pondělí 11. března 2019

trochu s nádechem léta


Celou neděli pršelo. Prudký déšť ustal až večer a já si konečně mohla poslechnout náš dešťový řetěz v reálu a nejen s konví vody. 
Příběh řetězu "made in Duškovi" jsem už tady psala, takže většina jej zná.


Tenhle můj úvod ovšem vůbec nevysvětluje ten nádech léta.
Já nic sladkého téměř nepeču, jednak, protože to nemám jíst a druhak můj muž léta tvrdí, že sladké nejí. No, trochu si nevšiml, že se mu chuť změnila a sladké nejí, když doma žádné není.
Stáňa mě svými muffiny s třešněmi trochu inspirovala a já vytáhla z mrazáku třešně z loňské úrody, kterých máme ještě dost a rozhodla jsem se upéct bublaninu. A tady je ten nádech léta, protože pro mě bublanina znamená léto. Pekla jsem v sobotu večer s tím, že ráno si celou bublaninku vyfotím.
Ráno ovšem už nebyla celá. No jo, můj muž nemá rád sladké.




A ještě u toho léta zůstanu.
K obědu jsem měli chuť na smaženou aljašskou tresku a můj muž si přál k tomu bramborový salát.
Hlavní bramborový salát je již tradičně jeho doména, ten já dělat nesmím, a na vánoce či svátky se jím zabývá několik hodin, a když byly děti malé, zadělával jej v "rokli".
Na mě doma zbyla výroba lehkých bramborových salátů, kterým říkám letní. Ráda je dělám, protože jsou rychlé, ráno vyrobím a k obědu už je uležen, a není to žádné nimrání. Tentokrát jsem salát oživila trochou na oleji osmahlé hlívy ústřičné a místo krémžské hořčice trošku majolky.
Byl vynikající, přestože můj muž trochu znejistěl z této kombinace. Co se týká jídla, je konzervativní.
Bublaninu jsem dělala třenou. Je vláčnější než piškotová. 
Používám recept z kuchařky, kterou mám snad už čtyřicet let. Nedávám jej sem, protože na bublaninu má asi každý svůj vlastní recept a můj není ničím zvláštní.
 Mějte pěkný nový týden i bez nádechu léta.

26 komentářů:

  1. Marti, už úvodní fotografie probudila moje chuťové buňky. Dala bych si rybu se salátem a jako dezert bublaninu.
    Včera pršelo opravdu vydatně, takže jste si mohli užít jak zní dešťový řetěz.
    Měj krásné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, a včera u nás asi hodinu sněžilo. Fakt bláznivé počasí. Sníh sice nedržel na zemi, ale zima fakt byla a vítr. Dnes začíná svítit slunce. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  2. Marti, bramborový salát jsme od Vánoc neměli, díky za tip, nějakou lehčí variantu salátu bych taky mohla udělat :) Sbíhají se mi sliny :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, můj muž saláty miluje, takže pořád nějaký dělám. Žampionový, rajčatový s jogurtem, těstovinový. A tenhle se mi fakt poved´:-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. My měli včera taky bramborový salát - klasický. :-) Ale taky dělávám takové ty odlehčené varianty. Ale včera byl na oběd syn a ten je prostě na klasiku. Na sladké můj muž taky není (prý)- tak nevím, proč na tácku je z ničeho nic jen polovina kousků :-).
    Hezký den. Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vidím, že to máš stejně. Ale u nás bylo opravdu dlouholeté období, kdy nejedl vůbec nic sladkého. Evidentně ta doba minula. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Marti, nádech léta s vůní vánoc :o). U nás čočka, nepeklo se, mlsalo se nezdravě z cukrárny. Teď poslouchám jak ťukají malé krupky na parapet, je vážně nevlídno.
    Měj hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, u nás nakonec dopoledne sněžilo, fakt bláznivé počasí. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Na rybu, salát a bublaninu by mě mohl někdo pozvat a nezbyl by ani drobeček.
    Marti, chlapi to mají s tím sladkým všichni stejné: nepeč cukroví a pak ho zobe nejvíc a chodí loupežit! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, no u nás se to změnilo teprve tak před rokem, do té doby můj muž nic sladkého opravdu nejedl. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Marti, i mně inspirovala Stáňa s třešňovými muffiny, takže jsem také vytáhla třešně z loňské úrody ....:o) Bublanina se ti povedla a i oběd bych si dala.
    Dešťový řetěz, jak už jsem psala, je super, hezky jste si ho vyrobili.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti!!!
    O náznaku léta u nás nemůže být vůbec řeč!!! :o)) leží u nás sníh...ale u tebe je tady hezky a chutně- a připomíná to léto a třešně!!!!!!!!!!Také dělávám lehčí brambotrové saláty a u nás se jim říkalo- dělnické- i v jídelně na gymplu..přišel mi ten název vždy takový zvláštní?? A napiš nám- co je "rokle"- to netuším...
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, hahahahaha, rokle je rokle! Můj muž musel salát zadělávat v obrovském hrnci asi velkém jako prádelní a my jsme tomu říkali, že zadělává "v rokli" :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, máš luxusně načančaný jídlo.To muselo chutnat.U nás včera byl tak strašný vichr, že jsem se bála .No a ráno na zahradě spoušť.Televize nám dnes nefunguje,ale to nevadí.Měj se krásně a dešťový řetěz ,made in Duškovi' nádhera.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no u nás včera nejen vichr, ale chvíli i sněžilo. Bláznivé počasí. Měj se krásně.

