čtvrtek 6. června 2019

zahradní proměna versus demonstrace


Dnes jen zdánlivě nesourodé téma.
Tuhle růži jsme před lety koupili jako růžovou, a když začala kvést a byla žlutá, chtěli jsme ji reklamovat. 
Někde jsem o tom psala, jak se reklamují růže.
Druhý den ráno zrůžověla a postupně se z ní stala tmavě růžová.
Už bych měla být zvyklá na tuhle proměnu, ale pokaždé mě to udiví.
Už kvetou či rozkvétají další keře z růžemi.
Ještě zbývají dva, které mají jen zelená poupata.





Ovšem pivoňky už ani nefotím. Pořád ještě nerozkvetly, pupeny jsou velké, ale měsíc se nic neděje. Letos to teda nechápu, možná vůbec nerozkvetou.
Včera večer jsem nasbírala první letošní misku jahod z našich truhlíků. 
A nádherně voní.
Třešně už odmítám fotit. Už jsme jich dost rozdali, každý den odjídám. 
Na zpracování zatím ještě nejsou, musí ještě uzrát. Tipuju to na příští týden a ani já ani můj muž se vůbec netěšíme.


Dnes ještě přidávám něco, co nemohu opomenout, protože to do mého života patří.
 Navíc mi přijde proměna růže v dnešním kontextu symbolická. 
Přála bych si také takovou rychlou proměnu od bezohlednosti, vykořisťování, hrabání pod sebe, od vlády trestně stíhaných a duševně nemocného starce k morálce, slušnosti, zodpovědnosti. 
Chtěla bych být na nás pyšná a ne se věčně stydět za někoho jiného.
 V úterý jsem sledovala tu obrovskou demonstraci, která mi připomněla, jak jsme na Václaváku byli v roce 1989 každý den a naše tři děti pořád někdo hlídal. 
Je mi líto, že na téhle jsem nemohla být, ale moje tělesná schránka by to nezvládla. 
Dnes tam místo nás byly naše děti a já je podporovala u živého přenosu.
Doufám ve změnu. A i kdyby žádná změna nenastala, dali jsme touto obrovskou demonstrací světu najevo, že nejsme ovce a pravděpodobně jsme i trochu napravili naši reputaci. 
Těším se, až budu sledovat Letnou a držím nám palce.




A ještě jeden citát na závěr

14 komentářů:

  1. Marti, dnes mi krásné fotografie růží pohladily duši. Netušila jsem, že některé mohou měnit barvu. Už se opakuji, ale já růže miluji. Jedna růžička do vázy mi vždycky udělá radost.
    Co napsat k následujícímu? V roce 89 jsme doufali, že se vše změní k lepšímu. Ovšem dnes je mi smutno z toho, co se v naší společnosti děje. Doufejme, že se vrátí slušnost a poctivost, že naše děti a vnoučata budou žít v zemi, kde je pořádek.
    Na závěr bych jen napsala, rubáš nemá kapsy a tak bychom měli žít.
    Měj hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, růže máš nádherné! Ta měnící se, to jsem ještě neviděla :o)
    A té druhé části článku..... Růženka to napsala dobře, naprosto s ní souhlasím.
    A ta poslední fotka, to moudro.... to je přesně ono!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  3. S napětím jsem sledovala a říkala si, třeba...
    Udělali jsme spoustu omylů, mnoho chyb, mohli jsme se již poučit ?
    Já bych řekla, že ano a proto se ptám ... kdo volil pana Babiše, pana Okamuru, pana Zemana ?
    Viděla jsem na demonstraci krásný a výstižný transparent, že nejdříve musíme změnit sami sebe a pak nám nebudou vládnout arogantní Babišové či Zemanové.¨
    Nevolila jsem ani jednoho, ovšem u nás na severu se tito volili masivně.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, moc děkuji!!! Ani já jsem na Václaváku nebyla, mé děti ano. Napsala si to skvěle, pregnantně si vyjádřila to, co já už asi slušně pojmenovat neumím.
    Simona nade mnou se ptá, kdo volil tyto tři pány. Nevím? Osobně žádného jejich voliče neznám... Uvědomuji si, že žiju v bublině, že se stýkám s lidmi "stejné krevní skupiny".
    Tuhle zvůli, sprostotu, aroganci a prospěchářství přece nemůžeme tolerovat.
    Díky moc, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Děvčaata, to je sice krásné, ale koho tam chcete tedy mít? zatím žádná jména místo výše popsaných, já jsem taky volila prezidentem někoho jiného, ale nepomohlo to. A Kalouska a Bendu místo těchto tam chcete? Nebo snad Topolánka?
    Změna bude mít smysl, když tam budou opravdu morálně vyspělí a ty tedy zatím nikde nevidím. Hrnou se tam zatím vyžírkové a pod.
    Jiřina z N.
    Marti, díky za ten seznam o spolupr.STB.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, prekrasne ruze... Milujem ich... farby, vone, vzdy vedia potesit... Jahody z truhlikov mas krasne... Aj mne sa uz dari nazbierat misku nenahnitych... A citat je velmi pravdivy, moc sa mi paci ... opisala som si ho ... Maj krasny a slnecny den... L.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, růže máš krásné.Já je mám nejradši ,ale u nás se jim nedaří.Záhon pivoněk už mi rozkvítá.Zemana bych s mužem nikdy za prezidenta nevolila.A Babiš, už nevím co si mám myslet a komu bych měla věřit.Kauzy se táhnou mnoho let a soudy?Jde o budoucnost našich vnoučat a je mi z tý politiky blbě.Mějte s mužem a Justýnkou hezký odpoledne.Jinak u nás opět řádila prasata, nepomohly ty smrady co prodávají za nehorázný peníze a o jednání s úřady a myslivci nebudu ani psát.My teda od rána jsme akorát nasr.Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, na čas růží jsem se nějak těšila celou zimu a i jsem tvořila s růžemi- tedy barevně- mám je moc ráda!! Tvá "měnící" je krásná....moc hezky jsi to zachytila na fotkách...Jahůdky určitě vonííí..a tvoje třešně- nikdy nezapomenu a usmívám se....u nás jsou stále ještě zelené...takže jsem v klidu a je jich méně (naštěstí???)
    A k tomu nakonec- je mi z toho Marti smutno a to někdy dost....
    Měj se krásně Jarka

