úterý 12. března 2019

a tak si tady žijem...




Po dopsání včerejšího příspěvku, kdy jsem přivolávala trochu léto, u nás začalo sněžit. Sníh sice nevydržel, ale zima fakt byla a ještě s větrem.
Náš jezevec tím pádem nechodí téměř ven, vždy jen tak na minutu. A když si na chvíli s mužem sedneme ven pod stříšku, okamžitě musí taky. Má vedle nás svoji židli, která tedy k sezení vůbec nezapadá a ani krásná už není, ale musí ji tam mít. Usadí se vedle nás a zapojuje se do konverzace. Sotva se někdo z nás zvedne, už běží celá natěšená hned domů.
Většinou se válí a opéká se ze všech stran u krbových kamen a je tak blízko, že mám někdy strach, že se připeče. Ostatně už se to jednou stalo a nikdo z nás by si toho ani nevšiml, a už vůbec ne Justýna, nebýt příšerného smradu ze spálených chlupů.
Oheň se u nás nerozdělává úplně každý den. V posledních dnech bylo takové teplo, že jsme na chvíli vypínali i plynové topení.
Když se netopí, Justýna provokativně běhá kolem krbu, a když to nepomůže, bouchne s sebou na zem, aby bylo jasno, že se má zatopit. Urputně se dívá mému muži do očí, aby pochopil. Tak včera po dvou dnech zaplápolal oheň na přání Justýny, protože se jí mému muži zželelo.
Tohle se děje v průběhu dne.
A taková jsou naše rána. Začnu pracovat a Justýna vyskočí na stůl, začne psát na klávesnici a přepisuje, co jsem napsala. Odpracuje si svých pár minut, pomazlí se a usne. Naštěstí...
Dnes u nás neprší ani nesněží a zatím neplápolá ani oheň. Na stole mám výtvarné potřeby, tak Justýna leží na sedačce a klasicky spí.
Dnes jsem pracovala sama v klidu a rychle.

16 komentářů:

  1. Když ony ty kočky mají teplo rády! A Justýna se ráda i vzdělává, takže je jaká je!
    U nás včera dopoledne slunečno(dnes taky), ale odpoledne vánice, že jsem nějaké venkovní procházení vzdala a zaplula do knihovny vyměnit zásobu knížek.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano to je přesné a je čím dál chytřejší, potvora :-) Měj pěknou středu.

      Vymazat
  2. Pekný príbeh ... :) Som presvedčená o tom, že kto nemá mačku, je ochudobnený o veľa vecí, veľa pocitov ... Ten očný kontakt ... neviem ako je to možné, ale vždy sa dá prečítať ... a potom dosiahne čo chce ... :))) Psíky sú tiež čitateľné, ale nie až tak ... Počasie ... ako na hojdačke, ale hrozná zima ... včera sneh, dnes slnko a opäť ten urputný vietor ... Marti, maj sa dobre ... hladím Justýnku ... :) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, oni umí očima říct vše, co potřebují a chtějí. Měli jsme i pejsky, jsou chytří, ale úplně jiní než kočky. Justýnu už jsem za tebe pohladila :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, ráda vidím Justýnku. Vaše dny s ní jsou krásné. Kočičky rády spí u kamen, vidím to na Moušovi u mladých. Přestože má zimní srst a je jako koule, tak se rozloží před krbovkami a spí.
    Ráno byl u nás poprašek sněhu a snacha říkala, že u nich ráno bylo 5 cm, tolik do rána napadalo. Teď už vykukuje sluníčko a sníh mizí. Na jaro si ještě chvíli počkáme. Přeji vám všem hezký den a Justýnce posílám velikánské pohlazení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no už tady dlouho nebyla, já vím :-) Justýna teď polohy v zimě moc nemění, tak ani není co fotit. Měj se krásně a pohlazení jsem vyřídila.

      Vymazat
  4. Marti, to je tedy pracant! A že vás má omotané kolem prstu, viď?! No naši pejsci stejně manévrují s námi :o) Oni to ty, potvory jedny naše domácí milované, umí :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, přesně tak a dělají to skrytě a člověk si všimne, až už je vlastně pozdě cokoliv měnit :-) Je otázka, zda vůbec něco měnit chceme. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Máme doma podobně pracovitého psa :o) Pomůže se vším :o)
    Marti, moc zdravím tebe a hladím Justýnu!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já vím z tvého psaní a fotek. Škoda, že Justýna s námi nemůže na výlety. Ten náš asociál by měl z toho infarkt :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Justýna už tu dlouho nebyla. Tak jí zdravím (a tebe Marti samozřejmě taky :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, taky jsem si to včera uvědomila, tak jsem to musela napravit :-) Měj pěknou a pohodovou středu.

      Vymazat
  7. Krásná Justýnka a chytrá jako všechny chlupaťáčci.My jsme kočičku nikdy neměli.Asi by to chtělo mít pejska a kočičku spolu od mala.Pak by byli na sebe zvyklí.Naše nemocná bábinka skoro pořád spí jako šípková Růženka.Sice jí,ale musíme jí krmit.Když vstává,tak zvednout a srovnat zadní nožky.Chvílku se motá, ale pak se rozchodí a jde ven.Tak jsme rádi za každý den , že je s náma.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, my jsme měli i psy a jednou kočku i psa dohromady. Tak si Evičku každý den užívej. Hezký večer.

      Vymazat
  8. Justýně se nedivím. Když jsem na chatě, topím si v krbovkách klidně i v létě, ono pokud nejsou opravdu extrémní vedra, po páté tam začne být na sezení u telky docela zimavo. A tak si tam dělám sauničku a lebedím si přesně jak Justýna.... brala bych to i tady, dokonce jsme ze začátku, když jsme tenhle dům rekonstruovali o krbu v obýváku vážně uvažovali, nakonec z toho sešlo. A tak si říkám, že si snad koupím alespoň pro koukání ten biokrb.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my si taky někdy zatopíme i v létě, když se ochladí. Oheň je úplně jiné teplo. Měj se pěkně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.