pátek 21. června 2019

Svět kostiček aneb s babičkou v práci




Na včerejší vernisáži k výstavě Svět kostiček, která je zaměřená na fenomén lego, jsem měla doprovod.
Zkrátka s babičkou v práci Lola a Alan. Vlastně to vymyslela babička. 
V pátek jsme celkem neplánovaně měli hlídat, tak už děti přijely večer na výstavu. 
Musím říct, že to bylo celkem náročné. Můj muž musel jít ještě něco vyřídit, takže děti na výstavě odložil. 
Na diktafonu mám natočeno mnoho zbytečných metrů. 
Povídání s organizátorkou výstavy muzea je proloženo větami: 
Alánku, tam nechoď tam se nesmí.
Lola: Ale babi, ostatní děti tam chodí.
To je jedno, vy tam prostě nepůjdete!
Babi, můžu si vzít ještě jeden zákusek?
Babi, já si vezmu ještě jeden džus.
Jéé děti, už přišel dědeček, tak běžte prosím s otázkami za ním.
😀😀😀
Upřimně z výstavy jsem neviděla vůbec nic. Bylo tam moc lidí a neměla jsem vůbec čas se kouknout na originální stavby z lega, které nikde jinde neuvidíte. Jen jsem fotila, očima neustále hledala děti a v mezičase poslouchala.
Ale od středy máme děti na týden na prázdniny, tak jsme si slíbili, že půjdeme na výstavu ještě jednou.
Dnešní den jsme si užili celkem v chaosu. Děti vstávaly se mnou, takže zhruba kolem šesté a hned hlásily, že jdeme do bazénu. Dokázala jsem je udržet do devíti a přitom aspoň vybírat fotky, protože dnes jsem měla odevzdat článek. Po koupání jsme spolu vařili a po obědě si je převzal "dědoušek", nové oslovení Alánka, takže já jsem konečně mohla začít psát malý článek (víc prostoru jsem nedostala a k výstavám ani nebývá). 
Dávám ho sem, abyste věděli zhruba, o čem tato originální výstava vlastně je.
Teprve teď jsem se dostala samozřejmě k napsání příspěvku na blog, děti už jsou zase doma v Praze.
Pakliže půjdeme na výstavu znovu, nafotím pro vás více. Teď přeji všem hezký večer a svůj skluz v odpovědích na vaše komentáře a ve čtení vašich příspěvků napravím až zítra. 
Tento týden byl od minulé neděle vlastně celkem náročný a já jsem dnes nadoraz.

Prázdninovým tématem muzea je fenomén lego
Marta Dušková

Velký sál Regionálního muzea Mělník patřil ve čtvrtek slavnostní vernisáži, která otevřela výstavu s názvem Svět kostiček, kde jsou prezentovány vedle klasických i originální stavby z lega. Dominantou je dioráma města s kolejištěm, pohyblivými vlakovými soupravami a kolotočem.
„Všechny exponáty na výstavě patří tvůrci modelů a zakladateli projektu Svět kostiček Petru Šimrovi. Projekt založil před osmi lety a zařadil se ke komunitě dospělých fandů lega“, zahájila vernisáž Kristýna Frelichová. V této komunitě vznikají projekty, které nejsou v originálních návodech lega. Na výstavě je k vidění i klasické lego podle návodů. Jedním z nejstarších projektů pro dospělé je modulární dům a sběratele zaujme sekce sbírky kousátek, chrastítek, kostiček, které už se nevyrábí.
Vystaveny jsou modely aut a letadel od nejstarších z 90. let v malých velikostech až k nejnovějším, který jsou proporčně podstatně větší. Ve vitrínách je možné shlédnout edici robotů a k dispozici je i vitrína alternativních modelů, kdy je z modelu auta postaven třeba pes. Po celou dobu výstavy probíhá pro děti soutěžní kvíz s otázkami. „Je to motivace pro děti, aby si užily právě detaily staveb, aby zjistily například, co se děje na radnici“, vysvětluje Kristýna Frelichová.
Ze správných odpovědí bude poslední den výstavy dne 25. srpna vylosován vítěz, který obdrží stavebnici lego. Na výstavě nechybí stanoviště s kostkami Lego Duplo či Lego Classic, kde si děti mohou hrát a stavět.









12 komentářů:

  1. Marti, užili jste si krásné chvíle s dětmi. Pro Tebe nebylo jednoduché hlídat děti a zároveň vést rozhovor, ale zvládla jsi to. :-) Je prima, že si děti mohly na výstavě něco z Lega postavit. Náš vnouček má teď oblíbené Lego Creator.
    Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, článek včera vyšel, takže to dopadlo všechno dobře :-) Děti mají doma taky spoustu lega a koupila jsem i letos oběma k narozeninám nové. A i naše děti lego měly, i když tenkrát nebylo tak dostupné. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Marti, pře pár lety jsem byla nucena několik takových výstav absolvovat a byl to naprosto stejný masakr, a to jsem u toho nemusela sbírat materiál na článek... Děti lego prostě milují už skoro 90 let...
    Přeji hezkou a klidnější sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, možná ještě přidej, protože lego měly už naše děti, jen tenkrát nebylo tak dostupné. Děkuji a přiznávám, že v sobotu jsem nedělala vůbec nic. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. S legem si děti opravdu hodně vyhrají a člověk žasne, jak jsou u toho kreativní.
    Měl jsi to náročné, ale i hezké!
    Klidnou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. V sobotu jsem si předepsala nicnedělání :-) Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  4. Lego je skvělá věc, já jako malá měla jeho východoněmeckou obdobu, takové ty červenobílomodré kostičky.Ta stavebnice se jmenovala Cheva. Strašně jsem je milovala a dokázala s nima neskutečně dlouho stavět. Pak je zdědila dcera i syn, ten navíc dostal od jedné babičky celou krabici kostiček Lega od jedné její spolupracovnice ve Hvězdě, když už si její syn nechtěl s nimi hrát. Díky tomu jsem synka udržela při třech spálách po sobě jdoucích doma na lodžii venku na čerstvém vzduchu ale v naprostém klidu. Dokonce tam mezi těma kostičkama i spal :-) Sám si pak začal kupovat, od nás všech taky vždy něco dostal a tak se z menší krabičky stala obr krabice plná všeho možného....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tu stavebnici měly i naše děti, pamatuji si na to. Ale už tenkrát měly i lego, jen bylo těžší jej sehnat a taky bylo finančně náročnější. Nicméně hrály si s ním společně všechny tři bez ohledu na věk. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  5. Jé Marti, měla jsi teda náročný pracovní den, ale když vidím Alánka a Lolinku tak ty si to užívaly.My jsme s Eliškou od rána samy.Muž jel fotit do Letařovic procesí .Škoda,že letos tam nemůžu být taky.Je tam nádherný kostel.Mějte se všichni tři hezký.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, jo bylo to náročné, nicméně článek už včera vyšel. No jo Eliška má přednost. Mějte všichni tři pěknou neděli.

      Vymazat
  6. Marti, na takovou výstavu bych se šla kouknout i já :-) (možná bych si půjčila nějaké dítě, abych měla záminku)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ona to byla především výstava pro dospělé, kromě hracích stanovišť, takže děti jako záminku by jsi nepotřebovala :-) Měj pěkný nový týden.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.