středa 21. července 2021

jepičí život 12

Další díl mého mnohaletého seriálu. Vloni v říjnu jsem v jedenáctce slíbila, že ještě v tom roce dokončím rok 2019, ale bohužel nějak jsem se k tomu nedostala. 
Já vím, je divné tvrdit, že jsem v nouzové době neměla čas. 
A i dnes, když jsem sedala k tomuhle příspěvku, jsem se těšila, že budu zpracovávat už rok 2020, protože si myslím, že je ojedinělý. 
Zajímalo mě, co jsem tehdy psala a jaké byly vaše komentáře. 
No, tak dobře, budu sestavovat jepičí život rychleji a ne až po roce.
Pro ty, kdo neznají můj novodobý "dallas", jen malé vysvětlení. Před lety, nápad přišel v roce 2016, jsem napsala první díl a od té doby je jich už dvanáct. Bylo mi líto některých komentářů, které jsou malými příběhy či vašimi vzpomínkami, které by mohly být samostatným příspěvkem, že mají jepičí život, a tak jsem se rozhodla vytáhnout je ještě jednou, protože si zaslouží spatřit světlo světa znovu. 
Tak dnes pokračuji posledními měsíci roku 2019. Je zajímavé se ohlédnout a zjistit, co nás tenkrát zajímalo, co se stalo, na co jsme reagovali. Jen se mi zdá, že rok od roku jsou vaše komentáře delší a já musím ke své lítosti hodně selektovat. Komentářů, které stojí za to zveřejnit znovu, je hodně, ale to už by nebyl ten příspěvek ke čtení. 
Tak příště konečně vstoupíme do roku 2020.
Mějte pohodový den.

Připojuji se k souhlasu s Tvými větami. Na mne tato dívčina ve svém projevu se zarputilým výrazem v obličeji působí nepřirozeně.
Klidný den, Marti!
Hanka

Martina Slovácko2. října 2019 11:47

Milá Marti, tvůj blog sleduji už nějakou dobu, ale dnes poprvé píšu. Moje dcera je aspik a o to víc mě poburuje to co rodiče Grete dělají, jak ji zneužívají a neberou ji jen dětství, ale i celý život. Protože vím jak tihle lidé myslí a fungují, (nerozumí nadsazce, vše berou doslovně a logicky, nechápou pořekadla atd), vím jak lehce jsou zneuzitelni. Je potřeba, je naučit, jak se chovat samostatně a myslet samostatně, protože když si neví rady zrcadlí chování jiných. A toho rodiče zneužil. Moje dcera je natolik samostatná, že letos odmaturovala, sama si vybrala VŠ a začala studovat v Olomouci a samostatné bydlet a to je právě ta správná cesta jak je vést a chystat do života. Chtěla bych vědět, jak vůbec Greta všechno vidí a chápe. Protože to co říká, je názor rodičů ne její. Ona jejich názor a chování jen zrcadlí. Je mi to moc líto. Přeji Vám hezký zbytek dne. Martina

Tak si myslím, že Gréta by potřebovala pomoc někoho "normálního", protože mi přijde, že s ní někdo manipuluje. Ona se zviditelňuje, dělá jí to dobře, ale problémy kolem sebe řešit opravdu neumí. Je super plavit se plavidle, na které si nevydělala, kritizovat vše, co civilizace přinesla. Ale já bych ráda viděla, jak by přežila ona a její rodiče v zimě, v mrazu nebo na poušti, neměli by co jíst ani co pít atp. Takoví lidé by měli zkusit žít rok ve sluji bez těchto vymožeností. Možná by pak vše bylo jinak. Zdraví Iwka

