středa 26. června 2019

já se jen tak nevzdávám

V tomto příspěvku před týdnem jsem se zmínila o článku, který se týká menší kauzy naší obce a slíbila jsem, že se tady k tomu ještě vyjádřím. Plním tedy slib, i když si nemyslím, že je tenhle příspěvek pro většinu z vás zajímavý. Nicméně do mého virtuálního deníku rozhodně patří. Měla jsem problém se zveřejněním článku v deníku, kam normálně píšu jako externí redaktorka. Nebyla jsem ochotná na základě nesmyslných připomínek článek upravit. Navíc zapracování těchto zbytečných změn, a to si nemyslím jen já, samozřejmě, že jsem se radila, bych potřebovala tak měsíc a to už by možná kauza ani nebyla a navíc to ani nebylo relevantní. 
A protože já se jen tak nevzdávám a na zveřejnění článku mi fakt záleželo, hledala jsem jiné možnosti. Oslovila jsem další regionální noviny, měsíčník, který jde zdarma do schránek a nabídla svůj článek zdarma, na handrkování o honoráři jednak nebyl čas a druhak jsem chtěla, aby to vyšlo. 
Slíbila jsem to oběma stranách, jak starostovi, tak tvůrcům výzvy, která vyústila ve veřejnou diskusi.
Po odeslání článku mi z redakce volali asi za čtvrt hodiny, že článek zveřejnění a zrovna jsem se trefila, takže vyjde hned. A hned jsem dostala dotaz, zda je možné předat někomu můj telefon. 
Ozval se mi ještě týž den majitel novin, jak jsem si později zjistila, zda bych s nimi nechtěla spolupracovat. Dnes mám s panem majitelem schůzku, tak uvidím, jak si spolupráci představuje. 
Po telefonu se mi zdálo, že by měl zájem o zpravodajství, řekl mi do telefonu, že píšu velmi dobře, ale to není úplně můj sen. Zpravodajství, jak už jsem psala v minulém zmiňovaném příspěvku, úplně nevyhledávám, píšu, když se témata o mě otřou anebo když mě třeba požádá starosta, jako to bylo v případě spalovny, o tomto článku už jsem se tady zmínila.
A teď, než sem dám článek, který už vyšel, včera jsem dostala noviny v pdf, ještě něco málo k tomu, čím teď žije Cítov. Když jsem byla na veřejné diskusi, naprosto jsem souhlasila se skupinou vyzyvatelů, i když jsem o diskutované záležitosti věděla možná víc než ostatní. Během dvou let jsem o domově seniorů psala několikrát do novin.
Ale nic není v životě černobílé, jak by se mohlo zdát. Další den po jednání se starostou se můj názor trochu ohnul, protože vše nebylo tak, jak zaznělo na veřejné diskusi. Ale přiznávám, že teď nevím sama, stejně jako starosta, který se mě ptal samozřejmě na můj osobní názor, co s tím. 
Je to buď za a) nebo za b). Jiné řešení už není, buď domov bude nebo nebude a vpravdě ani jedno řešení není úplně dobré. Když nebude, vyhodila se investice do projektu, které už zadalo minulé vedení před několika lety. Ale nechci se tady pouštět do rozebírání kauzy, která se vás netýká. 
Mělo to být vlastně jen o mně.
Kdo máte chuť, článek, který vznikal za velkých porodních bolestí, si můžete přečíst tady. Třeba jen proto, abychom si uvědomili, že u většinu problémů, které přináší veřejný život, a vlastně i soukromý, je zapotřebí slyšet obě strany. A přeju si, abych takových článků psala co nejmíň.

