pátek 1. července 2022

mazlíčci na cestách


Nevím, zda je tento příspěvek vhodný pro naši malou blogovou komunitu. Nevím, zda někdo z vás cestuje se svým mazlíčkem do zahraničí či vůbec zda s ním cestuje. My Sáře zajišťujeme naši kamarádku jako chůvu.
Ale dávám sem, tedy hlavně do magazínu píšu články, které mi přijdou pro někoho důležité a shrnutí na jednom místě je, myslím, přehlednější. A jelikož je článek čtený, měla jsem asi pravdu. 
Tak dnes dávám i na blog.
Je první den prázdnin, takže téma je určitě pro někoho důležité a zaujalo i mě, jak to vlastně funguje. Jsem ráda v obraze i u témat, které se mě vlastně vůbec netýkají. A psala jsem i další letní témata a některá dám i na blog.
Mějte pěkný pátek.


Rádi cestujete na dovolenou se svým domácím mazlíčkem? Za jakých podmínek je to možné?
Marta Dušková

Nastává čas letních prázdnin a dovolených, a to je období výjezdů do zahraničí. Hodně lidí na dovolenou do zahraničí cestuje v doprovodu zvířecího společníka.

Za jakých podmínek je možné s mazlíčkem vycestovat a co je třeba splňovat z hlediska veterinární legislativy?
Cestování s domácími mazlíčky po členských zemích Evropské unie se řídí zvláštní unijní legislativou, která upravuje cestování se psy, kočkami a fretkami. Tato pravidla platí pro neobchodní přesuny, kdy není cílem prodej či převod vlastnictví zvířete na jinou osobu. Při cestování se zvířetem mimo EU je nutné se řídit podmínkami konkrétní třetí země.

Chovatel si před cestou musí zajistit pro své zvíře pas u schváleného soukromého veterinárního lékaře a pas platí ve všech členských státech EU. U pasu musí být uvedena osoba, která zvíře doprovází, což bývá většinou majitel. V případě doprovodu někým jiným musí být ještě písemné zmocnění majitelem.

Pes, kočka či fretka starší 12 týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině a vycestovat může až 21 dní po očkování. Před očkováním a vydáním pasu musí být zvíře očipováno.

Před cestou do Irska, na Maltu a do Finska musí být pes navíc odčerven a to 120 až 24 hodin před vstupem do státu. Tento úkon musí být veterinárním lékařem poznamenán do pasu. V některých zemích může nastat problém s cestujícími psy, kteří patří mezi bojová plemena. Je doporučeno v takovém případě vznést dotaz na veterinární autoritu té které země. Podrobné informace k cestování se zvířaty jsou zveřejněny v článku Pravidla pro cestování se zvířaty do zahraničí – Státní veterinární správa (svscr.cz).

Seznam veterinárních lékařů schválených Krajskou veterinární správou pro vybrané činnosti je k dispozici na stránce Soukromí veterinární lékaři schválení KVS pro vybrané činnosti – Státní veterinární správa (svscr.cz).

Použité foto zdroj SVS

1 komentář:

  1. Marti, cestujeme, i do zahraničí a zatím žádný problém. Aaron má mezinárodní očkovací průkaz...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.