sobota 6. října 2018

ještě k věci...

Po zveřejnění v tisku mohu zveřejnit  svůj článek na blogu, který je trochu ještě pokračováním včerejšího příspěvku  o autorském čtení. Přináší nové informace, které na blogu ještě nebyly. 
Kopíruju, ale článek i s fotkami najdete tady
A dost už bylo Báry.😅
Mějte pěkný víkend.


Autorka prolézá kvůli autentičnosti prostředí v románech elektrárnu i jeskyně
Mělník - V mělnické knihovně se v rámci Týdne knihoven uskutečnilo ve středu 3. října autorské čtení spisovatelky Barbory Walterové Benešové. Po románu Divka, která nesměla mít sny a knize Dívka, která ztratila budoucnost vyšla autorce nová kniha tentokrát pro příznivce vědecko-fantastické literatury s názvem Došel nám čas.
Postapokalyptický román je sondou do života prostých lidí, kteří jsou nuceni po světovém blackoutu se starat sami o sebe a zajistit si obživu způsobem téměř na úrovni pravěku. Sama autorka se trochu na tuto situaci připravuje a založila před třemi lety s manželem farmu, která hraje v posledním románu nemalou roli. Právě farma je určitou nadějí na přežití lidstva při konci světa.
Román Došel nám čas začala spisovatelka psát před třemi lety a tenkrát si nechtěla připustit, že by se něco takového mělo stát v její domovině. Bylo to pro ni nepředstavitelné a hodně vzdálené a z toho důvodu příběh není zasazen do českého prostředí. „Dnes už mi to tak neskutečné nepřipadá,“ podotkla autorka. „Teprve před nedávnem jsem se ale dozvěděla, když jsem jednala s členem krizového štábu, že situace, kterou popisuji v románu, by se v našich podmínkách nestala. Muselo by se jednat o celosvětový blackout. Tady by nedostatek elektrické energie nenastal, přívod energie by byl zajištěn z Kišiněva, kde je spoustu záložních elektráren. Ale stejně se na to doma připravuji. Mám zásobu křesadel apod.“
Po přečtení kapitoly z románu Došel nám čas následovala v knihovně beseda se čtenáři, při které padaly otázky na tělo, na které odpovídala regionální autorka s chutí a sympatií sobě vlastní. Prozradila, že kvůli autentičnosti prostředí v románech navštěvuje a slézá elektrárnu, děti bere na výlet do Koněpruských jeskyň, aby si ověřila některé skutečnosti, které budou hrát roli v jejich dvou dalších románech. Romány budou opět katastrofické a tentokrát se odehrají v Čechách.
Román Došel nám čas je katastrofický, ukazuje lidstvo z té horší stránky, kdy každý myslí hlavně sám na sebe, nicméně závěr skýtá určitou naději.
Marta Dušková

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/autorka-proleza-kvuli-autenticnosti-prostredi-v-romanech-elektrarnu-i-jeskyne-20181005.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/autorka-proleza-kvuli-autenticnosti-prostredi-v-romanech-elektrarnu-i-jeskyne-20181005.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/autorka-proleza-kvuli-autenticnosti-prostredi-v-romanech-elektrarnu-i-jeskyne-20181005.html

10 komentářů:

  1. Marti, díky za článek. Nějak si nepřipouštím, že by taková situace mohla nastat a přiznám se, že nevím, jak bych se zachovala. Nedávno jsem v televizi sledovala dokument o lidech, kteří se připravují na apokalypsu. Staví pro své rodiny bunkry, kde je všechno připraveno, aby po určitou dobu přežili. Je firma, která tyto bunkry navrhuje a vyrábí. Většinou jsou ukryté někde v přírodě, aby o nich ostatní nevěděli. Samozřejmě to je finančně hodně náročné. Doufejme, že taková situace nenastane.
    Přeji hezkou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, to neví nikdo z nás, jak by se zachoval. Elektřinu potřebuje v životě všude a stačí, když nám ji vypnou na půl dne. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti , jak jsem stará tak jsem blbá.Přiznávám a nestidím se za to.Já jsem si myslela, že v knize jsou osudy židů poválečné doby.No stejně ty osudy byly podobné, jako kdyby nastala apokalypsa.Měj krásné dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, není zač se stydět. Jsme jenom lidé. Ale přiznávám, že tvůj minulý komentář jsem úplně nepochopila. Tak teď už vím. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, i tvůj článek se čte jedním dechem.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.