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, růže jsou nádherné a takto měnící jsem ještě neviděla.
    A Babiš??? Toho nemůžu ani vidět a hlavně ani slyšet, je mi z něj na .... Všichni protestují proti němu a on se ohání Českem. Jsem zvědavá na Letnou. D.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, krásně ti to kvete. A pokud jde o druhou půlku, tak já jsem dost pesimista - Babiš má skvělý marketing, takže zatím s jeho popularitou nehnulo nic a obávám se, že nehne ani Letná. A já tedy voliče ANO znám, ne že by to zrovna byli mí kamarádi, ale znám (a úplně málo jich není)

    OdpovědětVymazat
  11. Jak já bych byla ráda optimista, ale nějak mi to nejde. Právě tohle je výsledek benevolence z let 90.tých. Nezatočilo se s komunisty a dovolilo se skartovat spousty důležitých dokumentů. A teď se ti, typu Hrabiš a spol všem smějí do xichtů protože nikdo na ně nic nemá. Dokud se bude podporovat tandem Hrabiš - Ovarová hlava a jejich nohsledi, nic se nezmění....a nejhorší je, že nevidím na politické scéně platformu která by dokázala přinést něco nového a zároveň zůstat čistou. Dřív nebo později se každý kdo jde do politiky ušpiní a začne zapomínat na svá předsevzetí a sliby. Ach jo, jak nám tu chybí někdo jako Václav Havel.....

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj holky, dnes zase odpovídám najednou všem, protože vše jsem už řekla. Taky nemám kolem sebe nikoho, kdo by vládnoucí garnituru volil. A stýská se mi po Havlovi. A už se potvrdilo, že demonstrace k něčemu rozhodně byla. Stačí si přečíst, jak o nás píše svět a že jsme dali najevo, že Česko nerovná se Babiš a Zeman, i když to tak vypadalo. Díky všem za váš názor.

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za krásná slova tu, souhlasím se vším. Nikdy mne politika nezajímala, ale toto je už moc....také ráda bych zas byla hrdá češka. To co se panu prazidentovi, dáli se říci panu povedlo - totálně rozs...lidi, někdy zírám až jaký je fanatismus panuje mezi lidmi, kterého milují. Je mi z toho hodně smutno. Děkuji za tyto věty tady zdravím Alena P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, i já děkuji za komentář, potěšil mě a jsem ráda, že jsem napsala, co jsem napsala. Přeji pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.