      Vymazat
  9. Bublaninu mám ráda (a taky ji mám spojenou s létem), jen dělám hrnkovou (protože je nejjednodušší). Asi na ni do léta u nás taky dojde - máme mnoho třšňových kompotů. A na salát jsi mi udělala docela chuť - nějaký lehčí bych si docela dala. Ale můj muž je taky konzervativní a trvá na tom vánočním...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no inspirovala si mě. Ještě mám dost třešní v mrazáku a i švestky, tak budu muset občas něco upéct. Jak jsem zjistila, díky mému muži se to sní :-) Měj se pěkně.

      Vymazat
  10. Na tvůj dnešní článek by byl třeba zbrojní pas, já slintám, mám boule na zádech a určitě to není z ovesné kaše, kterou snídám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, po ránu jsem se od srdce zasmála :-) Díky za komentář.

      Vymazat
  11. Bublanina vyzera velmi dobre, nedivim sa ze manzelovi chuti... A vysmyzana ryba so salatom, na toto jedlo mam obrovsku chut uz dlho... Stacilo by mi obycajne rybie file... Mala by som urobit... Marti, prajem pekny den... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, já mám taky ráda i kvalitní filé. Měj pěkný den.

      Vymazat
  12. Tak rokle mě opravdu pobavila, vánoční salát dělá taky jen můj muž, letos ho bylo 8 kg ... co dodat :o)
    Jinak bych si dala i bublaninu, i tvůj salát i tu rybu, mňam! Já taky dělám takové ty lehčí bramborové saláty, ale klasika je klasika :o)
    Marti, měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky zaděláváte v rokli :-) U nás to bývalo 12-13 kilo a na Silvestra se dělal znovu. Měj pěknou středu.

      Vymazat
  13. Na ten řetěz se budu muset kouknout, ale tuším tak trochu, že když prší, asi "hraje". Nám takhle při tání nebo deštích hrají měděné okapy..... salát, tedy bramborový, dělám podlé mé babičky, jen s olejem, kyselou okurkou a cibulkou (posléze jsem zjistila, že to je Vídeňský br. salát a už chápu jak se k nám dostal, prababí byla rozená Vídeňačka) a až na vánoce dělám s majonézou. Bublaninu mám spojenou nejen s létem, ale hlavně s prázdninami na chalupě, kde byla velká třešňová alej a nebyla o třešně nouze. A když došly třešně, zrály višně, lesní jahody a borůvky. A z toho všeho se pekly celé dva měsíce co jsem tam byla bublaniny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ano, dešťový řetěz hraje anebo já říkám, že zpívá déšť. Měj pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.