Nemohu nenapsat....tenhle blog jsem prave objevila a precetla si clanek o Grete. Ja s nim tedy nesouhlasim. Asi jako jedina. Proc? Vy prece chcete, aby Vasi deti i vnuci mohli zit spokojeny zivot a to Greta chce take. At uz to je pod vlivem dospelych nebo ne. Ona je stastna a je to jeji zivotni dilo, sice je to jeste dite, ale co? Dospeli, kteri ji kritizuji nevi moc o rychlem ohrivani naseho klima. Ja ji tak fandim a je nejvyssi cas zacit s tim neco delat. Dokonce deti nam ukazuji, jaci jsme ignoranti a to ctu i tady. Misto toho, aby se podporovala aktivita deti i mladych, kteri stavkuji za nasi planetu, typicky cesky hledame mouchy na vsem. Bravo Greto, bravo deti a vsichni, kterym jeste o nasi planetu jde. Vy se toho asi nedozijete, ale nase deti a vnuci ano. Je to dokazane a to extremni pocasi, ktere i ted jiz mame, ty sucha a uragany nam ukazuji, kam ta nasi ignorance vede. Hlavne, ze mi zatim nic tak hrozneho nepocitujeme a klidne zijeme. Je mi z toho smutno. Hlavu do pisku a kritizovat. Bravo Cesi!!!
Hezky den vsem Dagmar

Dagmar, já nepopírám, že svět má problémy, dokonce jsem to napsala v příspěvku. Ale takové žabomyší války světu nepomohou, a to není jen můj názor, ale názor odborníků a to, co navrhuje Greta, je v rozporu se skutečnou záchranou světa. Přečtěte si nějaké studie z druhé strany. Já si vždy dělám názor, pokud znám obě strany a jako novinářka to vlastně ctím vždy. Ale já to tady nemíním rozebírat a ani bránit svůj názor. Pokud byste znala skutečně můj blog, věděla byste, že já jsem přesně ten, kdo skutečně mouchy opravdu nehledá a ignorantní není. Hysterie, kterou přenášíme na děti, ale nic dobrého nepřinese. Jednat se má racionálně a kritizovat něco, pokud nemám řešení jiné, my přijde nesmysl. Já jsem se nepouštěla do polemiky za záchranu světa, to jste mému článku neporozuměla. Já pouze píšu svůj názor, že Gréta je loutka v rukou dospělých. A hlavu do písku rozhodně nedávám, a pokud se vám moje názory a příspěvky nelíbí, prosím nečtěte. Je to můj osobní deník, nejsem osoba veřejná. Děkuji.

Marti, souhlasím se vším co jsi napsala. Víc se rozepisovat ani nebudu. Mám vnuka s Aspergerem...A to co se děje kolem, někdy mi to přijde spíše jako hysterie a ne rozumné nápady. Před mnoha, mnoha lety byly také problémy s klimatem.
Ála

ještě si chceme užít

Marti, článek jsem si přečetla. Děti jsem chtěla a jelikož jsem měla zdravotní problémy, byla jsem ráda, že jsem vůbec otěhotněla. Děti jsme měli hodně mladí a vím, že můj muž se někdy hůř vyrovnával, že už nemůže jezdit ven jako za svobodna. Moje maminka měla názor, že když mám děti, tak mám sedět doma. Ovšem na druhou stranu mi rodiče hlídali mladšího syna, který byl často nemocný a nemohl chodit do školky. Přes týden byl u našich, ale chodili jsme za ním. Moc jsem si rodičů za to vážila, nebrala jsem to jako samozřejmost. A pomáhali nám i manželovi rodiče. Tenkrát jsme měli jen 14 dnů dovolené a tak kluci o prázdninách bývali u prarodičů. Moji a manželovi rodiče bydleli jen přes ulici a tak si kluci přes den hráli spolu na noc byli každý u jedné babičky. Ale jak už jsem psala, nebrala jsem to jako samozřejmost. A v době, kdy se krátce před prázdninami u mladšího syna objevila epilepsie, mi moc pomohla manželova maminka. Byla zdravotnice a nebála se o nemocného vnoučka o prázdninách pečovat.
Dnes se doba změnila. Mnozí prarodiče ještě pracují a jak jsi psala, k tomu se ještě starají o své rodiče.
Naše vnoučata moc miluji, a protože nebydlíme ve stejném místě, tak jsou mi vzácná. Jezdíme za nimi nebo oni k nám. Občas je i hlídáme, bereme si je na víkend, jsou u nás i pár dnů o prázdninách. Občas je hlídáme když marodí, ovšem většinou pak moribundus sklátí i mně. Rodiče snachy mají k vnoučatům blízko, jen přejdou ulici a tak i oni děti hlídají. Myslím, že každá rodina to má trochu jinak.
Přeji pěknou neděli. Růža

