středa 19. června 2019

život někdy nejde podle plánu

Když jsem včera ráno psala příspěvek ne vždy, vůbec mě nenapadlo, že dojde k dalším změnám a mnohem větším, než bych si pomyslela. Dnes jsem chtěla psát něco jednoduchého, krásného. 
No, člověk míní, život jde ale jinak. Proto nikdy neplánuju dopředu, no nicméně pracovně musíte.
Společnost, pro kterou píšu jako redaktorka už víc než dva roky, a ve které jsem pracovala předtím dva roky, dá se tedy říct, že ji znám, neustále mění pravidla a to za pochodu, nehledě na to, nebo právě proto, že se několikrát změnili lidé ve vedení. Ale to je tak všude.
A protože já ztrácím čím dál víc svobodu, nebudu už pravděpodobně s tímto médiem spolupracovat.
Nyní nastal problém s článkem o kauze v naší obci, přiznávám, že trochu jsem to čekala. Dodnes nebyl zveřejněn a včera mi sdělil redaktor, se kterým jsme si článek odsouhlasili a oba jsme z něho měli velkou radost, že mu vytkli, že externista nemá psát zpravodajství. To slyším poprvé. Zpravodajství jsem za celé dva roky dělala pouze tak prostřednictvím tří čtyř článků, které se převážně týkaly naší obce. Jinak se do toho necpu a vždy to bylo na základě žádosti starosty apod. Nechodím ani na tiskovky, nehledě na to, že externistu by tam nikdo ani nepozval, a toto přenechávám zaměstnancům. Navíc mě zpravodajství ani neláká až na pár výjimek. K článku jsem připomínky, které psali lidé, kteří nepíšou a u kauzy nebyli, ani nečetla a po slovech redaktora: to by ses nasrala ještě víc, jsem se rozhodla článek neupravovat, páč pod něj bych se nepodepsala. 
A protože pracuji na dohodu, je článek pořád mým vlastnictvím, odmítla jsem za těchto podmínek zveřejnění v deníku. Nabídla jsem jej včera večer jinému médiu, tak uvidíme. Je to zrovna článek, který každým dnem stárne a za chvíli to bude tvrdý rohlík, takže na zveřejnění mi záleží a jsem rozhodnuta ho dát zadarmo.
Navíc společnost natolik šetří, že by si představovali, že budu víc fotit než psát. Tahle spolupráce pro mě ztrácí smysl. 
A k článku je pro mě rozhodující, že jej kolega redaktor zveřejnit chtěl tak, jak jsem ho napsala. Navíc on je pro mě kontaktní osobou a tudíž rozhodující. Psaní článku jsem s ním konzultovala předem.
Dnes si to tady píšu pro sebe. Abych se uklidnila a netrápila se věcmi, kdy nejde o život. A taky si to možná časem přečtu, co jsem zrovna v této chvíli prožívala. 
Včera jsem o tom hovořila s Bárou, mojí přítelkyní a bývalou novinářkou a šéfredaktorkou. Podpořila mě, protože tuto situaci zná a to bylo taky jedním z důvodů, proč z redakce odešla. Mé rozhodnutí schválila: ty nejsi placená za žádnou exkluzivitu, ty svoje články můžeš nabídnout ke zveřejnění kdekoliv. 
No já jsem vždy byla loajální, takže tohle mě ani nikdy nenapadlo.
No, vypadá to, že se asi kauzy zalekli, jinak to nevidím. 
Dnes jsem měla tendenci dát sem ten článek, ale přece jen to není moc fér, když jsem panu starostovi a i druhé názorové straně tvrdila, že jej zveřejním v novinách.
A tak si dnes říkám Věrčinými slovy: každý den je dar, ať už je pozitivní či negativní.
A svoboda je pro mě nejdůležitější a jen láska k psaní nestačí a nebyly by to ani prachy větší, než je tato almužna.
Mějte pěkný nový den. Já jdu do bazénu.

