neděle 9. června 2019

pestrobarevný rej









Včerejší den jsme si s mužem moc užili. Již tradiční festival Mělnický Vrkoč je přehlídkou krásné folklórní hudby, zpěvu a tance a pestrobarevných krojů.
Nafotila jsem tolik fotek, že je postupně zpracovávám. I do novin jsem poslala víc, než je potřeba, ale nerada jsem se jich vzdávala.
Na blog jsem vybrala jiné než do novin, ale přemýšlím, že možná ještě nějaké na blog vyberu bez ohledu na zákon. Všechny soubory byly rády, že je fotím, tak snad mě nikdo neudá po porušení zákona😀 
Většinou mi i zapózovali, aniž věděli, proč fotím.
A protože do novin už jsem malý článek napsala a jsem líná to psát znovu na blog, kopíruju text sem, kdo by chtěl vědět o trochu víc.
A už pojďte aspoň trochu zažít atmosféru festivalu. 
A včera jsem si i zazpívala.

Festival byl přehlídkou hudby, zpěvu a tance
Mělník ožil letos již po jedenadvacáté folklórním festivalem Mělnický Vrkoč, který každý rok nabízí pestrou škálu lidových tradic z různých koutů republiky. Od pátku 7. června do neděle 9. června se představily skvělé folklórní soubory ze západních a jižních Čech, Horácka, Valašska a jižní Moravy.
Hlavním festivalovým dnem byla sobota, kterou obohatil bujarý krojovaný průvod městem a byl přehlídkou krásných barevných krojů. Průvod vycházel od Masarykova kulturního domu a končil na nádvoří mělnického zámku a po celou dobu jej sledovaly či doprovázely desítky diváků. Pestrobarevný průvod obohatily tance a zpěv všech souborů po celou cestu a do zpěvu se dávali i přihlížející diváci. Na nádvoří zámku na připraveném pódiu předvedl každý z nich svoje umění krátkým vystoupením. Krásné barevné kroje, zpěv, hudbu i tanec předvedl Horácký folklórní soubor Bajdyš, Dětský folklórní soubor Dyleňáček, Jarošáček a Jarošovci z Mělníka, Soubor valašských písní a tanců Jasénka, Folklórní soubor Lučinka, Jihočeský soubor písní a tanců Jasénka a další. Festival tradičně doprovázel Svatoantonínský jarmark.
Odpoledne nechybělo divadlo pro děti v zámecké zahradě a hlavní festivalový pořad začal na nádvoří zámku současně s degustací vinných sektů a růžových vín v rámci akce Den v růžovém. Festivalovou sobotu zakončila taneční zábava s výukou tanců na nádvoří zámku. Tato krásná tradice přinesla spoustu zážitků malým i velkým.
Marta Dušková
















14 komentářů:

  1. Marti, děkuji za zprostředkování této akce, hezky jste si ji užili. To musel být prima zážitek, vidět tolik souborů a slyšet tolik muziky. Také bych zpívala, i když to vůbec neumím. :o)
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, bývá to tady každý rok, ale já byla poprvé. A dozvěděla jsem se, že průvod tady byl první rok. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Marti, zážitek to musel být krásný. Došla jsem pro manžela, aby se také na fotky podíval. On totiž na vojně tancoval v lidovém souboru, jako vojáci měli družbu s pedagogickou školou v Karlových Varech. Také se mu to líbilo, hned první fotografie dobře otipoval, odkud tanečníci jsou. Určitě bychom si zazpívali.
    Přeji krásné nedělní odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano i já jsem podle některých krojů poznala region hned. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti, ony ty kroje jsou takové fotogenické, že člověk fotí jednu za druhou... A pak neví, kterou použít, že? Na akci vyšlo pěkné počasí, takže si to určitě užili diváci i účinkující

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, přesně si to odhadla. Prostě krása barev. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  4. Měli jste opravdu krásné odpoledne. Krásné kroje, krásní lidé,muzikanti, tanečníci- prostě paráda!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, měli a i mému muži se to líbilo, i když normálně není fanda folklóru. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, to je nádherný.Taky bych chtěla zažít.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, bylo to krásný a určitě půjdu i příští rok. Ta atmosféra je neopakovatelná a nepřenosná, ta se musí zažít.

      Vymazat
  6. Folklór, ľudové tance a pesničky mám veľmi rada ... Marti, pekne si nafotila tú krásu ... maj sa fajn ... L.

    OdpovědětVymazat
  7. To musel být hezký den, Marti!
    Poznávám i kroje některých souborů, sestra před lety v jednom tančila. A nádvoří zámku, to je důstojné místo na pódium...
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.