, konečně zalito :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná reportáž a parádní fotky.
    Marti, měj prima víkend. U nás také konečně zapršelo. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Martino, máme tu parádní kousky.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Já nafotila teď na dovolený krásné místo, Svatou Horu v Příbrami. včetně baziliky minor uprostřed areálu.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, ač nevěřící, tak do kostelů nakukuju velmi ráda. Líbí se mi svou výzdobou i klidnou atmosférou. Nejvíc mne zaujal ten hořínský - mám slabost pro gotické klenby :)
    Hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
  6. Moc zajímavý článek. Rádi bychom se tam k na Mělnicko zase rádi podívali, ale letos už to asi nebude. Při minulé návštěvě Mělníku, jsme šli k zámku v Hoříně,. ale vrata byla zamčená a bylo nám řečeno, že zámek je soukromý. Škoda...I přesto byl výlet k vám zajímavý. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, já kostely miluju a zámky taky.Už jsme jich navštívili hodně.Když jsme jezdili do Holandska a Francie, vždy byly otevřené.Ta úžasná atmosféra a klid.Zapálili jsme svíčky a sedli do lavice.Překrásný klid a nádhera.Škoda, že u nás jsou většinou zavřené.Diky za reportáž.Nádhera a přeji krásný víkend se Sárinkou.Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky. Dnes se mi shodou okolností podařilo také nafotit kostel, který je po většinu roku nepřístupný. Brzy vám ho na blogu ukážu.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  9. Ty kostely jsou nádherné. Na mě v nich vždycky dýchne zvláštní kouzlo, i když nejsem věřící. Že lidé něco takového vystavěli a vyzdobili... Musí to být úžasné moci si je prohlídnout a nafotit, i když nejsou takto přístupné kromě bohoslužeb.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, moc děkuji za to zprostředkování!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.