Rozdělení na dva názorové tábory vedlo k trestnímu oznámení
Projekt domu pro seniory rozdělil Cítov na dva tábory. Na úřední desce byl dne 6. června vyvěšen záměr č.j.00744/19 OU týkající se výstavby, který mění původně avizovanou vizi o vlastnictví domu obcí. Nově vzniklý Senior park má fungovat jako společenství vlastníků jednotek s většinovým soukromým vlastníkem.
Záměr obce viz www.citov.cz vyvolal u části obyvatel potřebu veřejné diskuse. V nedělní podvečer se sešlo přes sto dvacet občanů obce na místním hřišti na základě výzvy, kterou iniciovalo část občanů, mezi nimiž jsou i zastupitelé obce. Cílem setkání byla debata o možnosti zvrátit vstup soukromého investora Senior Park a.s. do projektu na výstavbu domu pro seniory. Požadavkem účastníků veřejné diskuse je, aby většinovým vlastníkem domu byla obec nikoliv soukromý vlastník. V tomto duchu byla koncipována i petice s názvem NE prodat pozemky do vlastnictví společnosti Senior park Cítov, s.r.o. podle záměru č.j. 00744/19 OU ze dne 6.6.2019, kterou lidé po veřejné diskusi podepisovali.
Starosta obce David Rameš objasňuje: „Ano, došlo k určité změně. Původní záměr, že dům seniorů bude patřit obci, se bohužel nepodařil. V průběhu zjišťování možností financování projektu došlo k jednání s Krajským úřadem. Podporu jsme však nezískali a tím ani možnost finanční pomoci. Jako důvod uvedl Krajský úřad, že poskytování sociálních služeb pro seniory je v lokalitě dostatečně saturováno. Ale čekací doba pro umístění seniorů do podobných zařízení je i několik let. Bylo nutné hledat jiné možnosti zajištění financí. Všechny informace, které se týkaly projektu, byly a jsou zveřejňovány průběžně a kdokoliv má možnost se k uvedenému vyjádřit“.
O víkendu byla na webových stránkách obce zveřejněna závažná informace. „Obec Cítov podala podnět Policii ČR k prošetření skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, a to v souvislosti s Výzvou občanům Cítova a Daminěvsi, kterou občané obdrželi do svých schránek. Důvodem podání trestního oznámení je skutečnost, že uvedený materiál je považován za zkreslený, tendenční a neúplný a vyvolává dojem nehospodárného nakládání s obecním majetkem v souvislosti se záměrem, kdy by byl ve spolupráci se soukromým investorem zbudován objekt pro seniory na části prostranství býv. JZD“, tolik citace z webových stránek Cítova. „Trestní oznámení bylo podáno z důvodu udržení dobrého jména obce, jehož vedení bylo nařčeno z nehospodárného financování a nevýhodné investice“, doplňuje starosta obce.

Marta Dušková

10 komentářů:

  1. Marti, škoda, že Krajský úřad projekt nepodpořil a finančně se na zbudování domu pro seniory nepodílel. Myslím, že do budoucna bude těchto zařízení čím dál více potřeba A tak by se mělo i myslet. Čekací doba na místo v takovém zařízení by pak nemusela být tak dlouhá. Jsem ráda, že jsi našla noviny, které článek otiskly a jsem zvědavá, jak se kauza bude dál vyvíjet.
    Mějte krásné prázdninové dny s vnoučaty.:-) Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, určitě bude pokračování, tak napíšu. Děkujeme a měj se krásně.

      Vymazat
  2. Myslím si, že je to článek, který nefandí ani jedné ani druhé skupině. Napsala jsi tak jak to vidíš a cítíš. Líbí se mi, že se o tebe začali přetahovat, to přece znamená, že jsi opravdu dobrá Marti. U nás jsme vybudovali 1 dům pro seniory, pak se přikoupil vedlejší projekt, který se zrekonstruhoval, a tak máme 2 domy pro seniory se společnou zahradou. Když se začínalo, byli u nás senioři i z Ostravy. Nyní máme plno. Stárneme, potřebujeme pomoc. Ano, takový dům stojí peníze a nikdo nám nic nedal, a já si říkám jaké jsme měli prozíravé vedení na úřadě, a zato jim všem patří velký dík. Marti jsem zvědavá jak to u vás dopadne. Měj krásné léto. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, no článek musí být objektivní a nesmí být vůbec znát, na čí straně jsem. I já jsem zvědavá, jak to dopadne, protože teď je to trochu patová situace. Dám určitě vědět, už mám opět domluveno, že článek vyjde v září v měsíčníku, se kterým jsem teď po včerejším jednání začala trochu spolupracovat. Měj krásné dny.

      Vymazat
  3. Marti, pozitivní na tom je, že jsi zjistala, že o tvé psaní je zájem. K domovu pro seniory nic psát nebudu - na to o celé záležitosti vím málo.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano zjistila, ale, jak jsem už psala několikrát, já si to moc dlouho neužívám, je to pro mě naopak velmi zavazující. Měj krásné dny.

      Vymazat
  4. I já doufám, že schůzka dopadla o oboustranné spokojenosti.
    Co se domova týče, k tomu nemohu mnoho napsat. Tady opravdu těžko soudit.
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano, nějakou malou spolupráci jsme nastavili a je to pro mě jistota, že mi budou vycházet zpravodajské články bez problémů. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  5. Jak je už výše napsáno, je vidět, že píšeš dobře, protože je o Tebe zájem.
    K té kauze těžko mohu něco napsat, nejsem uprostřed dění. Ale jsem zvědavá, jak to dopadne, protože je to ožehavé téma.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. I já jsem zvědavá, jak to dopadne. Už po mně chtěli strůjci výzvy, ať napíšu pokračování. Řekla jsem, že až předají petici starostovi. Musí tam být opět obě strany. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.