čtvrtek 13. června 2019

třešňový den


Teda spíš večer, protože v těch vedrech se dá pracovat až večer. No, třešňové dny u nás prožíváme už týdny. Už tady česali třešně všichni, celá rodina, všechna vnoučata, mnoho kilo jsem odjedla a něco jsme rozdali, přesto vůbec neubylo. Tento týden dozrály na zpracování. Můj muž ale odmítal odpeckovat třešně způsobem jako poslední dva roky. Už tady na blogu jeho udělátko bylo. Vlastně to bylo vyrobeno úplně na stejném principu, jako je přístroj, který chci představit, jen hodně amatérské. Muselo se odpeckovávat venku, páč šťáva z třešní byla všude. 
Můj muž tedy vyhledal profesionálního pomocníka a my na něj čekali. 
Včera konečně dorazil a už jsme jej měli mít dávno.
Nejen, že je to rychlá práce, není z toho bordel všude, ale třešně zůstanou téměř stejné jako s peckou. Nevyteče moc šťávy, takže ji nemusíte slévat z těch pecek, kam normálně vytekla.
Včera jsem tedy dělala džemy a poprvé jsem si dala odpeckované třešně i do mrazáku. 
Budu si moc z toho dělat i smoothie, což je super. Mám 11 skleniček a i dvě půllitrové sklenice džemu, páč skleničky docházejí. 
A většinu rozdám, nechám tady jen pár pro vnoučata.
Dnes mám v plánu vyrobit třešňový mošt, i když jsem naposledy tvrdila, že už ho nikdy dělat nebudu, páč je s tím sr..í, ještě vyrobím třešňovou omáčku s chilli a něco znovu necpu do mrazáku. 
Jo a vlastně ještě třešňové nanuky, když jsem si koupila tak krásné formy.
Včera jsem s prací končila až pozdě večer, takže dnes nemám natrháno. Snad nebude takové vedro, abych nemusela čekat do večera. Z dálky se už zdá, že třešní ubylo, ale když přijdete pod ten strom a vidíte ty hrozny třešní, je jich tam pořád hodně. Ale už jsou hodně zralé, takže za chvíli to skončí.
Letos špačci vůbec nepomáhají a já bych to už celkem uvítala.
A takhle vypadají odpeckované třešně.



Toto je náš nový skvělý pomocník. Hodíte třešeň, zmáčknete, do nádoby vypadne pecka a do misky vyletí třešeň bez pecky. Kdybychom ho měli i při našem třešňovém maratonu už před dvěma lety, možná bychom třešně i milovali. Ale kdo tenkrát mohl tušit, že po letech normální úrody nastává období metrákových sklizní z jednoho malého stromu.



Ta třešeň položená na odpeckovači je na ukázku bez pecky. A protože sem vždy dávám obchod, kde jsem nakoupila, tak i tentokrát. Mají ho na hodně webech, ale tady ho mají v akci s téměř 50% slevou. Ale přiznávám, že my bychom zaplatili i plnou cenu. S ním je totiž skoro i zábava.
Dnes náš čeká další třešňový den. Na rozdávání bohužel už moc nejsou. 
Musí se hned zpracovat buď do břicha mého anebo jinak.

15 komentářů:

  1. Marti, to je prima mašinka. Byla bych ji uvítala loni, když jsem dělala třešňovou marmeládu. Ještě pár skleniček mám. Vypeckované třešně vypadají dobře a mražené se budou hodit v zimě na bublaninu.
    Měj hezký den s třešněmi nebo i bez nich. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já jsem i letos dělala bublaninu z loňských mražených, ale s peckami. Takhle to bude lepší. Překvapilo mě, že si zachovaly třešně tvar, ten strojek je vůbec nepromáčkne, i když jsou měkké. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Tak nevím, jestli si mě nepřivedla do deprese. Máme podobně obalenou višeň, myslím, že o víkendu to propukne... Děkuji za typ na odpeckovač, asi se bude hodit...
    Přeji hezký den! Peckovinám zdar!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no já už cítím naprostou beznaděj. Odebírám, odebírám, zpracovávám a furt jsou tam hrozny třešní. S tím odpeckovačem to ale jde aspoň rychle. Peckovinám nazdar!

      Vymazat
  3. Byla jsem také na třešních, říkala jsem si, že aspoň trochu na zavaření, ať mám něco do buchty. Natrhali jsme s mužem dva malé košíky, strašně jsem se přežrala, promiňte, jinak se to nazvat nedá a večer se vrhli na zavařování. I s neustálým ujídáním jsme udělali neuvěřitelných 27 sklínek. Zas je nechci nějakou dobu ani vidět, ale až začnou chrupky, tak se přežeru znovu, slibuji :-D
    Hezký den.
    PS: Napadlo vás je i sušit?
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě mě napadá, pecky zašít do pytlíčků na prohřívání. Ale to už jste myslím loni dělala ;-)
      Jarka

      Vymazat
    2. Jaruško, no já žeru už několik týdnů. Kompoty u nás nikdo nechce a ani sušené ovoce u nás není hit. Ano, třešňové polštářky jsem šila, to je pravda. Ale teď se na stroj práší, mám teď jiné hobby :-) Díky a hezký den.

      Vymazat
  4. Marti, to máte teda úrodu.My ani ťuk, vše pomrzlo.Ale nevadí nám to ,protože mám ještě z loňska v mražáku a určitě bude úroda příští rok.Odpeckovač objednám radší předem.Dík za typ a slevu. Krásný večer všem třem a muž už je celkem v pohodě.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, rozhodně si ho kup, já ho teď vychvaluju neustále, sice už třešně zase nenávidím, jako každý rok, ale aspoň to jde rychle. To je dobře, že to má tvůj muž za sebou. Posílám všem třem pozdravy.

      Vymazat
  5. Marti, nový pomocník je určitě super a při takovém množství třešní se hodí.
    Já mám podobné formičky na nanuky a dnes jsem dala zamrazit jahodovou dřeň se smetanou. Tak jsem zvědavá, jak budou nanuky chutnat. :o)
    Přeji prima třešňové dny, nebo spíše večery? D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, k nanukům jsem se ještě nedostala. Včera další džemy a třešňová omáčka s chilli. Dnes mám nabitý den, tak i od třešňového šílenství odpočinu. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  6. Ten odpeckovávač máme taky, akorát je od Tescomy a jen díky němu mám z loňska višňové marmelády. Kdybych měla odpeckovávat višně bez mechanizace, tak jsem to asi vzdala. Vypeckované třešně jsem loni dokonce i zavařovala (když došla kapacita mrazáku) a používám je pak na bublaninu (jen sleju šťávu).
    Třešňové origie trochu závidím, my s třešněmi vyšli letos naprázdno, ale snad budou nějaké višně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no já už bych to snad letos vzdala i s tím odpeckovačem. Mám toho plné zuby, nebo máme toho plné zuby, ale nemám povahu na to, je nechat na stromě. No vidím to tak na týden a konec. Včera už jsem třešně ani nejedla. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  7. Marti, tak ceresnovy cas ste si opat uzili na plny vykon... Ale pomocnika ste si zaobstarali super... Este chvilu a zas bude klud... :) pekne dni prajem... L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.