pátek 28. prosince 2018

jaký byl náš stůl ...


Trochu jsem si upravila název výzvy, kterou vyhlásila Inka na svém blogu. Přiznávám, že náš štědrovečerní stůl jsem si fotila jen tak pro sebe, ale výzvy mám ráda. 
Stůl si fotím vždy pro případ, že mi dojde inspirace pro další rok.
Už několik let je uprostřed stolu vždy živá kytka a pár let po sobě vždy bílá. Po loňském návalu vánočních hvězd, kterých jsem dostala opravdu hodně, letos vánoční hvězdu nemáme ani jednu. Všude byly jen červené a já mám ráda bílou, ta byla na stole v loni anebo růžovou. Prostě zvláštní. Letos jsem myslela, že snad naši tradici poruším. Nenarazila jsem ani na bílý brambořík, který se v minulých letech skvěl na slavnostním stole a ani na nic jiného bílého, co by mě zaujalo.
Můj muž se toho ujal sám a s nákupem přivezl bílou růžičku. Věděla jsem, že dlouho nevydrží, dnes jsou některé růžičky už uvadlé, ale nakonec se na stole vyjímala hezky. Tradičně se na našem stole objevuje už spoustu let nějaké exotické ovoce. Tradici jsme zachovali ještě z dob, kdy byly naše děti malé a exotické ovoce se objevovalo vlastně jen před vánoci. Chtěli jsme, aby děti mohly ochutnat něco, co neznaly a my jsme je tímto způsobem seznamovali s neznámými chutěmi. 
Dnes už je těžší vybrat nějaké zajímavé ovoce, protože jej běžně ochutnáváme v roce. Už ani nedokážeme vybrat, co na stole nebylo. Skoro všechno už bylo. Můj muž letos koupil litchi, které už jsme měli tisíckrát, ale už to není taková vzácnost a tradice se udržuje jen proto, že je to tradice.
Ovoce na stole však nemám tentokrát zachyceno. 
Letos je prostřeno pro čtyři. Byla jsem nějak bez fantazie oproti jiným letům a mám pocit, že jsem to nějak odbyla.
Takže představuji náš stůl. Ještě tam chybí kapr. Toho zrovna připravuji.
Inko, děkuji za krásnou výzvu.



20 komentářů:

  1. Marti, nepodceňuj se, nic jsi neodbyla, stůl vypadal náramně vánočně!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, máš hezky prostřeno. Já stůl nefotím, večeři ano, ale tu zase nechci použít, takže tentokrát se k výzvě nepřipojím.
    Bílá růžička je krásná a třeba v létě rozkvete ještě v zahradě. .o)
    Hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já zase nefotím večeři :-) S tou růžičkou uvidíme, jestli přežije moji péči. Měj hezký víkend.

      Vymazat
  3. Marti,
    vánočně prostřený stůl- to je ten krásný moment Vánoc!
    Taková kouzelná atmosféra...
    Hezky bylo u Vás!!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ano stůl mě baví a každý rok vymýšlím, aby byl jiný. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, krásně jsi stůl prostřela. Vezmu si inspiraci až třeba budeme na Vánoce u nás. Letos jsme byli u tchána, tam to bylo prosté, ale hlavně, že jsme s ním byli. Zahrál si před večeří kanastu a když jsme šli domů, tak mě zahřála jeho slova, že to bylo hezké. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ta slova byla jako dárek, viď? Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  5. Marti, měli jste nádherně prostřený stůl. Podle mě má každý stůl svoje kouzlo. Já se přiznám, že jsem letos viděla tak krásné bílé talíře, které byly na slevě, že jsem úplně toužila je koupit a mít na vánočním stole. Naštěstí ve mně zvítězil zdravý rozum a nekoupila jsem je. Máme sice talíře obyčejné, ale máme jich tolik, že stačí pro hodně moc lidiček, které se sejdou kolem stolu. Stačí když jsem vloni kupovala prostírání, tak pokud je v balení po 4, tak musím kupovat 3 balení, protože nás je celkem devět a prý se hodláme rozrůstat:o)..Na Vánoce mi ale dělá prostřený stůl radost. Dnes na něm leží samé stolní hry a papíry a prostřít dá docela práci než to všechno odklidím:o). Jinak můj manžel, který má rád dobré jídlo, tak říká, že by tu vynikající kachnu snad snědl i na novinách:o))Měj se moc krásně a užívej ..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, i mě baví upravovat a vymýšlet slavnostně prostřený stůl. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  6. Marti, máte stůl moc hezky prostřený. Bílá kytička v něm krásně kraluje :)
    Já jsem letos stůl nevyfotila, tak se k výzvě ani připojit nemohu, škoda.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, no já jsem se mohla připojit jen proto, že si ho fotím vždy. Měj hezký víkend.

      Vymazat
  7. Krásně prostřeno. Náš stůl mám na blogu.

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi pekne prestrený vianočný stôl ... jednoducho, čisto a pritom slávnostne ... Mali ste doma príjemne ... prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
  9. Náhodou si to prostřela pěkně. Já mám jen jednu fotku stolu, ještě bez talířů - blejskla jsem to ve chvíli, kdy byl mladej tak asi v půlce prostírání. Tak jsem z toho ani nedělala článek, jen jsem fotku dala do Vánočních střípků...
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem taky nepočítala, že se připojím k výzvě. Měla jsem koláž stolu taky o vánocích. Děkuji a měj pohodový víkend.

      Vymazat
  10. Marti, stůl si měla elegantní, bílá kytka je i pro mě nej!
    Moc se mi líbí ta tradice s ovocem, i když to je nepochybně těžší a těžší...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.