úterý 5. března 2019

kořeny osobností





Pro svůj dnešní příspěvek jsem si dovolila použít název putovní fotografické výstavy pod širým nebem v rámci stejnojmenného projektu. 
Před včerejší návštěvou výstavy jsem se seznámila s projektem, o kterém jsem před tím vůbec nevěděla. 
Na tenhle projekt, který běží už deset let, jsem dosud nenarazila a myslím, že nás takových bude víc.
Před chvílí jsem odeslala článek i s fotografiemi výstavy do novin k zveřejnění a pojala jsem jej trochu jinak, protože reportáž z výstavy by byla nedostatečná.
Nechce se mi tady rozepisovat o projektu, i když vím, že by to byl jiný článek než do novin. Byl by pravděpodobně osobnější. 
Ale v článku je o projektu vše podstatné, tak se zase vykrádám a kopíruju, co už jsem napsala.
Včera mě překvapilo, kolik lidí se u výstavy zastavilo jen tak při procházením náměstím. 
Myslím, že výstavy pod širým nebem jsou významným přenosem informací a v Mělníku to bývá celkem pravidelně.
Tak malá fotografická procházka, fotit fotky je dost oprus a na závěr článek o projektu.









Svůj strom zasadil Václav Havel i dalajláma

Putovní fotografické výstavě, která je věnovaná projektu Kořeny osobností, patří náměstí Míru v Mělníku celý měsíc až do konce března. Panely s fotografiemi jsou pod širým nebem a u výstavy se zastavují lidé, jejichž cíl cesty byl původně jiný.
Unikátní vzdělávací projekt Kořeny osobnosti byl založen v roce 2009 v Botanické zahradě Praha v Troji a od té doby zde již deset let vzniká jedinečná Stezka osobností. Stezku v současné době tvoří téměř sto vzácných dřevin a rostlin, které v zahradě vysadili významní představitelé českého, ale i světového kulturního, sportovního, vědeckého a politického život. Ve finále by měla stezka čítat sto padesát zastavení.
Cílem tohoto projektu je atraktivním způsobem veřejnosti představit přírodní bohatství spojením významných osobností se vzácnými anebo významnými druhy rostlin ze sbírky botanické zahrady.
Do projektu se v minulých letech zapojil například Václav Havel, Madeleine Albrightová, Miloš Forman, Antonín Panenka, Věra Čáslavská, Manolo Blahník a spoustu dalších, kteří symbolicky zasazením rostlin zanechali v botanické zahradě své kořeny. V zahradě je například i jabloň sikkimská, které požehnal tibetský duchovní vůdce Jeho Svatost dalajlama.
Skutečnou raritou je strom sira Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou zachránil 669 židovských dětí z území protektorátu. Nicholas Winton věnoval zahradě vzácný roub ze svého vlastního vzácného morušovníku černého.
Stezka zaujme nejen dospělé, ale i děti, které zde naleznou i strom patřící Hurvínkovi, Krtečkovi či Večerníčku. Jako má Hollywood svůj Chodník slávy, vytváří botanická zahrada jedinečnou Stezku osobností, kterou si návštěvnicí mohou projít během návštěvy rozkvetlých expozic se speciální mapou, která je k jednotlivým stromům zavede.
Na mělnickém náměstí si mohou zájemci prohlédnout fotografie některé ze známých českých či zahraničních osobností zachycených právě při sázení vzácných rostlin. 
Dlouhodobý projekt Kořeny osobností v sobě propojuje ochranu přírody a sílu lidskosti.

Autor Marta Dušková

22 komentářů:

  1. Krásné, takovou výstavu bych ocenila i u nás.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je to putovní výstava, třeba se k vám někam přiblíží. Já jsem nekoukala na ostatní města.