14 komentářů:

  1. niekedy ta zmena je vynútená a niekedy príde sama, poznám to dobre, držím palce a prajem pekny den, a ten bazen závidím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na změny zvyklá a pokud se týkají jen mě, nevadí, ale když dám slib a nemůžu ho splnit, vadí mi to. Přeji krásný den.

      Vymazat
  2. Marti, p.Bára má pravdu a mě hned napadlo, že tu kauzu budou asi chtít smíst ze stolu a neřešit.Asi jde opět o korýtka.Věrunka má pravdu, každý den je dar a já se jím taky řídím.Ani se mi nechce psát, co my jsme měli kvůli prasatům problémů s městským úřadem, myslivci a atd.Všechno na h.Předávají si to jako horký brambor.Já jdu do bazénu až navečer. Měj se s mužem a Justýnkou hezký.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, už se mi povedlo dostat článek do jiného média a publicita bude ještě větší. Jsem ráda, že splním slib zúčastněným a článek půjde do světa. O tom smetení ze stolu to není, včera mě fakt pobavily připomínky k článku. Až mi pošlou článek k náhledu, určitě tady o tom napíšu a vysvětlím. Já do bazénu chodím každé ráno cvičit. Mějte se krásně všichni tři a děkuji Elišce za pozdrav.

      Vymazat
  3. Správně, náš psychiatr Sýkora vždy bazíroval na skutečnosti, že vše vyřeší střídání teplé a studené vody. Měl pravdu :-) / však skotské střiky byly a tuším i jsou uznávanou léčebnou metodou, jen to s tím potápěním nepřeháněj ! /

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Blondýnko, nemáme velký bazén, páč by se nám na zahradu nevešel, takže potápění nehrozí a i ho nesnáším :-) Chodím tam ráno cvičit a střídám horko a chlad, jak je předepsáno :-)

      Vymazat
  4. V celé té záležitosti je Marti asi nejvíce osvobozující to, že jsi externista a můžeš skončit kdykoliv. Třeba to bude pro tebe posun, že budeš psát pro různé noviny v okolí?
    A bazén je velmi dobrá volba, beru to doma jako předpis od doktora - chladit, chladit, chladit.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, máš pravdu samozřejmě i já to takto vnímám. Jen teď zrovna u tohohle článku nešlo jen o mě. Vadilo mi, že nesplním slib, který jsem dala aktérům obou stran. No už to vypadá, že ho splním jinde. Měj se moc krásně.

      Vymazat
  5. Marti, buď ráda, že jsi externistka a nemusíš dělat kompromisy, které by se ti nelíbily. Nevidím se, že nechceš článek upravit - pak už se pod to opravdu někdy nechce člověku podepsat.
    Užij si bazén

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano to si uvědomuju, jak jsem psala výše. Včera jsem si přečetla ty připomínky k článku. Jsou stupidní a vše tady objasním, až mi přijde náhled článku. A děkuji ti za podporu.

      Vymazat
  6. Ano, stejně jako dámy přede mnou si myslím, že ten pocit, že můžeš kdykoli odejít je velmi osvobozující.
    Třeba tě to posune někam jinam a líp... To člověk předem nikdy neví...
    Měj hezký den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už jsem to rozebrala výše v komentářích, takže u tebe už se nebudu opakovat a máš pravdu. Možná mi změna přinese něco lepšího. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Marti, jsem ráda, že Tvůj článek uveřejní někdo jiný.
    Včera jsem už nestihla komentovat, přijeli jsme k večeru a byla jsem hodně unavená, ani mi to moc nemyslelo. Vnouček má stále spálový bacil, má být ještě 14 dnů doma, zatím bez ATB. Teď si dva dny užívá táty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, jak vidíš, já taky nestíhám. Rozumím tomu dnes velmi dobře, jak jsi unavená. Víc než kdy jindy :-)Měj pěknou sobotu a ať se malý brzy uzdraví.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.