čtvrtek 6. prosince 2018

asi jsem byla hodná


Včera k nám dorazil Ježíšek, tedy trochu předčasně, ale asi jsem byla mooooc hodná. 
Ne, nespletla jsem se, vím, že včera chodil Mikuláš s čertem a andělem. Od setmění bylo u nás slyšet cinkání, kterého jsem se v dětství bála, ze všech stran. Jen to dětské očekávání, tajemno a napětí ve mně už nebylo. 
To odešlo s dětstvím.  
Můj muž zrovna vyvážel ven popelnici a já slyším, jak volá: 
u nás nikdo malý není.
Škoda, dnes bych to dala. No jo po bitvě je každý generál. 
Naše tři děti se setkaly s touto "trojicí" na různých besídkách. Domů jsme je nezvali. Tenkrát chodila divná parta, která se vyžívala ve strašení dětí až k počůrání do kalhot. Našeho malého syna jsme se ptali, zda chce, aby přišel Mikuláš k nám domů, a když jsme viděli ten příšerný strach v jeho malých očích, nechtěli jsme mu způsobit trauma a už to tak zůstalo navždy. Tradici jsme nahradili koukáním z okna a posloucháním řinčících řetězů na dálku. A potom se hledalo za okny ve všech pokojích, jestli Mikuláš náhodou něco nepřinesl. 
A ta radost v dětských očích, když se za oknem něco zaskvělo. 
Dodnes vidím, jak všichni tři běhaly po celém velkém bytě a předháněly se, kdo objeví případné balíčky první.
Agresivní trojice se snažila několikrát k nám dostat i bez pozvání, ale můj muž pevnost vždy ubránil a našemu tříletému synovi tohle stačilo. Některé tradice se prostě u nás nedodržovaly a nezažívají tenhle střet ani naše vnoučata. Také se setkávají s tradicí venku mimo domov.
Můj muž mi pak sdělil, že letošní trojice byla moc krásná, ale já už nestačila vyběhnout s foťákem před dům.
Míšo, moc děkuji za nádhernou vánoční ozdobu i za krásné přání. Hledám jí místo, kde se zaskví v plné kráse. Nádherná koulička v krásných barvách. A možná ji pak nechám celoročně.
Je tak krásná a dokonalá, že ji musím představit tady na blogu.
Ovšem nafotit ji teda je celkem oprus. Na žádné fotce nevypadá tak krásně jako ve skutečnosti. A  to jsem zkoušela i fotit s bleskem, což nesnáším. Nakonec bez blesku. Mnoho marných pokusů.
Mějte hezký den.

10 komentářů:

  1. Nádherná ozdoba. Přiznám se, že jsem si nejdřív myslela, že to je přívěšek na krk.
    Marně lovím v paměti, jestli k nám čert a Mikuláš chodil, když byli kluci malí. Ale pamatuji si, že starší syn s kamarády jako Mikuláš a čert chodili. Na vnoučata také nechodí, setkali se s nimi ve školce. A představ si, že se tuhle vnouček mamky ptal, jestli je Mikuláš převlečený člověk. Tak mu odpověděla, že ano. Pak ho poprosila, aby to neříkal Verunce a dětem ve školce.
    Přeji Ti hezké odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, připomněla jsi mi, že holky jednou už velké také dělaly Mikuláše a čerta. U nás taky hlásíme dětem, že jsou to převlečení lidé, protože tohle je zbytečný strach. Měj hezký zbytek dne

      Vymazat
  2. Marti, ozdobička je krásná a podařilo se Ti jí hezky zachytit. Já jsem dnes také dostala dárek, byly to pro mne malé Vánoce, víc o tom napíšu asi příští týden. O víkendu chci nafotit ty naše svícny, ale také budu péct a tak uvidím, jak to vše zvládnu.
    Přeji příjemný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, uvidíš, jak to zvládneš. Já na svícny počkám :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, děkuji za mikulášské rozjímání a moc ti přeji krásnou kouličku. Kouzelný dárek!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná koulička, co asi nejlíp vynikne někde sama. Tu vybarvovací "Justýnu" ti taky přinesl Mikuláš ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, uvažuji stejně. Je to solitér, který nejvíc vynikne sám. A musím se smát, když přišel s kouličkou ten pohled, taky jsem ho pojmenovala vybarvovací Justýna a zapomněla jsem o tom napsat :-) Měj krásný víkend.

      Vymazat
  5. Krásny darček, aj spomínanie na Mikuláša ... Marti, maj sa dobre ... pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.