Měla jsem deficit a veliký. Nikdy jsem neměla klasickou babičku, byť žily, ale k roli se neměly ani jedna. Moje máma žila prací a byť svá vnoučata v rámci možností milovala, práce byla na prvním místě. Toužila jsem přetnout rodová prokletí a již jsem o tom psala, po letošním létě jsem přibrzdila. Nejsem matka svého vnoučete a potřebuji vypnout, vyrelaxovat, nikoliv býti závodní klisničkou. O něco podobné se snaží má kamarádka a tento dostih jí doslova vysává, zestárla o deset let a má tik v oku.
Cítím a nestydím se za to, že stále je pro mne prvořadá dcera, protože nás pojila pupeční šňůra, svou vnučku miluji úplně jinak, cit je to hluboký, ale podstatně rozdílný. Je to u všech lásek, mateřské, milenecké, partnerské, přátelské, každá je jiná a diametrálně nám koření život. Ovšem nelze zaměňovat, vznikají patologie, které nám komplikují život.

Tak já zatím babička nejsem, teprve uvidím, jestli a jak se v té roli zabydlím (pokud tedy někdy babičkou budu). Ale více méně souhlasím s tím, že prarodiče by měli vypomoci, pokud mohou a chtějí (a měl by jim zbýt i čas na sebe), nikoliv suplovat rodiče.

Jsem babičkou ráda.Děti jsem neodkládala,neb jsem chtěla prožít s nimi...divadla,poute,les...Mám úplně stejný názor jako vy!Hlídání neni povinnost.Já nejsem zneužívána.Užívám si.Mějte se krásně.JP

Marti, my si rozumíme a názory máme podobné, tak i v tomto. Mluvíš mi z duše, že jsi to byla ty, kdo chtěl být s vlastními dětmi a zažívat s nimi zážitky. A jednoduché to nebylo, manžel hodně pracoval a pracuje, domácnost a děti byly většinou na mě... Rozhodně nelituji.
A vnoučata - ta mě teprve čekají, doufám...
Měj hezký den, Helena

nevěřím...

Milá Marti, napsala jsi to moc hezky. S mnoha Tvými postřehy se ztotožňuji. Celá ta kauza kolem smrti KG se mi nelíbí. Opět národ rozdělen, jen tentokrát na lidi, kteří jsou ochotni jet přes půl republiky na Bertramku a tam nahlas plakat a bít se do prsou. A ti další jen čekají až to skončí. Já sama si potřebuji smutek po svých blízkých zpracovat sama ve své hlavě a srdci, netrvá to den, ani týden, a nepomůže nahlas lkát. Ale každý jsme jiný, jestli jim to dělá dobře. Jen bych si přála, aby Ti kteří nelitují času, peněz a dávají najevo svou empatii, aby se rozhlídli po svých blízkých, jestli ještě zaživa nepotřebují pomoc nebo pohlazení. ještě ps. Proti panu KG nic nemám, uznávám, že byl velký umělec, čest jeho památce. Lenka kočka.

