úterý 11. června 2019

žer normálně, jinak se zblázníš 😂

Kapku jsem si upravila název příspěvku podle článku s názvem Pokud se nevrátíme k normální stravě, zblázníme se. S názorem lékařky v článku plně souzním, ale chtěla jsem téma trochu odlehčit. 
Pravidly v jídle se řídíme doma odjakživa, aniž jsme článek před tím četli. Řídit se selským rozumem, jíme všechno, na co máme chuť. 
Tedy vlastně žádná pravidla. 
Hodně zeleniny a ovoce jsme jedli ještě v době, kdy to nebylo tak populární. Kamarádka, která se zastavila v době oběda, vždy konstatovala: panebože, ať sem přijdu kdykoliv, tady se pořád ke všemu i ke kuřeti žere zelenina. 
A to byly děti ještě opravdu malé. Důležité je se nepřežírat.
No zrovna toto pravidlo teď v době třešní teda zásadně porušuju. Nebudu psát, kolik kilo sním denně, ale je to opravdu hodně a mého muže pořád udivuju. No za chvíli to skončí. 
No kdybych si musela třešně kupovat, tak to jíst teda nebudu. Všichni víme, kolik stojí třešně a můj muž po každodenním česání, jinak je to harpagon, říká, že už se ceně třešní nediví a že by je dal klidně i dráž, páč trhat je je oprus.
A teď k článku. Nebudu tady rozebírat, o čem hovoří brněnská lékařka, kdo máte zájem, přečtěte si. Ale varuje, že pokud se nevrátíme k normální stravě, zblázníme se. Netušila jsem ovšem, že fanatické zabývání se zdravou stravou přerostlo u spoustu lidí v nemoc ortorexie, která může v krajním případě vést až ke smrti, podobně jako anorexie.
Nic se nemá přehánět a myslím, že nejen v jídle. Zkrátka v celém životě a strava je samozřejmě důležitá. Ovlivňuje nejen naši fyzickou stránku, ale i psychickou a různé diety mohou vést až k depresi.
Ani tolik populární ketodieta není vůbec podle lékařky zdravá, ale to jsem si myslela taky. V poslední době na mě vyskakuje všude, kam se ve virtuálním světě hnu. No někdo si myslí, že bych měla zhubnout hahahaha. To je sice pravda, ale já nepotřebuji úpravu stravy, ale pohyb a s tím teď nic neudělám.
Při stravování tímto způsobem a fyzické zátěži může dojít ke kolapsu, cituji lékařku.
Nevím, proč jsem měla potřebu se tady k tomu článku vyjádřit. I kdyby to všechno bylo jinak, stejně bych zůstala u svého názoru a mám pocit, že i většina z vás, kteří se tady ve virtuálním světě setkáváme. Zaujal mě nadpis článku, tak jsem si ho přečetla a dozvěděla jsem se o nové nemoci.
Nedávno jsem četla, jak rodičům vegetariánům nebo veganům, už nevím, málem umřel malý kojenec, protože mu chyběla normální strava a hlavně mlíčko. 
Každý ať si dělá, co chce, ale je špatné přesvědčovat okolí a nutit děti a myslet si, že tohle je ta správná cesta. 
Takže žeru normálně, abych se nezbláznila. I tak občas blázen už jsem.
Mějte pěkný den bez diet.

17 komentářů:

