neděle 2. června 2019

třešňová sobota





Včerejší pohodová sobota. Ve znamení třešní.
Moc jsem nefotila.
Fotky Loly ve stromě vznikly na přání:
Babííí, pojď se podívat! Já jsem na stromě. A vyfoť mě.
Třešně zatím dozrávají pomalu, ale do pusy i na dva koše bylo. 
Babička teda měla docela velký průšvih.
Babi, máš i pro nás něco, nějaký dárek?
Trochu mě to zaskočilo. Nemám, dnes slaví narozeniny děda.
Ale babi, my máme taky svátek. Je Den dětí!!!, zklamaně vysvětluje Lola i Alan.
Ježíši, já jsem úplně zapomněla. 
Rychle přemýšlím, co teď.
Nakonec k radosti dětí sdělím, že něco pro ně mám.
Babi, tak ty si jen zapomněla, že jsi koupila dárek.
Nechávám je při této iluzi. 
Dva malé přívěšky medvídek a dráček ze dřeva byly připraveny na prázdniny.
No, trochu jsem si reputaci zachránila.






Včera jsme negrilovali a byla jsem za tohle rozhodnutí ráda já i Jakub, který je hlavní manažer přes grilování. Bylo horko. 
Já jsem na přání udělala maso na šlehačce, většina z vás asi dělá taky: vrstva brambor nakrájených na hranolky, na to trochu naklepanou libovější krkovičku, osolit opepřit a opět vrstva hranolek. 
Vše zalít šlehačkou a hodně a dát péct. A všem to hodně chutnalo, i když tohle jídlo znají od svého raného dětství. 
Mami, je to moc dobré. A tohle si teda v restauraci neobjednáš.
A toto je vrchol mého cukrářského umění. Na tvoření dortů jsem nebyla nikdy zdatná, i když pro malé děti jsem se snažila. Prý byly vždy výborné, ale na pohled to umělecké dílo nebylo. Dnes už se ani nesnažím a nikdy mě to nebavilo.
Teď máme vzdorovací období. Babi, já šlehačku nejím, upozorňuje mě jako už tolikrát Lola. Miláčku, to není šlehačka, to je zakysaná smetana. 
Hezkou neděli všem.

18 komentářů:

  1. Marti, měli jste krásnou sobotu. Fotky dětí jsou moc hezké a vidím, že pomáhaly i při trhání třešní. Svátek dětí jsi zachránila, je dobré mít nějakou drobnost po ruce.:-) Já naše děti uvidím až příští týden a tak jim přidám korunky do kasičky. Každý má svou.
    Maso na šlehačce také znám, je to dobrota. Dort máš krásný, určitě byl moc dobrý. Já jsem dělávala jen ty nepečené nebo krtkův dort. Pro vnoučata peče dorty snacha, hezky je zdobí potahovkou a hlavně jí to baví. Nedávno pekla dort i svojí babičce, tentokrát ho zdobila krémem a jahodami, byl moc krásný.
    Marti, dodatečně přeji Tvému manželovi všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví. A oběma přeji krásnou slunečnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, to je jediný dort, který dnes dělávám. Upeču piškotový korpus a pak jen zdobím a zaleju želatinou. Tohle by zvládlo i dítě. Tvoje přání jsem vyřídila a můj muž ti děkuje. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Marti, dala bych si. U nás třešně dost pomrzly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, ony pomrzly i jinde, ale to se u nás nestává, nevím, asi je u nás na zahradě prostě tepleji :-) Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  3. Marti, dort vypadá moc pěkně, hned bych si dala. Stejně jako třešně. Já s napětím čekám, jestli vydržely aspoň višně, které kvetly o něco pozdějí a nebo jestli letos prostě nebude nic.
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, uvidíš, třeba něco bude. Přeju ti to a měj hezký vstup do nového týdne.

      Vymazat
  4. Marti.
    To je krásný příspěvek!!! moc hezké fotky s třešněmi...takové ty pohodové, co jsou jen s dětmi..masíko na šlehačce dělám dost často- je to dobré a vděčné jídlo- z jednoho hrnce- vlastně u nás z remosky...jooo- já na vrstvu spodní brambor ještě dávám cibuli na kolečka....a dortík - je krásný- moooc se ti povedl a sezona "nepečených" začíná...jupí- u nás třešně ještě nejsou- jsou zelené :o))) Měj se moc hezky a užij si neděli Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ten dort je pečený, teda upekla jsem piškotový korpus. Moc ti děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, tak jste si sobotu krásně užili.My jsme tu měli nejstaršího vnuka Ondru.Miluje zvířata, tak jak má čas přijede nám něco pomoct a pohrát si s Eli.Maso na šlehačce mě naučila kdysi dávno moje kamarádka.Je moc dobré.A ten dort co jsi připravila vypadá hezky.Já asi že moc nemám ráda sladký, tak mě nebaví se s nima dělat.Přeji hezký zbytek parný neděle.Zítra má být ještě větší horko.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, mě to taky nebaví. A tenhle dělám, protože je velmi rychlý. Upeču piškotový korpus a pak na něj dám zakysanou smetanu a ovoce a zaleju želatinou. Takže žádné krémy a patlání se spoustou nádobí. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Marti, třešně bych si tak dala, máte je nádherné a zase tolik. Jak to kurňa děláte? My si zase musíme počkat do dalšího roku, nebo možná i dýl. :o)
    Dort se ti povedl, tyto ovocné já můžu. No, já můžu vlastně skoro všechny dobroty, ale mé tělo odmítá ty kalorie spalovat a tak se musím krotit. .o)
    Přeji Ti krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, hahahaha to není naše zásluha, ale včeliček :-), letos zase obsypaly celý strom. Já nemám ráda těžké krémové dorty a navíc je s tím děsná práce. Tento ovocný je rychlý a lehký a díky zakysance i takový krásně vláčný. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  7. Třešně u nás jsou zatím zelené, myslím, že tak začátkem července budou. Děti si to u vás krásně užívaly a vy s nimi viď. No to jsi tedy měla kliku, že jsi měla v zásobě malé dárečky :-)))). Dortík jsi vytvořila krásný! Dala bych si říci :-).
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no to jsem měla a velkou. Tohle by mi jen tak neprošlo. Děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  8. Prekrásne fotky detí v korune čerešne ... evokujú u mňa krásne letné dni, prázdniny, radosť ... Ovocná torta vyzerá veľmi dobre ... podarila sa ti ... mäso na šľahačke poznám, pár krát som ho už robila, ale bez zemiakov ... Dobrý nápad urobiť spolu, jedlá z jedného hrnca sú najlepšie ... :)
    Marti, maj sa dobre ... L.

    OdpovědětVymazat
  9. Dokonalý příspěvek k 1. červu! Ty fotky jsou nádherné!
    Měli jsme moc krásnou sobotu!
    Marti, přeji klidné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.