Marti, jseš úžasná.Krásný článek od tebe.I když byl p.Gott populární osoba, jeho úmrtí beru, že to má každý člověk určený. Nedá se nic dělat, ale každého čeká jednou konec.Jen mi hlava nebere, že se z jeho smrti dělá takový humbuk.O politicích ani nemluvím, je mi z nich zle, co vše vymýšlí. Bylo jeho rozhodnutí, že si vlastně založil rodinu tak pozdě, ale není sám.Ale ta písnička s dcerou mne dojala.Holčinky i s paní jsou na celý život zabezpečený a to je dobře.Nikdy jsem nebyla zapálená fanynka nikoho.Moc se mi líbily písničky Věry Špinarové, překrásný hlas.Taky škoda, že odešla a tak brzy.Hlavně přeji rodině p.Gotta ať žijí v pohodě, ale to asi bulvár jim neumožní.Hold je to daň za popularitu.Měj krásný podvečer a děkuji za krásný článek.👍Martina

Mně vadí hlavně humbuk, který kolem toho udělali politici, především předseda vlády. Evidentně se snahou získat na tom nějaký politický bodík. Šílenství fanynek je očekávatelné (kolegyně bydlí kousek od Bertramky a prý se tady pro davy lidí, svíčky a kytky nedá chodit), nakonec i zájem médií (byť se mi to taky moc nelíbí, ale ona od informování jsou), od politiků mi to přijde jako nechutné přiživování se na pověsti někoho jiného
P.S. Ta fotka pavučiny je krásná

Ó, díky, díky. Mě tahle smrt nějak vůbec nezasáhla. Za prvé můj šálek kávy to nebyl, ovšem uznávám že to byl profík. Ale byl to starý člověk s fatální diagnózou u které se to dalo čekat kdykoli. To víc mne teď zasáhla smrt manželky mého kamaráda, které bylo teprve 49 let a bylo to naprosto náhlé. To co se teď děje je z jedné strany neskutečná fraška a z druhé hyenismus politiků v čele s Hrabišem. Takže už ať je po všem, i když se obávám, že tak ještě půl roku bude o "zábavu" postaráno.

tohle k adventu nepatří

Tragédie v Ostravě se stala den před tím, než jsem nastoupila do nemocnice na operaci. A když jsem čekala na urgentním příjmu, tak jsem si říkala, co bych asi dělala, kdyby se tam někdo se zbraní v ruce objevil. Video je určitě poučné, bohužel v dnešní době k takovým situacím dochází.
Teď toho také moc nedělám.
Měj pěkný večer. Růža

Marti, adventní, neadventní. Tragédie v Ostravě se stala v době adventní a tak to k adventu bohužel už patří. A video, jak se chránit, je dobré vidět pro případ, kdyby se někdy někde opakovalo něco podobného. Doufám ale, že nic podobného se už nestane. Je mi líto všech pozůstalých.
A maminka si umí s mládeží šikovně poradit. :o)
Přeji hezký adventní víkend. D.

Mám celkem dost přátel pracujících v nemocnicích... člověka skutečně obchází hrůza. Dnes to byla nemocnice a příště... všude jsou přece lidé!
Odlehčila si to parádně, kouzelné!
Marti, měj hezkou sobotu, Helena

Marti, byla jsem z toho masakru rozhozená na sr..ky.Ono se to dobře radí, ale já nevím co bych dělala.Ta strašná chvíle a jak se bránit, když má zbraň.Ještě ti musím napsat o tý naší milovaný Eli.Když někam odjedeme a to jí necháváme tak 2hodiny samotnou, stane se z ní škodná potvora.Nejdřív mi rozkousala sadu drahých jehlic na pletení, potom pletený polštářek a zdemolovala mi pletený pléd a vzory na pletení.Dnes jsem vše uklidila z jejího dosahu a tak si vzala na paškál koš s novinama a rozcupovala po celým obýváku.No, neřvala jsem na ní páč jsem ji nechtěla stresovat.Vždy když se vracíme domů tak už se smějeme jaký nás čeká překvapení.Mějte se moooc hezky a zítra vařím z mletýho a zase jsem nesehnala aljašskou tresku.Martina

3 komentáře:

  1. Marti, zajímavý nápad s Tvojí retrospektivou. Měj se hezky. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ráda jsem si komentáře znovu přečetla a připomněla. Mám tenhle Tvůj seriál ráda.
    Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.