  1. Naprosto trefně jsi to napsala. Normální strava bez přežírání k otylosti nevede. To mi nikdo nevymluví. A odjakživa vím, že ovoce nebo zelenina jsou zdravé, ale ono i to, pro někoho nezdravé, má v sobě něco, co tělo potřebuje. A důležitý je pohyb.
    Takže i já Marti, žeru normálně !!!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Opět si napsala pěkný článek Marti.My s mužem jíme na co máme chuť.I tlačenku s cibulí máme moc rádi a brambory na loupačku atd.My se nepřežíráme.Hezký den ač teda už na nás strašný vedro a k tomu muž dnes opět na operaci v Liberci.Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, článek jsem si přečetla a souhlasím. Potřebovala bych zhubnout, ale dietu držet nebudu. U mě by to chtělo omezit sladké a víc se hýbat!!!
    Obdivuji Tě,že třešně s Tebou nic nedělají. Já bych se nemohla vzdálit z domu. ;-)
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ani já jsem nikdy nedržela dietu. Jo třešně jsem zvládala vždy a to si na ně klidně dám vodu a i zmrzlinu. Kdybych pila mléko, i to si myslím, že by se mnou nic neudělalo. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, článek jsem si rozklikla a přečetla. S tímhle já problém nemám.. Naopak 😂 Nějaké to kilo dolů bych potřebovala dát. Ale mám kamarádku, která je přesně jako z toho článku. Nechodí do práce, živí ji manžel, a ona jen sedí u netu, hledá informace, pak objíždí bioobchody a vaří jen bio fairtrade jídla. Katastrofa. Když někam chceme vyrazit, je problém najít podnik, kde by to podle ní bylo ok. A konverzace se vždy změní v přednášku. A to je i o oblečení a všeobecně o spotřebním zboží. No, je mi ji líto...Stal se z ní otrok svých myšlenek... .
    Marti, ať žije zdravý selský rozum. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, já nikoho takového kolem sebe nemám, ale pro mě by tohle nebyl život. Už tam není žádná svoboda. Díky a měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, i my jíme celkem "nezdravě", tedy všechno ... a poslední dobou zjišťujeme, že vše to nezdravé je vlastně zdravé. Jakože vejce nejsou na zvýšený cholesterol, máslo i sádlo v přiměřeném množství je lepší než margaríny atd. Na diety jsem nikdy nebyla, i když zhubnout potřebuji, ale jak píšeš, chce to pohyb. :o)
    Takže,dejme si co nám chutná, ale přiměřeně.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, přesně tak, stejně odborníci zjišťují, že vlastně naši předci jedli správně. Musím koupit sádlo a udělat si škvarky :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Já ten článek taky četla. Souhlasím s tím, že s různými keto, bezlepek, paleo ap. dietami se teď blbne poněkud nadmíru. Ono všeho, ale s mírou platí i v jídle. Na druhou stranu bych trochu oponovala s tím, že zhubnutí je hlavně o poyhbu. Zhubnutí je prý především otázka složení a množství jídla, pohyb je sice potřebný, ale není všespásný. Prý je ten vliv 60% jídlo, 40% pohyb (říkala moje kolegyně, která si kdysi udělala certifikovaný trenérský kurs fitness).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem hovořila o svých vlastních zkušenostech. Byla jsem skoro vždy štíhlá a nikdy neupravovala stravu. Po třetícm porodu už po třicítce jsem nemohla zhubnout, tak jsem začala každý den běhat. Já nemyslím nějaký extra pohyb, do posilovny by mě nikdo nikdy nedostal, ale opravdu se hýbat, prostě chodit, což já mám teď značně omezené. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Též jsem četla, též jsem se vnitřně zabývala.
    Já osobně jsem ten případ, kterého dovedly zdravotní problémy před nutnost radikálně změnit stravování. Je to alfa a omega mého váhového standardu, pokud začnu jíst na kila cokoliv, okamžitě váhově vyběhnu.
    Jsem žena hříšná, ale vím, že už nikdy metrák nechci, kdo jednou zažil, ten ví, jaké je to utrpení.
    Přiznávám, má máma zemřela na následky morbidní obezity a je to obrovský strašák, šílený. Takže přiznávám, jsem už do konce života omezená, mám brzdu, mám strach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, při psaní tohohle příspěvku jsem si na tebe vzpomněla. Jistě jsou výjimky a ty jsi bohužel jedna z nich. Je obdivuhodné, že jsi to zvládla a zvládáš. Ale ty nepatříš mezi ty blázny, kteří neustále řeší biostravu a podobně. Zkrátka každý z nás má nějaký handicap, ale někdo ho nezvládne tak úžasně jako ty.

      Vymazat
  8. Marti, stejně jako ty umím přežrat ovocem a zeleninou. Naštěstí knedlíkama ne :o) Snažím se dávat pozor, co jím a kolik toho jíme a to nejdůležitější je se hýbat!!!
    Takže i jídla se asi nezblázním, ale jinak toho je kolem nás na zbláznění dost a dost...
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jím všechno co mi chutná, nepřežírám se a na žádné módní vlně jsem se nikdy nevezla. Jednou jsem dietu držela, je fakt, že jsem tím po porodu zhubla asi deset kilo, a vydrželo mi to dost dlouho bez jo, jo efektu, pak jsem zhubla ještě jednou když jsem začala chodit do posilovny a hodně mne to bavilo, ovšem má operovaná páteř po roce měla jiný názor a tak jsem musela skončit, a ještě jeden pokus byl, také úspěšný a nijak drastický. trochu změna jídelníčku a pohyb. Taky šla váha dobře dolů, jenže pak jsem propadla kouzlu ručního tvoření a místo cvičení jsem jen seděla a píchala. A tak šel poslední pokus zas do kopru. Teď mám období kdy mne vyloženě nebaví se hejbat, protože mne bolí koleno a občas kyčel nebo přímo celej člověk, naštěstí je
    teď alespoň bazén a možnost jezdit do práce na kole. Vege šílenství zasáhlo už i ty chudinky němé tváře, neb se začaly vyrábět i vege granule pro psy a kočky.... to už je ale fákt totální úlet. Takže vege nejen otravujou své děti a okolí a nutí jim svůj způsob stravování, ale oni už to cpou i psům...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.