      Vymazat
  2. Taky bych se u těchto výstavních panelů zastavila. A určitě zajímavé by bylo projít se Stezkou osobností.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem byla v Botanické zahradě v Tróji mnohokrát a o stezce jsem teď uvažovala, bohužel bych ji pravděpodobně zvládla jen s velkými bolestmi. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Zajímavý projekt. Myslím, že výstavu pod širým nebem uvidí daleko více lidí než kdyby byly fotografie vystaveny někde uvnitř. A určitě je hezké projít si Stezku osobností. Děkuji za zajímavý článek. Růža

    OdpovědětVymazat
  4. Výtečný nápad! Ani jsem nevěděla, že v Mělníku je botanická zahrada...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je o botanické zahradě v Praze !!!

      Vymazat
    2. Vendy, chtěla jsem ti napsat, že píšu o Botanické zahradě v Praze Tróji, ale blondýnka už to učinila za mě :-) V Mělníku je putovní výstava právě o projektu Botanické zahrady Praha.

      Vymazat
    3. Aha, tak to jsem zazdila, že je v botanický něco takovýho. Je fakt že nebejt jiného blogera, tak jsem ani nevěděla o té výstavě kde jsme se s Blondí poprvé setkaly osobně...

      Vymazat
  5. Marti, mám ráda výstavy pod širým nebem. U nás v Č.B. je máme každoročně na náměstí Přemysla Otakara II., s názvem Když století městem proletí. Fotograf Milan Binder fotí nové fotografie podle těch starých a hledá vždy místo, ze kterého byla ta původní fotografie pořízena. Je to moc zajímavá podívaná. (Vydal i knihu)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, i tady jsou celkem často, i když už se stalo, že minulá výstava na stejném místě musela skončit předčasně, protože někdo poničil panely, které se týkaly sociálních služeb. Asi někdo ze vzteku :-) Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Výstavy pod šírym nebom by som privítala aj u nás ... určite by vystavované diela oslovili viac ľudí ... ale akosi pusto bolo v Mělníku ... či ? :)))
    Ale podobný projekt , alej prezidentov, máme v Bratislave, v záhrade prezidentského paláca ... Veľmi rada toto miesto navštevujem. Každá hlava štátu na znak návštevy Bratislavy zasadí malý dubový strom. Stromy sú zasadené popri plote a pri každom je pamätná tabuľa s menom a dátumom. Marti, pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, já jsem na blog dala fotky bez lidí. Ale je pravda, že tam bylo málo lidí, bylo pondělí a doba oběda a navíc tady v historickém centru nejsou žádná nákupní centra. Spoustu lidí se tedy pochybuje dole pod historickým jádrem, kde jsou markety a mraky lidí v kteroukoliv denní a noční dobu. Někdy si říkám , kdo vlastně pracuje :-) Měj pěkný dny.

      Vymazat
  7. marti, díky za rozšíření obzorů - ač je to projekt pražské botanické zahrady, tak jsem ho neznala.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem si myslela, že nás bude víc, kdo o tom neví. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Výstava pod širým nebem se pravidelně pořádá i u nás. A já je mám moc ráda :) Ta vaše, resp. váš projekt je zajímavý. Neměla jsem o něm ani tušení....
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, je nás víc, proto jsem vlastně o té výstavě psala, ani ne tak o výstavě, jako o tom projektu. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  9. Vzhledem k faktu, že nejméně dvakrát až třikrát ročně jezdím do botanické zahrady v Troji, mám možnost vidět stromky na vlastní oko.
    Vůbec bych doporučila jako balzám na duši jet do zdejších zahrad, jsou dokonalé a díky poloze lze vidět panoramata celé matičky Prahy a díky projektantům, je to luxusní místo pro odpočinek na celý den, lze si udělat piknik, poležet, prostě vše, co srdce ráčí.
    Fotky fajn, ale ve skutečnosti ráj !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já jsem byla v botanické zahradě mnohokrát, ale je pravda, že už je to dlouho. Stezku bych si ráda prošla, ale moje možnosti chůze jsou zatím dost omezené. Měj pěkný den.

      Vymazat
  10. Krásný projekt a moc hezká výstava. Marti, děkuji za zprostředkování, na vlastní oči ji neuvidím...
    O návštěvě botanické v Troji doma zase mluvím, už jsme tam roky nebyla... Teď se mi tam chce o to víc!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně přišel taky projekt úžasný, proto jsem si ho celý načetla. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.